Ouderschap

EHBO bij kinderen en baby’s, wat te doen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, want hoe goed je ook oplet, je kan je kind gewoon niet tegen alles beschermen. Veel ouders weten onvoldoende van EHBO bij kinderen en baby’s en kunnen in geval van nood dus niet goed handelen. Ook ik vond dat ik te weinig kennis had om goed te kunnen handelen bij een noodgeval en daarom ben ik zelf op onderzoek uitgegaan. In deze blog lees je mijn bevindingen.

Wat houdt EHBO bij kinderen en baby’s in?

Een pleister op een wondje plakken kunnen we allemaal wel en ook een verbandje aanleggen zal het probleem niet zijn. Stel je voor je kindje verslikt zich in iets kleins, weet je wat je dan moet doen? Wat doe je als je kindje van de commode valt? Bij jonge kinderen zijn de eerste minuten cruciaal en kan wachten op hulp je kindje fataal worden. Het is belangrijk om voldoende kennis van EHBO bij kinderen en baby’s te hebben en het is dan ook aan te raden om een EHBO cursus voor baby’s en kinderen te volgen.

Is een EHBO cursus echt nodig?

Ja, dat denk ik wel! Jaarlijks belanden er rond de 150.000 kinderen op de SEH door een ongeluk dat in of om het huis is gebeurd. Vaak zijn het gewoon valpartijen, maar ook vergiftigingen komen vaak voor. Dit bezoekje aan het ziekenhuis kan voorkomen worden door je EHBO-kennis op peil te houden. Bij de minst geringste twijfel moet je natuurlijk altijd contact opnemen met een arts!

De EHBO cursus

Er zijn een heleboel aanbieders van EHBO cursussen te vinden, dus er zit meestal wel één bij jou in de buurt. Via internet kan je zelf makkelijk rondkijken naar een cursus die bij jou past. Er zijn namelijk verschillende cursussen; een online cursus, een praktijktraining of een combinatie van beiden. Let er wel op dat je een certificaat van Het Oranje Kruis krijgt, dat is namelijk een erkent diploma.

Tip: In sommige gevallen wordt een EHBO-cursus deels of helemaal door de zorgverzekeraar vergoed. Hier is een overzicht met vergoedingen te vinden.

Wat hoort er in je EHBO-kit?

Om je een beetje te helpen heeft Het Oranje Kruis een lijst opgesteld met alles wat er in je EHBO-kit hoort te zitten. Deze lijst kan je hier terugvinden. Daarnaast vind je in alle goedgekeurde verbanddozen van Het Oranje Kruis informatie over wat je moet doen bij bijvoorbeeld verslikking, brandwonden en wonden met veel bloed.

Wat iedere ouder moet weten over EHBO

Gelukkig kan je zelf voldoende doen om hulp te verlenen aan je kind, voordat je 112 belt. Het is echter wel van belang om snel te handelen, denk daarbij aan de volgende dingen;

 • Probeer zelf rustig te blijven, zodat je kindje ook rustig blijft.
 • Verplaats het slachtoffer in eerste instantie niet, alleen als er direct gevaar dreigt, bij verplaatsing kan je het letsel namelijk verergeren.
 • Loop even snel alle EHBO stappen af;
  – Zorg voor de veiligheid van zowel het slachtoffer als van jezelf.
  – Check de toestand van het slachtoffer; de ademhaling, bewustzijn en de bloedsomloop (hartslag).
  – Waarschuw de hulpdiensten (bel 112 of de huisarts), vertel duidelijk wat de toestand van het slachtoffer is.
  – Verleen eerste hulp waar mogelijk.

Aanbieders EHBO-cursus

Om het je gemakkelijk te maken heb ik al even wat instanties opgezocht die EHBO-cursussen aanbieden.

Livis      Het Rode Kruis

Nu begrijp ik dat sommige EHBO-cursussen nogal prijzig zijn, alhoewel de veiligheid van je kind natuurlijk altijd belangrijk is, moet je het het financieel ook op kunnen brengen. Gelukkig vond ik tijdens mijn zoektocht een cursus van € 15,00. 

Samen met Kruidvat ontwikkelde het Rode Kruis de online cursus Baby & Kind. In ongeveer 2,5 uur weet je precies wat je moet doen bij de meest voorkomende ongelukken bij kinderen. Dit leer je op een leuke manier: door duidelijke video’s en interactieve kennistoetsen. Thuis achter je computer of op de bank met je tablet op schoot. (Bron: Het Rode Kruis)

Kruidvat / Het Rode Kruis

EHBO is trouwens niet alleen voor kinderen fijn. In veel meer gevallen is het fijn om een EHBO diploma op zag te hebben. Wist je trouwens dat er bij bedrijven altijd werknemers met BHV aanwezig moeten zijn? Zij hebben een BHV training gevolgd (van bijvoorbeeld Delta Safety Training), waarin ze dingen hebben geleerd als brandjes blussen, verbinden en reanimatie. Ook een soort van EHBO dus. Bij Delta zijn meerdere soorten trainingen te volgen, met name gericht op bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een DELTA safety – foet training.

Video’s met EHBO tips

Het Oranje Kruis en Ouders van Nu maakten samen een 12-tal video’s met EHBO-tips. De video’s zijn geen vervangers van een EBHO-cursus, maar wel leerzaam om kennis te maken met EHBO.

EHBO op Pinterest

Op Pinterest zijn ook een aantal pins te vinden over EHBO. Ik heb er een pinbord van gemaakt. 

EHBO dus

Ik hoop je met deze blog de nodige informatie te hebben gegeven over het belang van EHBO en de mogelijkheden om je kennis op te frissen. Deze blog is puur informaties en is geen officiële cursus. Bij twijfel raad ik je dan ook aan om altijd de huisarts of 112 (in een noodsituatie) te bellen!

Ben jij in het bezit van EHBO diploma’s of iets dergelijks?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking en affiliate link(s).
Bron uitgelichte afbeelding; Canva


One Comment

 • Moniek

  Het valt altijd aan te bevelen om een cursus ehbo te volgen, of een speciale cursus voor kinder egbo. Hoe meer mensen de cursus gevolgd hebben, hoe eerder er geholpen kan worden in een noodsituatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.