Ouderschap

Gezond eten voor kinderen, taak voor de supermarkt of de ouder?

Gezond eten voor kinderen, is dat een taak van de supermarkt of van de ouder? Dat is de stelling van deze blog, een onderwerp wat ik wel erg interessant vind! Een stelling die vaak ook enige discussie oproept, maar dat is helemaal niet nodig!ย 

Gezonde eetgewoontes

Als ouder zijnde heb je de taak om je kind op te voeden. Hierbij hoort ook een opvoeding met betrekking tot eten, want gezond eten moet je wel aan je kind leren. In huis kan je alles nog zo gezond maken, je kind zal ook buitenshuis met eten te maken krijgen. Blijft de gezonde eet opvoeding ook buitenshuis de taak van de ouders?

Supermarkten

Veel ouders vinden het vervelend dat sommige producten in de supermarkten uitlokken dat kinderen ongezond eten. Is dat ook zo? Of is dat ook gewoon een deel van de opvoeding? Mijn mening is dat kinderen best af en toe iets lekkers mogen, wat is er dan leuker als er leuke plaatjes op de verpakking staan? Als ouders zijnde heb je de ondankbare taak om je kind ook eens teleur te stellen als hij iets wil dat niet gezond is. Dit is niet erg, maar kan even drama opleveren. Zo is het dan maar, maar op deze manier leert je kindje wel dat hij niet altijd maar kan krijgen wat hij wil en dat er gezonde keuzes gemaakt moeten worden.

Kantines

Als de kinderen ouder worden komen ze ook in aanraking met kantines. Ik vind het een goede zaak dat er tegenwoordig veel meer gezonde etenswaren aangeboden worden. Op deze manier worden de kinderen meer gestimuleerd om voor een gezonde hap te kiezen. Laatst las ik iets wat ik een erg goede oplossing vond (vraag me niet meer waar): het kind mocht bonnetjes van gezonde snacks inleveren en kreeg dat geld terug. Bonnetjes van ongezonde snacks konden niet gedeclareerd worden. Al je kind al een beetje geldbewust is, dan is dit denk ik een hele leuke manier om hem te stimuleren gezond te eten.

Gezonde opvoeding

Onder een gezonde opvoeding versta ik het aanleren van gezonde eetgewoontes aan je kind. Betrek je kindje bij het goed van de boodschappen en leg uit wat alle etenswaren zijn. Leeg ook uit waarom je lichaam moet eten en waarom je beter voor gezond eten kan kiezen dan voor ongezond eten. Laat je kind ook helpen bij het klaarmaken van het eten. Op deze manier wordt hij er bij betrokken en kan hij later ook zelf zijn eigen gezonde maaltijden maken.

De tips op een rijtje

  • Betrek je kind bij het doen van de boodschappen. Kijk samen naar producten die gezond zijn en leg uit waarom sommige producten niet gezond zijn.
  • Laat je kind helpen bij het bereiden van de maaltijd. Zo kan je laten zien wat je met allemaal verschillende producten kan maken.
  • Koopt je kind een gezond product in de kantine? Laat hem dan het bonnetje bij je inleveren en geef hem het geld terug. Voor ongezonde dingen geldt dit natuurlijk niet ๐Ÿ˜‰ . Op deze manier kan je je kind bevorderen om gezonde dingen te kopen.

Ik vind dat een gezonde opvoeding en het aanleren van gezonde eetgewoontes een taak van de ouders is. Kinderen worden tegenwoordig al tegen zoveel dingen beschermd, het is ook niet erg als ze een keer nee te horen krijgen en daar boos om worden. Teleurstellingen horen nu eenmaal bij het leven. Er zijn genoeg manieren om je kindje te leren wat gezond eten is en waarom je beter voor gezond dan ongezond kunt kiezen. Wat vind jij?

Heb jij nog een goede tip om gezond eten bij kinderen te bevorderen?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram,ย Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding: Canva

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.