Gezond snacken voor kinderen!
Food,  Ouderschap

Gezond snacken voor kinderen!

Alle kinderen willen weleens lekker snacken. Af en toe een snoepje of een koekje moet natuurlijk prima kunnen, maar gezond snacken is natuurlijk veel beter! In deze blog ga ik in op gezond snacken bij kinderen van verschillende leeftijden en geef ik een paar lekkere tips voor gezond snacken.

Gezond snacken

Zoals ik hierboven schreef willen we allemaal wel eens lekker snacken, ook onze kinderen! Maar wat is nou een verantwoord en gezond snacken?

Een verantwoorde en gezonde snack is een product waar weinig calorieën inzitten, maar veel goede voedingsstoffen (uit de Schijf van Vijf).

De hoeveelheid snacks die je kind tussendoor kan eten is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht. Let ook goed op de porties voor je kind, want een volwassen portie is natuurlijk veel te veel. Hieronder zie je een filmpje die goed laat zien wat een goede kinderportie is.

Tussendoortjes dreumes en peuter

Je dreumes of peuter kan je tussendoor het beste alleen producten uit de Schijf van Vijf geven, zoals fruit, groente of wat volkorenbrood. Geef je kind ook niet de hele tijd eten tussen de maaltijden door, want daardoor zal hij zijn hoofdmaaltijden minder goed gaan eten.

Let wel op: In hele snoeptomaatjes of druiven kan een kind zich verslikken. Om dat te voorkomen kun je kleine tomaatjes en druiven halveren in de lengte.  Geef kinderen onder de vier jaar ook geen hele noten of pinda’s, want hierin kunnen ze zich ook verslikken. In plaats hiervan kan je ze wel een notenpasta zonder toegevoegd suiker of zout op brood het brood doen.

Tussendoortjes kind 4-13 jaar

Kinderen hoeven tussen de maaltijden door niet vaker dan vier keer iets te snoepen of drinken. Op deze manier kan je tandbederf voorkomen en help je je kind om op het juiste gewicht te blijven. Groente en fruit zijn natuurlijk altijd een goede keuze, maar af en toe iets kleins om te snoepen kan natuurlijk ook. Als je je kind op vaste momenten een tussendoortje geeft, dan leert hij dat hij niet de hele dag door kan eten en drinken.

Probeer om bepaald eten niet te verbieden, want dit kan ervoor zorgen dat je kind dit juist wil gaan eten. Je kind helemaal vrij laten in het kiezen kan ervoor zorgen dat ze sneller ongezonde keuzes maken. Wat je wel kunt goed is snoep en fris op vaste momenten geven en dan niet te teveel. Wanneer je kind wat ouder is, kan je ook duidelijke regels maken over wat en hoeveel hij zelf mag pakken.

Geef als troost en beloning geen snoep aan je kind, hiermee leer je hem een verkeerd eetpatroon dat later kan leiden tot overgewicht.  Geef je liever wat extra aandacht als troost of beloning.

Pubers

De pubers hebben vaker honger, dat is ook niet zo raar, want ze groeien als kool! Ze kunnen prima wat eten tussen de maaltijden door, zolang het maar bewuste keuzes zijn. Denk hierbij aan de Schijf van Vijf; groente, fruit, belegde volkoren boterham, tosti of volkoren knäckebröd. Snoepen kan prima, als het maar iets kleins is, denk bijvoorbeeld aan een koekje of een dropje.

Daarnaast drinken pubers graag frisdrank of sapjes, deze zijn niet erg gezond met alle suiker die erin zit. Probeer ze daarom water als standaard aan te leren, als ze toch een smaakje willen is ranja zonder calorieën en suiker ook een goede optie.

Tips gezond snacken

Hierboven heb je al kunnen lezen dat de Schijf van Vijf een goede meter is om te controleren of iets gezond is. Hieronder vind je een paar ideeën van producten die je aan je kindje kan geven.

Groente en fruit

 • Worteltjes; snijd een wortel in reepjes, zodat je kind er lekker aan kan knabbelen.
 • Snoeptomaatjes; snijd de tomaatjes door midden (in de lengte) zodat je kind zich er niet in verslikt.
 • Verschillende soorten fruit; geef je kind iedere dag een ander stuk fruit, zo eet hij gevarieerd en went hij aan verschillende smaken.
 • Knabbelmix; laat je kind knabbelen aan bananenchips, rozijntjes en kokos.

Koek en brood

 • Eierkoek; een eierkoek bevat wel suiker, maar weinig vet. Voor een peuter zal een hele eierkoek te veel zijn, geef daarom een halve of koop een kleiner formaat.
 • Krentenbollen; krentenbollen bevatten relatief weinig suiker en vet, maar zijn nog steeds zoet door de rozijntjes. Voor een peuter zal een hele krentenbol te veel zijn, geef daarom een halve of koop een kleiner formaat.
 • Boterham; een simpele snee brood kan je extra spannend voor je kind maken door er met een koekjesvormpje een figuurtje uit te steken
 • Ontbijtkoek; een plakje ontbijtkoek bevat net als een eierkoek weinig vet. Pas wel op, want er zitten wel veel suikers in. Als je het met mate eet is het ene verantwoord tussendoortje.
 • Soepstengel; een soepstengel is een knapperig tussendoortje dat geen vet en weinig suiker bevat. Geef dit tussendoortje niet aan al te kleine kinderen of breek het in stukken en let erop dat ze de soepstengel niet te ver in de keel stoppen.

Dranken

 • Smoothie; maak een smoothie van vers fruit en magere yoghurt. Je weet precies wat je erin stopt en zo kun je voorkomen dat je kind veel vet, zout of suiker binnen krijgt.
 • Thee; geef je kind in plaats van water lauwe fruitthee zonder suiker.

Instinkers

Sommige voedingsmiddelen lijken heel gezond te zijn, maar zijn dat eigenlijk helemaal niet. Deze tussendoortjes kan je dus beter niet aan je kind geven.

 • Suikervrij snoepgoed; in plaats van suiker, bevatten deze snoepjes zoetstoffen. Een peuter kan deze suikervervangers niet verwerken en dat uit zich vaak in buikpijn en diarree.
 • Kaas en worst; kaas en worst lijken gezond, maar bevatten veel vet en zout.
 • Zoute stengels; er zit weinig vet in deze knapperige stokjes, maar wel ontzettend veel zout.
 • Mueslirepen; deze repen bevatten veel suiker.

Hoe doen wij dat thuis?

Wij snacken thuis zowel gezond als gezond, want ik vind dat kinderen af en toe ook best mogen genieten van iets dat eigenlijk niet zo gezond is. Ik probeer hier een goede balans in te vinden, maar leer Daan ook om zelf keuzes te maken. Op deze manier hoop ik dat hij op een verantwoorde manier met eten om leert gaan.

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron beeld; Any Lane Pexels (Gratis stockfoto – Canva)

mooie grote keukentafel
Een keukentafel is natuurlijk best een groot object in je huis. Dat mag wat mij betreft ook wel, want een mooie grote keukentafel is voor mij de plek om samen te zijn als gezin. Wij hebben een keukentafel voor zes personen, terwijl wij maar met zijn drieën zijn. Toch hebben we soms nog ruimte gebrek! Voor mij is een mooie grote keukentafel dus echt een must… Gerelateerd
Verder Lezen
XOO Sieraden
Sieraden, ik vind ze prachtig en ben ook altijd weer enthousiast als ik iets aan mijn collectie toe mag voegen! Zeker sieraden waar voor mij een betekenis achter zit draag ik graag. Een tijdje geleden werd ik door XOO sieraden geattendeerd op hun mooie merk. Ik zocht vervolgens twee mooie sieraden uit, die totaal buiten mijn comfortzone zijn, maar waar ik toch ontzettend blij mee ben! Gerelateerd
Verder Lezen
Horse Academy, hoe snel galoppeer jij naar de finish
Horse Academy is een nieuw spel van SmartGames! Super leuk voor paardenfans, maar daarnaast natuurlijk voor iedereen die van een spelletje houdt! Je hoeft namelijk helemaal geen paardenfan te zijn om dit leuke spel te spelen. Horse Academy is een super leuke uitbreiding op alle spelletjes van SmartGames die al op de markt zijn. Gerelateerd
Verder Lezen
De Smoezels in Ridderland
De Smoezels zijn terug met een heel nieuw boek! “De Smoezels in Ridderland”, een nieuw verhaal waarin je stinkende vriendjes een nieuw avontuur gaan beleven! Ze gaan samen met oma Smoezel terug in de tijd, naar de middeleeuwen, naar Ridderland! Dit keer geen prentenboek of een AVI-versie, maar echt een (voor)leesboek! Gerelateerd
Verder Lezen
Vreemde Vogels
Komt uitstelgedrag jou een beetje bekend voor? Mies, Mo en Cato uit het boek “Vreemde Vogels” hebben daar ook wel een beetje last van! De vakantie naar Afrika is geboekt en het is bijna tijd om te gaan! Buiten wordt het namelijk steeds kouder en Mies, Mo en Cato houden helemaal niet van koude voetjes. Gerelateerd
Verder Lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paasactie 2022

30% Korting !

Op alle betaalde downloads...

Met de code Pasen2022!

Deze code is niet geldig in combinatie met andere acties en geldt alleen voor downloads.
Deze code is geldig van vrijdag 15 april 2022 tot en met maandag 18 april 2022.