Het leed dat tandenpoetsen heet!
Ouderschap

Het leed dat tandenpoetsen heet!

Ken jij het leed dat tandenpoetsen heet? Wij helaas wel… Het ene moment vindt Daan het helemaal niet erg om zijn tanden te poetsen en het andere moment kan de hele buurt gezellig meegenieten. Om het poetsen voor hem en onszelf zo fijn mogelijk te laten verlopen, ben ik op zoek gegaan naar een aantal tips die ik in deze blog met je deel.

Het leed dat tandenpoetsen heet

Zoals je hierboven kunt lezen is het niet altijd makkelijk om Daan zijn tanden te poetsen. Naarmate hij ouder wordt gaat het beter, maar er zijn ook periode geweest dat we hem in de houtgreep hebben moeten houden. Zeker in die tijd ben ik op zoek gegaan naar tips om het poetsen “leuker” te maken voor ons allemaal. En eerlijk is eerlijk, we plukken er nu echt de vruchten van.

Samen shoppen!

Samen shoppen om het tandenpoetsen leuker te maken? Jazeker! Ga gezellig samen naar de winkel om een leuke tandenborstel uit te zoeken. Sommige kinderen hebben het nodig dat je ze de keuze geeft uit een beperkt aantal en anderen zien direct welke ze willen hebben. Ook zijn er hele leuke boekjes te krijgen over tandenpoetsen. Met deze boekjes kan je je kindje goed voorbereiden op het poetsen van zijn tanden (klik op de titel om meer over het boek te weten te komen);

Normaal of elektrisch?

Poets je het gebit van je kindje met een normale tandenborstel of met een elektrische? Dat is een vraag die je waarschijnlijk wel hebt als ouder zijnde. Eigenlijk maakt het niet zo gek veel uit, als je het gebit maar goed verzorgd. Elektrisch poetsen kan vanaf een jaar of drie, dan passen de kleinste borsteltjes ongeveer in de mond.

Ondanks dat het dus niet zoveel uitmaakt hoe je poetst, wordt wel aangeraden om niet alleen maar elektrisch te poetsen. Het is namelijk wel belangrijk dat je kind leert om ‘gewoon’ zijn tanden te poetsen. Stel dat hij een keer uit logeren gaat en hij niet mee kan, of dat de elektrische borstel kapot is? Daarnaast is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Je zou dus prima één keer per dag elektrisch en één keer gewoon kunnen poetsen.

Duidelijkheid

Als je iets moet doen, wat je eng vindt of niet leuk, dan is het fijn om duidelijkheid te hebben. Daarom een aantal tips om te zorgen dat het duidelijk is voor je kind wat er gaat gebeuren.

  • Poets altijd op een vast tijdstip. Zo wordt het een vast onderdeel van het opstaan en naar bed gaan ritueel. Daarnaast geeft regelmaat houvast aan je kind.
  • Vertel duidelijk aan je kind wat je gaat doen, zo overval je hem niet tijdens het poetsen.
  • Poets rustig en zachtjes.
  • Zet je kind voor de spiegel tijdens het poetsen, zodat hij precies kan zien wat er allemaal gebeurd.

Plezier maken tijdens het tandenpoetsen

Het leed dat tandenpoetsen heet kan je verzachten door plezier te maken tijdens het poetsen! Kan dat dan? Jazeker! Hieronder lees je een aantal leuke ideeën

  • Ga samen poetsen, zo betrek je hem erbij. Daarnaast doen vooral peuters graag alles zelf, laat hem dan ook lekker zijn gang gaan (let op, check zelf wel altijd even of er goed gepoetst is, want dit kunnen ze nog niet zelf). Laat hem ook jouw tanden poetsen, dat vinden ze meestal geweldig!
  • Laat de lievelingsknuffel van je kind helpen bij het tandenpoetsen. Dit geeft vertrouwen aan je kind en daarnaast is het natuurlijk super leuk als je pluizige vriendje helpt bij het poetsen.
  • Liedjes zingen tijdens het tandenpoetsen zorgt ook voor veel plezier, net als een wedstrijdje “aaaaaaaaa” roepen.
  • Maak er een spelletje van door al het eten van de dag weg te poetsen. Daar zit een stukje brood en daar zit het fruit van vanmorgen. De groenten zitten achterin en ook het vlees zit nog ergens in de mond.

Beloningskaart tandenpoetsen

Net als bij het zindelijk worden, kan je bij het tandenpoetsen natuurlijk ook gebruik maken van een beloningssysteem. Ik heb een paar leuke beloningskaarten gemaakt voor verschillende dingen, onder andere het tandenpoetsen. Je vindt ze in de webshop.

Helpen de tips?

Ja, bij ons wel! Met name de beloningskaart heeft ons echt geholpen in het begin. Wij hebben een strijd moeten leveren, maar het gaat nu eigenlijk al best een hele tijd goed. Natuurlijk zijn er soms mopper buien, maar dat hoort ook wel bij de leeftijd.

Hoe gaat het tandenpoetsen bij jullie? Heb jij misschien nog een goed tip om het lees dat tandenpoetsen heet te verzachten?

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Ann Zzz (Pexels)

Mooie foto's maken, voor de blog of privé, dat doe ik zo!
Mooie foto’s maken, dat willen we allemaal! Ik was in het bezit van een mooie camera, echter ontwikkelt de technologie zich zo snel, dat mijn telefoon mooiere foto’s maakt dan mijn camera. Toch heeft fotografie de laatste jaren wel mijn aandacht getrokken! Uiteraard doe ik voor Happinessfromme altijd mijn best om mooie foto’s te maken, maar ik vind het ook heel erg leuk om foto’s te maken voor privé doeleinden. Gerelateerd
Verder Lezen
Osmo; 4x interactief en spelenderwijs leren!
Interactief en spelenderwijs leren, dat kan met de innovatieve spellen van Osmo! Wij mochten al eens de Osmo Coding Starter Kit proberen en ik kan je vertellen dat het nog altijd een geliefd spel is! Echter zijn er naast de Coding kit nog veel meer varianten en daar ga ik in dit artikel meer over vertellen! Gerelateerd
Verder Lezen
Slowcooker pastasaus, boordevol groenten met een zoete twist.
Alweer een tijdje geleden maakte ik een heerlijke slowcooker pastasaus! Eindelijk vond ik de tijd om het recept uit te schrijven en bij deze deel ik hem dan ook graag met jullie. Zoals altijd kan je natuurlijk variëren wat je wilt; ingrediënten toevoegen of juist weglaten, het is allemaal aan jou! Hier wordt de pan nog net niet leeg gelikt, dus dat is een goed teken! Gerelateerd
Verder Lezen
Een stacaravan of een chalet op een mooie vaste plek of liever toeren met de caravan
Wij zijn echte kampeerliefhebbers! Ieder jaar zetten wij onze caravan neer op een seizoensplek. Een fijne plek, in het mooie Drenthe op nog geen half uurtje rijden van ons huis. Maar toch kriebelt het altijd wel een beetje! Willen we niet liever toeren met de caravan of vinden we deze plek zo fijn dat een stacaravan of een chalet een mooi doel is? Gerelateerd
Verder Lezen
KidiZoom Vloggercam van VTech
Met de KidiZoom Vloggercam van VTech wordt je kind zelf een vlogger! Nu heeft iedere ouder natuurlijk wel een mening over of vloggen geschikt is voor kinderen of niet en dat mag! Ik vind het niet zo’n probleem en Daan heeft dan ook met heel veel plezier de KidiZoom Vloggercam uitgeprobeerd! Zelf kijkt hij graag naar YouTube filmpjes tijdens het spelen van Minecraft op de Switch en nu kan hij zijn eigen filmpjes opnemen. Gerelateerd
Verder Lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.