Ouderschap

Sorry zeggen, dingen waarvoor dat niet hoeft (als moeder).

Ik hoor het mezelf steeds vaker zeggen, sorry… Soms zo vaak, dat je je afvraagt wat de hele betekenis van dat sorry dan nog is. Zeg ik het omdat ik het echt meen of zeg ik omdat ik denk dat het moet? Moeders schijnen het ook vaker te zeggen dan mannen. Of dit ook voor vrouwen in het algemeen geldt weet ik niet, maar waarom doen wij moeders dit?

Waarom zeggen we sorry?

Boem! Dat was je collega die de hoek om kwam met een kop koffie. Koffie over de vloer, collega gepikeerd en jij voelt je schuldig. Snel is het sorry, sorry, sorry ik had je niet gezien. Nee logisch! Hij stond om de hoek en heeft jou ook niet gezien, maar van hem hoor je geen sorry. Wil je hem te vriend houden, voel je je echt schuldig, waarom voel jij je zo ongemakkelijk en roep je zo vaak sorry? Het verschilt natuurlijk per persoon, maar het is wel goed om er eens bij stil te staan hoe vaak en waarom je het zegt.

Geen sorry zeggen voor…

Er zijn ook genoeg situaties waarin je helemaal geen sorry hoeft te zeggen! Je bent een mens, een moeder en geen superheld, onthoud dat goed!

* Sowieso gewoon omdat je goed bent zoals je bent. Jij hoeft niet altijd de onderdanige te zijn, daarnaast is excuseren ook vaak een teken van gebrek aan zelfvertrouwen. Geloof je me niet? Zeg dan elke dag tegen jezelf: “ik accepteer mezelf zoals ik ben”, desnoods je het tien keer per dag, net zolang totdat je het gelooft!.

* Elke keer dat je weer sorry wilt roepen, vraag je even af of jij echt diegene bent die sorry moet zeggen. Misschien ligt deze taak wel bij de ander!

* Onredelijk, boos of verdrietig zijn, daar heeft iedereen recht op. Jij dus ook! Je hoeft je niet meteen te verontschuldigen, het hoort erbij.

* Constant op je hoede zijn en je verontschuldigen, dat kost bulten energie. Energie die je ook voor jezelf en je gezin nodig hebt! Zorg ervoor dat je je energie zoveel mogelijk in jezelf steekt.

* Sorry als stopwoord! Veel vrouwen doen dit onbewust, maar het is helemaal niet nodig. Probeer jezelf deze vervelende gewoonte af te leren.

* Grenzen stellen en sorry zeggen heeft meer met elkaar te maken dan je denkt. Als je vaak je excuses aanbiedt, kan het zijn dat je het moeilijk vind om voor jezelf op te komen. Leer om wel voor jezelf op te komen, stel duidelijke grenzen naar jezelf en de mensen om je heen. Je zal zien dat je steeds minder sorry gaat zeggen.

Ik doe het ook!

Ik doe het ook, vaak sorry zeggen. Eigenlijk wil ik dat helemaal niet en bovenstaande situaties passen dan ook allemaal bij mij. Het fijne is wel dat het een eye-opener is en ik er dus mee aan de slag kan gaan. Minder sorry voor mij vanaf nu!

Zie jij jezelf terug in bovenstaande tekst? Wist je dit al van jezelf of ben je erachter gekomen door het lezen van deze blog?

Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bronvermelding;
– Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.