enig kind opvoeden
Ouderschap

Een enig kind opvoeden, hoe doe je dat?

Daan is en blijft enig kind. Ik heb me wel een afgevraagd of ik daar in zijn opvoeding ook rekening mee moet houden. Hij heeft geen broertje of zusje om mee te sparren of mee te delen. Daarnaast heeft hij altijd alle aandacht van ons, gewoonweg omdat hij ons niet hoeft te delen. Ik wil niet dat hij een verwend en egoïstisch jongetje word, maar ja, hoe doe je dat? Is er een verschil met een enig kind opvoeden en hoe je meerdere kinderen opvoedt? Ik ben op onderzoek uit gegaan!

Een enig kind opvoeden

Er zijn steeds meer gezinnen waar maar één kindje woont. Je kan natuurlijk ervoor kiezen om het bij één kindje te houden, maar het kan ook zo zijn dat er gewoon geen mogelijkheid is voor meerdere kinderen. Er zijn mensen die zeggen dat ze zielig, eenzaam, verwend en niet sociaal zijn, of dat ze zelfs ongelukkig zijn! Dat vind ik heftig om te zeggen, want ieder kindje is anders en heeft andere behoeften.

Ontwikkeling

Ik vind het belangrijk dat Daan in zijn ontwikkeling leert dat het niet allemaal om hem draait. Thuis is dat natuurlijk wel zo, want hij is maar alleen. Natuurlijk moet hij op zijn beurt wachten en springen wij niet a la minute op als meneer schreeuwt, maar het is ook belangrijk dat hij leert omgaan met andere kinderen. Ik vind dat hij moet leren delen en om met leren gaan met het gedrag en emoties van andere kinderen. Hij moet leren wat je doet als iemand verdrietig, boos of blij is. Zoals ik al zei besteden wij daar thuis ook wel aandacht aan, maar het is toch anders met leeftijdsgenootjes.

Kinderdagverblijf?

Sinds Daan klein is gaat hij al naar de opvang, want als je allebei werkt, dan moet je kindje wel ergens goed verzorgd worden. We zijn met één ochtend begonnen, toen twee en ondertussen gaat hij drie ochtenden heen. Hij zit op een geweldig kinderdagverblijf, waar enorm veel aandacht is voor ieder kindje en waar goed wordt gekeken naar wat de kinderen nodig hebben. Met veel liefde nemen ze drie ochtenden de zorg voor hem over en Daan vindt het leuk om er te zijn. Hij maakt vriendjes, knutselt, speelt samen buiten en al die andere leuke activiteiten. Hij heeft het er enorm naar zijn zin!

Sociale ontwikkeling

Wat betreft de sociale ontwikkeling leert hij dus heel veel op het kinderdagverblijf. Daar moet hij omgaan met zijn leeftijdsgenoten, leren delen en samen spelen. Hij is even niet alleen en heeft andere kinderen om zich heen van dezelfde leeftijd. Daarnaast heeft hij ook nog het geluk om veel neefjes en een nichtje te hebben! We doen vaak een keer iets samen, of er komt iemand logeren. Je kan dan aan Daan merken dat hij het niet gewend is en er even in moet komen, maar dan kan hij ook wel zijn speelgoed en onze aandacht delen. Nou moet ik zeggen dat Daan best een sociaal kind is, in het begin is hij even verlegen, maar daarna kletst hij ook wel met iedereen.

Verwend en egoïstisch?

Als ik naar Daan kijk, dan zie ik een jongetje die wel verwend wordt. Hij is alleen en krijgt wel vaak een keer iets van ons, maar het is niet vanzelfsprekend. Vaak mag hij iets niet hebben in de winkel, ook al kan het wel, omdat we hem willen leren dat niet altijd alles maar kan. Net als alle andere kinderen is hij dan even boos, maar dat gaat wel weer over. Egoïstisch is hij op zijn tijd, maar dan zijn we denk ik allemaal. Als hij iets heeft wat hij heel lekker vindt, dan deelt hij dat niet graag. Maar als we gaan shoppen en hij krijgt iets, dan denkt hij altijd aan zijn neefjes en nichtje, want die moeten dat dan ook. Zo hebben de kleinste drie jongens allemaal dezelfde laarsjes en dan is hij ook heel trots om ze te geven.

Ongelukkig…

Is Daan ongelukkig omdat hij enig kind is? Nee dat denk ik niet. Ik had hem graag nog een broertje of zusje gegund, maar dat gaat gewoon niet. Hij moet er dus maar mee leren leven dat hij “alleen” is. Alleen tussen aanhalingstekens, want hij heeft ontzettend veel andere kinderen om zich heen. We zoeken vaak een keer de drukte op, maar genieten er ook wel van als we lekker rustig thuis zijn. Hij heeft vriendjes en vriendinnetje en neefjes en een nichtje waar hij heel leuk mee kan spelen. Ik weet dat het anders is dan een broertje of zusje, maar een heel goed alternatief!

Conclusie

Mijn conclusie is dat een enig kind niet ongelukkig hoeft te zijn. Als je kijkt naar de behoeftes van je kind en daar aan probeert te voldoen, dan kan hij daar alle geluk uit halen. Daan houdt van gezelligheid en spelen met andere kinderen, dus gaat hij naar het kinderdagverblijf. Als we leuke dingen doen, dan gaat er vaak een neefje of nichtje mee, omdat hij dat gezellig vind. Ook komt er wel eens iemand logeren, dat is even wennen, maar na een uurtje weet Daan wel dat hij alles moet delen. Hij is dankbaar met alles wat hij krijgt en denkt ook om anderen. Ik denk dat we het dus best goed doen, want ik zie een gelukkig en blij jongetje die geniet van het leven.

Ik heb mijn verhaal verteld over het opvoeden van een enig kind. Hoe denk jij hierover? Heb je nog handige tips voor nu of voor later? Ik ben wel heel benieuwd hoe andere mama’s hier tegenaan kijken 😉 .

[AdSense-A]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.