Ouderschap

Hoe herken je een geschikte app voor kinderen?

Hoe herken je een geschikte app voor kinderen?

Kinderen zijn steeds jongeren als ze me apps in aanraking komen. Ik houd het bij Daan niet tegen, maar doseer het wel heel goed. Daarnaast kijk ik goed naar welke apps geschikt voor hem zijn. In deze blog vertel ik je wat ik heb ontdekt bij mijn zoektocht naar de geschikte app voor kinderen.

Kenmerken apps voor kinderen

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat er vier kenmerken zijn waar je een geschikte app voor kinderen aan kunt herkennen;

 1. De app zet de hersenen “aan”.
  De app stimuleert je kindje om na te denken en actief mee te doen om bijvoorbeeld prolemen op te lossen.
 2. Je kindje wordt erbij betrokken.
  De app zorgt ervoor dat je kindje zijn aandacht erbij kan houden en niet afgeleid wordt door andere knopjes.
 3. De app is duidelijk.
  Leert je kindje echt iets van de app of ziet hij bijvoorbeeld alleen maar cijfers voorbij komen en heeft hij geen idee wat hij er mee moet doen? Een goede app geeft een duidelijke uitleg.
 4. Zet aan tot sociale interactie.
  Contact met andere mensen helpt bij het leerproces. Een app die aanzet tot sociale interactie (zelfs al is het met een fictief karakter) is extra leerzaam.

De beste app voor jonge kinderen.

Ieder jaar komen er weer vele nieuwe apps voor kinderen uit, maar welke is nou de beste? Om dit te bepalen is er een vakprijs voor in het leven geroepen; de Gouden Guppy. Dit is de Nederlandse vakjuryprijs voor de beste app voor peuters en kleuters (0-6 jaar). Deze apps werden de afgelopen jaren verkozen tot de beste app:

 • 2017: ‘Een Verre Reis’
 • 2016: Bollo
 • 2015: Heksje & Willem
 • 2014: Noa’s Sterren

Kennisnet en Mijn kind Online hebben een handige brochure gemaakt met 125 leerzame apps & websites voor kinderen van 4-12 jaar; je kan de brochure hier downloaden.

Begeleid je kind goed en houd het veilig.

De meeste apparaten hebben een “kinder modus”, daarin kan je bepalen wat je kind wel en niet mag doen. Super handig dus! Daarnaast zijn er nog een aantal tips om veilig met apps om te gaan;

 1. Houd het wachtwoord waarmee je apps online koopt geheim. Zo kan je kind niet zomaar nieuwe apps downloaden.
 2. Beveilig je tablet en smartphone met een toegangscode. Zo kun je beter in de gaten houden wanneer en hoe lang je kind speelt.
 3. Beveilig apps waarvan je niet wilt dat je kind ze gebruikt met een wachtwoord. Dit kun je doen bij je instellingen.
Hoe gaan wij er mee om?

Daan is natuurlijk nog maar twee, maar toont wel al interesse in tablets en telefoons. Zijn spanningsboog is klein en na vijf minuten is hij er dan ook wel klaar mee. Wij laten hem lekker zijn gang gaan die vijf minuten (hij zit bij ons op schoot en wij kijken dus mee), want al doende leert men. Mocht er straks een tijd komen dat hij er echt meer gebruik van wil maken, dan zullen er regels komen.

Maak jou kindje al gebruik van apps? Hoe oud is hij/zij en wat voor apps worden er vooral gebruikt? Misschien heb je wel een leuke tip voor mij en andere ouders.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

|| WIN - Lichtgevende Miniset van Klorofil

Klik op de afbeelding
om naar de winactie te gaan!

Lichtgevende minisets van Klorofil, lekker spelen