Ouderschap

Het eerste tandartsbezoek met je kind

Hoera! Een tandje! In de loop der tijd krijgt je kindje een melkgebit, wat hij later natuurlijk gaat wisselen voor een volwassen gebit! Ook met een melkgebit moet je kindje gewoon naar te tandarts en dat kan best een beetje spannend zijn! Want wanneer is het eerste tandartsbezoek met je kind en hoe bereid je hem daar op voor?

Voor het eerst naar de tandarts gaan kan natuurlijk best een beetje spannend zijn. Bij de tandarts ruikt het anders, er staat een grote stoel en allemaal andere apparaten! Best indrukwekkend voor een kindje. Het is dan ook logisch als je kindje het heel erg spannend vindt, maar gelukkig ben jij daar als ouder om hem te begeleiden. Probeer om zelf zo ontspannen mogelijk te zijn en lees onderstaande tips even door.

Het eerste tandartsbezoek met je kind

Vanaf een jaar of twee kan je je kindje meenemen naar de tandarts. Niet direct voor een grondige controle, maar neem hem/haar bijvoorbeeld mee als je zelf heen gaat voor een controle. Je kindje kan dan even rustig in het rond kijken. Op deze manier maakt je kindje op een rustige manier kennis met de tandarts. Misschien vindt hij het wel leuk om ook even op de stoel te zitten?

De eerste keer is het dus even kennismaken. Tijdens een tweede bezoek volgt er dan een controle. Tandartsen houden echt rekening met kinderen en zullen ze overal bij betrekken. Tijdens dit bezoek telt de tandarts even de tandjes en geeft hij jou en je kindje voorlichting en adviezen. Pas later zullen er ook daadwerkelijk behandelingen gedaan worden, als dat nodig is natuurlijk.

Tips!

  • Het eerste tandartsbezoek met je kind kan best spannend zijn. Bereid je kindje voor op het tandartsbezoek. Vertel waar het is, hoe het eruit ziet en wat er gaat gebeuren.
  • Lees samen een boekje over de tandarts! Bijvoorbeeld; Bobbi naar de tandarts.
  • Kinderen voelen de spanningen van hun ouders. Probeer zelf zo ontspannen mogelijk te zijn! (Ik ben erg “bang” voor de tandarts. Wij hebben er thuis dan ook voor gekozen dat ik niet met onze zoon mee ga, want ik wil die angst niet over brengen.)
  • Houd je kindje in de gaten, probeer hem af te leiden als je het idee hebt dat hij er negatief in gaat staan.

En wat kost dat?

In principe gaat je kindje *gratis* naar de tandarts, je kindje is immers meeverzekerd met de basisverzekering van de ouders. Voor een aantal kosten geldt dit niet, denk bijvoorbeeld aan een beugel. Dit is echter niet iets maar je peuter/kleuter mee te maken krijgt.

Tandenpoetsen

Voor een gezond gebit is het natuurlijk ook belangrijk dat er goed gepoetst wordt! Tandenpoetsen is niet iets dat alle kinderen even leuk vinden. Tandenpoetsen leuk maken voor kinderen is altijd een idee! Bijvoorbeeld door de te werken met een beloningssysteem voor het tandenpoetsen.

In menig huishouden levert het tandenpoetsen soms strijd op. Dit is ook iets wat bij kinderen hoort. Ze krijgen een eigen mening en dingen die ze niet zo leuk vinden, daar kunnen ze zich tegen gaan verzetten! Dat geeft niet, het hoort er allemaal bij, maar soms kan je als ouders wel wanhopig worden over hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Dit geldt natuurlijk ook voor het naar de tandarts gaan. Probeer niet mee te gaan in die negatieve gevoelen (hoe spannend het voor jezelf misschien ook is), maar probeer je kind positief te stimuleren. Met je eigen emoties kan dat best lastig zijn, maar het komt vast helemaal goed!

Het eerste tandartsbezoek met je kind; niet het leukste uitstapje, maar wel belangrijk!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Daniel Frank (Pexels)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.