Ouderschap

Hoe overleef ik de eindeloze nee-fase van mijn peuter?

Nee nee nee, waarschijnlijk één van de meeste woorden die je peuter gebruikt! Maar hoe overleef je die hele nee-fase als ouder zijnde?

De nee-fase…

Dat moment dat je kleine baby verandert in een kleine draak! Dat moment, waarop de nee-fase begint. Een periode waarin er niets goed is. Je peuter gaat veel ontdekken en de grenzen opzoeken. Hij is zijn eigen persoonlijkheid en ego aan het ontdekken. Hij heeft zijn papa en mama niet meer overal bij nodig en dus kan je vaker het antwoord “nee” verwachten. Deze fase wordt ook wel de peuterpubertijd genoemd.

Hoe ga je met de nee-fase om?

Één van de manieren waarop je peuter laat merken dat hij het niet met jouw eens is, is door heel vaak “nee” te roepen. Dit antwoord zal je dan ook op bijna alles horen wat je zegt. Besef je goed dat hij dit niet doet om vervelend te zijn. Het hoort bij de natuurlijke ontwikkeling van je kind die hij niet kan onderdrukken. Als ouder zijnde moet je hier op een goede manier mee omgaan, je peuter bouwt op deze momenten namelijk aan zijn eigen persoonlijkheid. Dit kan heel lastig zijn, daarom hieronder een aantal adviezen.

Rustig blijven

Je geduld wordt goed op de proef gesteld met een peuter in huis! Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als ze maar niet mee willen werken. Probeer toch om niet boos te worden! Als je dit wel doen dan kan je kind zich alleen maar meer gaan verzetten, heftiger reageren en de zoveelste driftbui krijgen. Probeer te bedenken dat je kind er eigenlijk niet zoveel kan doen, misschien kan je daardoor zelf rustiger blijven.

Je kind een keuze geven

In deze periode wil je kindje zelfstandig worden. Misschien is het een idee om je kindje een keuze te geven in plaats van een opdracht? Je krijgt dan minder snel “nee” als antwoord, omdat je peuter het gevoel heeft dat hij zelf mag beslissen wat er gebeurd. Hij krijgt daardoor zelfvertrouwen, leert keuzes te maken en zal minder dwars gaan liggen.

Geef niet toe

Op sommige momenten zal je peuter alles uit de kast halen om zijn zin te krijgen. Soms is een discussie niet mogelijk en moet iets gewoon gebeuren. Deel dit dan ook gewoon mede aan je peuter, hij zal immers ook moeten leren dat er grenzen zijn en dat papa en mama uiteindelijk het laatste woord hebben.

Je kind afleiden

In plaats van een vraag te stellen waarop het antwoord “nee” kan zijn, kan je je kind er ook gewoon naartoe praten. Als hij bijvoorbeeld onder de douche moet, hoef je dat niet aan te kondigen. Je neemt hem gewoon mee naar de badkamer, kleren uit en hop onder de douche. Zing ondertussen gewoon samen een liedje, waardoor het allemaal een stuk leuker wordt.

De praktijk

De theorie is nu duidelijk dus het is tijd om het in de praktijk te brengen! Heel veel succes en mocht je nog extra tips hebben, wil je die dan delen? Zo helpen we elkaar door die hele “nee-fase” heen!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, InstagramBloglovin of Pinterest?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.