Hoe zeg je bepaalde dingen tegen je kinderen?
Ik spreek maar even in het algemeen, omdat ik denk dat wij ouders het allemaal wel doen… Wat doen wij? Nou, ik denk dat wij allemaal wel eens niet zo goed nadenken over hoe wij dingen tegen onze kinderen zeggen. Is dat erg? Nee hoor, zolang we ons er maar bewust van zijn. Maar hoe zeg je bepaalde dingen tegen je kinderen?
Communicatie
Onze communicatie naar onze kinderen is van groot belang. Soms misschien nog wel belangrijker dan wij zelf denken. Zijn wij onszelf altijd bewust van hoe wij communiceren? Nee, dat denk ik niet, althans, ik ben dat niet. Ik denk niet over alles na wat ik tegen mijn kind zeg. Soms denk ik achteraf, dit had je ook wel even anders kunnen verwoorden! Het is pas achteraf, maar dat geeft niet, want ik ben me er dan wel bewust van.
Hoe zeg je bepaalde dingen tegen je kinderen?
Aangezien we ons er niet altijd van bewust zijn dat we dingen misschien beter anders kunnen zeggen, heb ik hieronder een aantal voorbeelden voor je. Want hoe zeg je bepaalde dingen tegen je kinderen?
“Laat me met rust!”
Soms heb je gewoon echt even geen tijd voor je kind. Dit omdat je druk bezig bent met het huishouden, werk of met jezelf. Als je je kind regelmatig afwimpelt, kan hij de indruk krijgen dat je geen aandacht voor hem hebt. Hij gaat dan een andere manier zoeken om aandacht te krijgen en kan jou gaan negeren of juist heel irritant doen, zodat hij wel zijn aandacht krijgt. In plaat van de tegen dat je met rust gelaten wilt worden, kan je ook zeggen dat je even af wilt maken waar je mee bezig bent en dat je daarna weer tijd hebt voor je kindje. Op deze manier leert je kindje dat je af en toe even geen aandacht voor hem hebt, maar dat hij met belangrijke dingen altijd bij je terecht kan.
“Schiet eens even op!”
Volgens mij is dit รฉรฉn van de meest gebruikte zinnen, maar om nou te zeggen dat het ook echt helpt… Hier thuis in ieder geval niet. Je kindje kan zich er vervelend door gaan voelen, maar het zal allemaal niet veel sneller gaan. Wat zou je als ouder zijnde kunnen doen om op te schieten? Je kan zeggen, als jij alvast je jas aan gaat doen, dan pak ik onze tassen even.ย Je kindje heeft zo niet het idee dat hij dingen alleen moet doen, je geeft hem het gevoel dat je het samen doet. Resultaat is dat je kindje zich goed voelt en jij bereikt je doel met het opschieten.
“Niet om huilen…”
Door te zeggen dat een kindje niet mag huilen, leer je hem eigenlijk om zijn emoties niet serieus te nemen en om ze zeker niet te tonen. Dit terwijl emoties heel normaal zijn en bij het leven horen. Benoem de emoties die je bij je kind ziet, zodat je kind leert welke woorden hij kan gebruiken om uit te leggen wat hij voelt.ย In plaats van te zeggen dat je kindje niet moet huilen, kan je uitleggen dat je hem snapt dat hij bijvoorbeeld teleurgesteld is en dat er volgende keer weer een kans is.
“Nu moet je stoppen, anders…”
Ik hoor het mezelf zeggen, ik heb er namelijk wel een handje van om te dreigen. Niet dat het altijd werkt, eigenlijk leer ik mijn kind alleen maar dat als je kiest voor een agressieve benadering, je je zin wel krijgt. Daarbij hebben wij ouders er vaak een handje van om te dreigen met dingen die we toch niet doen, dat heeft je kind natuurlijk op een gegeven moment wel door. Wat we wel kunnen doen is ons kind een alternatief geven voor zijn gedrag. In plaats van in huis met spullen te gooien, kan je zeggen dat hij beter naar buiten kan gaan om met de bal te spelen.
“Als je goed je best doet, dan krijg je een cadeautje.”
Door dit te zeggen, probeer je je kindje te motiveren met een beloning. Eigenlijk is het beter om je kindje te leren hoe de motivatie om iets te doen uit hemzelf kan komen. Want wil je bereiken dat je kind alleen nog maar dingen gaat doen in ruil voor een tegenprestatie of wil je liever dat je kind leert waarom hij dingen moet doen? Een goed voorbeeld is het opruimen van zijn speelgoed. Als de hele kamer vol ligt met speelgoed dan kan je heel goed zeggen dat hij even zijn speelgoed op moet ruimen, zodat hij straks meer ruimte heeft om te spelen. De beloning is dan dus de ruimte om in te spelen.
Herkenbaar?
Vond je de bovenstaande tekst herkenbaar? Voel je dan absoluut niet alleen, want ik denk dat heel veel ouders het herkenbaar vinden. Het maakt eigenlijk niet uit hoe oud je kinderen zijn, communiceren doe je altijd met ze. Wij kunnen leren hoe we onze communicatie kunnen verbeteren en daarmee leer je je kind ook weer hoe hij anders kan communiceren. Ik vind, doe vooral wat goed voor jullie zelf voelt!
Heb jij nog leuke voorbeelden van hoe je communiceert met je kindje, maar wat je eigenlijk anders zou willen doen? Laat dan even een reactie achter, want van elkaar kunnen we leren!
Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram,ย Bloglovin of Pinterest?
Bron uitgelichte afbeelding; Canva