Het leed dat tandenpoetsen heet!
Ouderschap

Het leed dat tandenpoetsen heet!

Ken jij het leed dat tandenpoetsen heet? Wij helaas wel… Het ene moment vindt Daan het helemaal niet erg om zijn tanden te poetsen en het andere moment kan de hele buurt gezellig meegenieten. Om het poetsen voor hem en onszelf zo fijn mogelijk te laten verlopen, ben ik op zoek gegaan naar een aantal tips die ik in deze blog met je deel.

Het leed dat tandenpoetsen heet

Zoals je hierboven kunt lezen is het niet altijd makkelijk om Daan zijn tanden te poetsen. Naarmate hij ouder wordt gaat het beter, maar er zijn ook periode geweest dat we hem in de houtgreep hebben moeten houden. Zeker in die tijd ben ik op zoek gegaan naar tips om het poetsen “leuker” te maken voor ons allemaal. En eerlijk is eerlijk, we plukken er nu echt de vruchten van.

Samen shoppen!

Samen shoppen om het tandenpoetsen leuker te maken? Jazeker! Ga gezellig samen naar de winkel om een leuke tandenborstel uit te zoeken. Sommige kinderen hebben het nodig dat je ze de keuze geeft uit een beperkt aantal en anderen zien direct welke ze willen hebben. Ook zijn er hele leuke boekjes te krijgen over tandenpoetsen. Met deze boekjes kan je je kindje goed voorbereiden op het poetsen van zijn tanden (klik op de titel om meer over het boek te weten te komen);

Normaal of elektrisch?

Poets je het gebit van je kindje met een normale tandenborstel of met een elektrische? Dat is een vraag die je waarschijnlijk wel hebt als ouder zijnde. Eigenlijk maakt het niet zo gek veel uit, als je het gebit maar goed verzorgd. Elektrisch poetsen kan vanaf een jaar of drie, dan passen de kleinste borsteltjes ongeveer in de mond.

Ondanks dat het dus niet zoveel uitmaakt hoe je poetst, wordt wel aangeraden om niet alleen maar elektrisch te poetsen. Het is namelijk wel belangrijk dat je kind leert om ‘gewoon’ zijn tanden te poetsen. Stel dat hij een keer uit logeren gaat en hij niet mee kan, of dat de elektrische borstel kapot is? Daarnaast is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Je zou dus prima één keer per dag elektrisch en één keer gewoon kunnen poetsen.

Duidelijkheid

Als je iets moet doen, wat je eng vindt of niet leuk, dan is het fijn om duidelijkheid te hebben. Daarom een aantal tips om te zorgen dat het duidelijk is voor je kind wat er gaat gebeuren.

  • Poets altijd op een vast tijdstip. Zo wordt het een vast onderdeel van het opstaan en naar bed gaan ritueel. Daarnaast geeft regelmaat houvast aan je kind.
  • Vertel duidelijk aan je kind wat je gaat doen, zo overval je hem niet tijdens het poetsen.
  • Poets rustig en zachtjes.
  • Zet je kind voor de spiegel tijdens het poetsen, zodat hij precies kan zien wat er allemaal gebeurd.

Plezier maken tijdens het tandenpoetsen

Het leed dat tandenpoetsen heet kan je verzachten door plezier te maken tijdens het poetsen! Kan dat dan? Jazeker! Hieronder lees je een aantal leuke ideeën

  • Ga samen poetsen, zo betrek je hem erbij. Daarnaast doen vooral peuters graag alles zelf, laat hem dan ook lekker zijn gang gaan (let op, check zelf wel altijd even of er goed gepoetst is, want dit kunnen ze nog niet zelf). Laat hem ook jouw tanden poetsen, dat vinden ze meestal geweldig!
  • Laat de lievelingsknuffel van je kind helpen bij het tandenpoetsen. Dit geeft vertrouwen aan je kind en daarnaast is het natuurlijk super leuk als je pluizige vriendje helpt bij het poetsen.
  • Liedjes zingen tijdens het tandenpoetsen zorgt ook voor veel plezier, net als een wedstrijdje “aaaaaaaaa” roepen.
  • Maak er een spelletje van door al het eten van de dag weg te poetsen. Daar zit een stukje brood en daar zit het fruit van vanmorgen. De groenten zitten achterin en ook het vlees zit nog ergens in de mond.

Beloningskaart tandenpoetsen

Net als bij het zindelijk worden, kan je bij het tandenpoetsen natuurlijk ook gebruik maken van een beloningssysteem. Ik heb een paar leuke beloningskaarten gemaakt voor verschillende dingen, onder andere het tandenpoetsen. Je vindt ze in de webshop.

Helpen de tips?

Ja, bij ons wel! Met name de beloningskaart heeft ons echt geholpen in het begin. Wij hebben een strijd moeten leveren, maar het gaat nu eigenlijk al best een hele tijd goed. Natuurlijk zijn er soms mopper buien, maar dat hoort ook wel bij de leeftijd.

Hoe gaat het tandenpoetsen bij jullie? Heb jij misschien nog een goed tip om het lees dat tandenpoetsen heet te verzachten?

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Ann Zzz (Pexels)

De Smoezels in Ridderland
De Smoezels zijn terug met een heel nieuw boek! “De Smoezels in Ridderland”, een nieuw verhaal waarin je stinkende vriendjes een nieuw avontuur gaan beleven! Ze gaan samen met oma Smoezel terug in de tijd, naar de middeleeuwen, naar Ridderland! Dit keer geen prentenboek of een AVI-versie, maar echt een (voor)leesboek! Gerelateerd
Verder Lezen
Vreemde Vogels
Komt uitstelgedrag jou een beetje bekend voor? Mies, Mo en Cato uit het boek “Vreemde Vogels” hebben daar ook wel een beetje last van! De vakantie naar Afrika is geboekt en het is bijna tijd om te gaan! Buiten wordt het namelijk steeds kouder en Mies, Mo en Cato houden helemaal niet van koude voetjes. Gerelateerd
Verder Lezen
Veiligheid in en rondom je huis, voor een fijn gevoel zo belangrijk!
Je veilig voelen in je eigen huis vind ik echt één van de belangrijkste dingen die er is. Je huis is je veilige haven, de plek waar je je ten aller tijden fijn moet voelen. Helaas zijn er zaken waar je zelf weinig invloed op hebt, maar die wel maken dat je je niet zo veilig voelt in je huis. Gelukkig zijn er systemen die je een handjes helpen met de veiligheid in en rondom je huis. Gerelateerd
Verder Lezen
VTech babylijn voorjaar 2022; Je bent nooit te jong om te leren!
VTech speelgoed vinden wij helemaal leuk, zo verrast de VTech babylijn voorjaar 2022 mij ook weer! Waar ze laatst een lijn uitbrachten voor de wat grotere kinderen, waar onder andere de Kidi DJ Mix in zat, hebben ze dit voorjaar een leuke babylijn! Daarmee houden ze dus rekening met kinderen in alle leeftijden, wat ik alleen maar toe kan juichen. Je bent nooit te jong om te leren is het motto en dat zie je terug in de VTech babylijn voorjaar 2022. Gerelateerd
Verder Lezen
Top Trumps kaartspel Dinosaurussen
Ben jij een kleine geluksvogel? Wellicht is het Top Trumps kaartspel met als thema Dinosaurussen (of één van de andere edities) dan wel wat voor jou! Bij deze game moet je vertrouwen op je geluk, want je hebt niet heel veel opties om het spel echt te sturen! Dino’s zijn het op dit moment helemaal hier thuis, dankzij dit spelletje worden wij ook nog eens wijzer over de dino’s! Gerelateerd
Verder Lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paasactie 2022

30% Korting !

Op alle betaalde downloads...

Met de code Pasen2022!

Deze code is niet geldig in combinatie met andere acties en geldt alleen voor downloads.
Deze code is geldig van vrijdag 15 april 2022 tot en met maandag 18 april 2022.