Ouderschap

Poëzie || Boekenblog

Poëzie is soms een beetje een ondergewaardeerd kindje onder de boeken. Ik ben eerlijk, ik lees geen hele poëzie bundels. Toch vind ik een beetje poëzie op zijn tijd erg mooi, omdat het zo anders geschreven is dan gewone boeken. In deze blog wil ik je een paar leuke poëzie boeken laten zien!

Wat is poëzie

Poëzie is een de verzamelnaam voor versjes en gedichten. Het is een apart genre in de literatuur, waarbij in de vorm van een gedicht een tekst wordt gepresenteerd. Poëzie kan je vaak op verschillende manieren opvatten en is de woordkeuze erg belangrijk. Woorden worden niet alleen vanwege de betekenis gekozen, maar er wordt ook erg goed gelet op de associatie, het gevoel en de klank. Bij het voordragen van poëzie is het erg belangrijk dat je goed let op je klank en intonatie.

Gedichten van de broer van Roos – Tim Hofman

Misschien ken je Tim Hofman wel als presentator van programma’s als Je Zal Het Maar Hebben of #BOOS, de documentaires van Spuiten & Slikken op Reis of anders als winnaar van Wie Is De Mol? 2016. Maar, zoals hij zelf zegt, televisie overkwam hem gewoon, zijn eigenlijke passie is altijd de rijmkunst geweest: het lezen, maar vooral toch het schrijven ervan. En dat blijkt, want sinds zijn veertiende schrijft Tim al gedichten. Nu, veertien jaar later, is daar eindelijk een gebonden werk. Variërend van rijmpjes geschreven op de grap, tot heel technische stukken – maar gerust ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan – neemt hij je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms light verse, soms klassiek. Soms makkelijk, soms een puzzel. En soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen. 

“Gedichten van de broer van Roos” bestellen.

Verzamelde liedjes en gedichten – Willem Wilmink

Willem Wilmink kon als geen ander emoties zo onder woorden brengen zodat ze iedereen aanspraken. Zijn gedichten en liedjes blonken uit doordat ze een groot publiek aanspraken. In deze, eerder in twee banden verschenen uitgave zijn alle versjes voor kinderen en volwassenen, al of niet bedoeld om gezongen te worden, opgenomen in de versie die Wilmink een klein jaar voor zijn overlijden voor publicatie goedgekeurd had, aangevuld met een keuze uit de gedichten die hij daarna nog geschreven heeft. 

“Verzamelde liedjes en gedichten” bestellen.

Kwallenpap & slakkenvla – Marianne Busser

Hou je van griezelen? Griezel dan mee met de versjes in Kwallenpap & slakkenvla! Griezeltje krijgt als ze jarig is een soepkom vol met kwallenpap cadeau en op de griezelschool fladderen er vleermuizen door de klas. In het griezelrestaurant staan gebraden rat in pissebeddenjus en slakkenvla op het menu. Wordt het je wat te griezelig? Trek dan maar snel je dekbed over je hoofd!

“Kwallenpap en slakkenvla” bestellen.

Spelen met gedichten – Pierre Eggels

In dit boek maken kinderen kennis met de vele mogelijkheden die taal en poëzie ons bieden. Het boek bevat zo’n 60 gedichten met creatieve opdrachten voor kinderen van 6 – 10 jaar. Allerlei onderwerpen komen aan bod: er zijn dierengedichten, familiegedichten, limericks, sprookjesgedichten, moderne gedichten en gedichten van vroeger. Er zijn korte en lange gedichten, gedichten met en zonder rijm, serieuze en grappige. Het boek is ingedeeld in vier categorieën: gedichten voor kinderen vanaf 6/7 jaar, gedichten voor kinderen vanaf 7/8 jaar, gedichten voor kinderen vanaf 8/9 jaar en tot slot zelf gedichten maken.

“Spelen met gedichten” bestellen.

Poëzie
Bron: Bol.com

Heb jij nog een leuke tip voor een boek dat met poëzie te maken heeft? Laat dan vooral even een reactie achter 🙂 !

Daan snapt nog niet veel van Poëzie, maar ik vind het wel heel mooi. Vooral gedichten en versjes voor kinderen vind ik erg mooi! Zo heeft Annie M.G. Schmidt natuurlijk ook erg veel leuke gedichten en versjes geschreven.

Bron (uitgelichte) afbeelding(en);Bol.com Partnetprogramma & cromaconceptovisual (Pixabay)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.