Gezond snacken voor kinderen!
Food,  Ouderschap

Gezond snacken voor kinderen!

Alle kinderen willen weleens lekker snacken. Af en toe een snoepje of een koekje moet natuurlijk prima kunnen, maar gezond snacken is natuurlijk veel beter! In deze blog ga ik in op gezond snacken bij kinderen van verschillende leeftijden en geef ik een paar lekkere tips voor gezond snacken.

Gezond snacken

Zoals ik hierboven schreef willen we allemaal wel eens lekker snacken, ook onze kinderen! Maar wat is nou een verantwoord en gezond snacken?

Een verantwoorde en gezonde snack is een product waar weinig calorieën inzitten, maar veel goede voedingsstoffen (uit de Schijf van Vijf).

De hoeveelheid snacks die je kind tussendoor kan eten is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht. Let ook goed op de porties voor je kind, want een volwassen portie is natuurlijk veel te veel. Hieronder zie je een filmpje die goed laat zien wat een goede kinderportie is.

Tussendoortjes dreumes en peuter

Je dreumes of peuter kan je tussendoor het beste alleen producten uit de Schijf van Vijf geven, zoals fruit, groente of wat volkorenbrood. Geef je kind ook niet de hele tijd eten tussen de maaltijden door, want daardoor zal hij zijn hoofdmaaltijden minder goed gaan eten.

Let wel op: In hele snoeptomaatjes of druiven kan een kind zich verslikken. Om dat te voorkomen kun je kleine tomaatjes en druiven halveren in de lengte.  Geef kinderen onder de vier jaar ook geen hele noten of pinda’s, want hierin kunnen ze zich ook verslikken. In plaats hiervan kan je ze wel een notenpasta zonder toegevoegd suiker of zout op brood het brood doen.

Tussendoortjes kind 4-13 jaar

Kinderen hoeven tussen de maaltijden door niet vaker dan vier keer iets te snoepen of drinken. Op deze manier kan je tandbederf voorkomen en help je je kind om op het juiste gewicht te blijven. Groente en fruit zijn natuurlijk altijd een goede keuze, maar af en toe iets kleins om te snoepen kan natuurlijk ook. Als je je kind op vaste momenten een tussendoortje geeft, dan leert hij dat hij niet de hele dag door kan eten en drinken.

Probeer om bepaald eten niet te verbieden, want dit kan ervoor zorgen dat je kind dit juist wil gaan eten. Je kind helemaal vrij laten in het kiezen kan ervoor zorgen dat ze sneller ongezonde keuzes maken. Wat je wel kunt goed is snoep en fris op vaste momenten geven en dan niet te teveel. Wanneer je kind wat ouder is, kan je ook duidelijke regels maken over wat en hoeveel hij zelf mag pakken.

Geef als troost en beloning geen snoep aan je kind, hiermee leer je hem een verkeerd eetpatroon dat later kan leiden tot overgewicht.  Geef je liever wat extra aandacht als troost of beloning.

Pubers

De pubers hebben vaker honger, dat is ook niet zo raar, want ze groeien als kool! Ze kunnen prima wat eten tussen de maaltijden door, zolang het maar bewuste keuzes zijn. Denk hierbij aan de Schijf van Vijf; groente, fruit, belegde volkoren boterham, tosti of volkoren knäckebröd. Snoepen kan prima, als het maar iets kleins is, denk bijvoorbeeld aan een koekje of een dropje.

Daarnaast drinken pubers graag frisdrank of sapjes, deze zijn niet erg gezond met alle suiker die erin zit. Probeer ze daarom water als standaard aan te leren, als ze toch een smaakje willen is ranja zonder calorieën en suiker ook een goede optie.

Tips gezond snacken

Hierboven heb je al kunnen lezen dat de Schijf van Vijf een goede meter is om te controleren of iets gezond is. Hieronder vind je een paar ideeën van producten die je aan je kindje kan geven.

Groente en fruit

 • Worteltjes; snijd een wortel in reepjes, zodat je kind er lekker aan kan knabbelen.
 • Snoeptomaatjes; snijd de tomaatjes door midden (in de lengte) zodat je kind zich er niet in verslikt.
 • Verschillende soorten fruit; geef je kind iedere dag een ander stuk fruit, zo eet hij gevarieerd en went hij aan verschillende smaken.
 • Knabbelmix; laat je kind knabbelen aan bananenchips, rozijntjes en kokos.

Koek en brood

 • Eierkoek; een eierkoek bevat wel suiker, maar weinig vet. Voor een peuter zal een hele eierkoek te veel zijn, geef daarom een halve of koop een kleiner formaat.
 • Krentenbollen; krentenbollen bevatten relatief weinig suiker en vet, maar zijn nog steeds zoet door de rozijntjes. Voor een peuter zal een hele krentenbol te veel zijn, geef daarom een halve of koop een kleiner formaat.
 • Boterham; een simpele snee brood kan je extra spannend voor je kind maken door er met een koekjesvormpje een figuurtje uit te steken
 • Ontbijtkoek; een plakje ontbijtkoek bevat net als een eierkoek weinig vet. Pas wel op, want er zitten wel veel suikers in. Als je het met mate eet is het ene verantwoord tussendoortje.
 • Soepstengel; een soepstengel is een knapperig tussendoortje dat geen vet en weinig suiker bevat. Geef dit tussendoortje niet aan al te kleine kinderen of breek het in stukken en let erop dat ze de soepstengel niet te ver in de keel stoppen.

Dranken

 • Smoothie; maak een smoothie van vers fruit en magere yoghurt. Je weet precies wat je erin stopt en zo kun je voorkomen dat je kind veel vet, zout of suiker binnen krijgt.
 • Thee; geef je kind in plaats van water lauwe fruitthee zonder suiker.

Instinkers

Sommige voedingsmiddelen lijken heel gezond te zijn, maar zijn dat eigenlijk helemaal niet. Deze tussendoortjes kan je dus beter niet aan je kind geven.

 • Suikervrij snoepgoed; in plaats van suiker, bevatten deze snoepjes zoetstoffen. Een peuter kan deze suikervervangers niet verwerken en dat uit zich vaak in buikpijn en diarree.
 • Kaas en worst; kaas en worst lijken gezond, maar bevatten veel vet en zout.
 • Zoute stengels; er zit weinig vet in deze knapperige stokjes, maar wel ontzettend veel zout.
 • Mueslirepen; deze repen bevatten veel suiker.

Hoe doen wij dat thuis?

Wij snacken thuis zowel gezond als gezond, want ik vind dat kinderen af en toe ook best mogen genieten van iets dat eigenlijk niet zo gezond is. Ik probeer hier een goede balans in te vinden, maar leer Daan ook om zelf keuzes te maken. Op deze manier hoop ik dat hij op een verantwoorde manier met eten om leert gaan.

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron beeld; Any Lane Pexels (Gratis stockfoto – Canva)

beste zorg voor je huisdier Lana
De beste zorg voor je huisdier, dat willen we toch allemaal? Wij zijn dol op onze huisdieren en doen er dan ook alles aan om te zorgen dat ze het hier goed hebben. Op dit moment hebben wij twee vissen, genaamd Jut en Jul. Zij hebben niet zoveel zorg nodig. Onze katten heb je misschien al eerder ontmoet hier op de blog! Noor, een jonge spring in het veld en Lana, ons oude besje. Ik denk dat ze het hier heel fijn hebben in huis, al kunnen ze zelf niet praten natuurlijk… Gerelateerd
Verder Lezen
Badmode, draag wat jij zelf fijn vindt zitten!
Zoveel mensen, zoveel wensen! Als je kijkt naar badmode, dan zie je veel mooie items en trends. Toch is het denk ik het belangrijkste dat je draagt waar jij je fijn in voelt. Want als je je fijn voelt in wat je draagt, dan straal je dat niet alleen uit, je voelt het ook echt! Welk postuur je ook hebt, draag wat jij zelf fijn vindt zitten! Andere mensen hebben er toch wel een mening over… Waarom ik dat zeg? Omdat er nog altijd veel vrouwen zijn, met welk postuur dan ook, die niet alles durven dragen. Gerelateerd
Verder Lezen
Zar en de gouden druppel
Zar en de gouden druppel is één van de boeken uit de nieuwe leesboeken serie van; Ik leer lezen met Zwijsen! Deze serie is geschreven door bekende schrijvers. Leren lezen wordt nog leuker met deze boeken voor beginnende lezers. Paul van Loon, Bette Westera, Manon Sikkel, Yorick Goldewijk en nog veel meer andere schrijvers werkten mee aan de nieuwe serie Ik leer lezen met Zwijsen. Wij lazen het boek “Zar en de gouden druppel” en in dit artikel lees je meer over dit boek. Gerelateerd
Verder Lezen
Snoozle Loop Krabpaal voor Katten Lana
Een krabpaal voor katten is bij ons in huis echt nodig! We hebben twee schatten van katten, maar die nageltjes… Beide katten hebben we uit een benarde situatie gered en ik zou echt niet zonder ze willen. Wel zonder hun nageltjes trouwens! Nu hadden we natuurlijk wel een krabpaal in huis, maar dat was het niet. Nu mochten we de Snoozle Loop krabpaal proberen en ik kan je al verklappen dat iedereen daar blij mee is! Gerelateerd
Verder Lezen
De tuin klaarmaken voor de lente en de zomer!
Lentekriebels! Wanneer het zonnetje na de donkere winterdagen steeds vaker tevoorschijn komt, komen de lentekriebels! De tuin klaarmaken voor de lente en de zomer vind ik altijd heerlijk om te doen. In de herfst en in de winter doen wij niet zo heel veel in de tuin. We beginnen de lente dus altijd met “puinruimen”. Gerelateerd
Verder Lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.