Ouderschap

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Kinderen en zakgeld, op een gegeven moment ontkom je er niet aan. Ik denk dat het ook wel belangrijk is om zakgeld te geven, want het is de perfecte manier om te leren om met geld om te gaan. Hoeveel zakgeld je geeft verschild natuurlijk per situatie, al heeft het Nibud wel richtlijnen opgesteld, benieuwd naar die richtlijnen? Ik vertel je er meer over in dit artikel.

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Je kunt kinderen natuurlijk zakgeld geven, zodat ze zelf (een deel) van hun spulletjes kunnen kopen. Deels is natuurlijk ook zo, maar het is ook van belang om ze te leren hoe ze met geld om kunnen gaan. Krijgen ze bijvoorbeeld twee euro, dan hebben ze ook echt maar twee euro te besteden. Willen ze iets kopen dat duurder is, dan zullen ze moeten sparen.

Zakgeld krijgen

Je kunt ervoor kiezen om je kind een vast bedrag per week of per maand te geven. Dit bedrag kan je uiteraard zelf bepalen en hangt onder andere af van je eigen inkomsten. Heb je geen idee? Dan kan het Nibud je misschien verder helpen (ik zal de tabel hieronder ook nog even meenemen). Je kunt er echter ook voor kiezen om een soort beloningssysteem te maken, je kind laten helpen met klusjes en daar een bepaald bedrag tegenover zetten.

Waar is het zakgeld voor?

Het is ook van belang om met je kind af te spreken waar het zakgeld voor is. Is het alleen een extra’tje en mag hij zelf weten wat hij er mee doet? Of zit er kleedgeld bij in en moet er dus ook kleding van gekocht worden? En welke kleding hoort daar dan allemaal bij? Allemaal punten waarvan het handig is om goed af te spreken.

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Eerder in dit artikel verwees ik al naar het Nibud. Ze hebben een mooie tabel gemaakt met hoeveel zakgeld je je kind kunt geven, maar het is natuurlijk helemaal aan jezelf of je dit wel of niet wilt volgen. De eerste kolom geeft de leeftijden op de basisschool weer en de tweede kolom de leeftijden op de middelbare school.

LeeftijdZakgeld per week in โ‚ฌLeeftijdZakgeld per maand in โ‚ฌ
5 jaarโ‚ฌ 0,5012 jaarโ‚ฌ 15,00 – โ‚ฌ 20,00
6 jaarโ‚ฌ 1,00 – โ‚ฌ 1,4013 jaarโ‚ฌ 15,00 – โ‚ฌ 20,00
7 jaarโ‚ฌ 1,00 – โ‚ฌ 2,0014 jaarโ‚ฌ 18,00 – โ‚ฌ 20,00
8 jaarโ‚ฌ 1,00 – โ‚ฌ 2,0015 jaarโ‚ฌ 20,00 – โ‚ฌ 22,00
9 jaarโ‚ฌ 1,10 – โ‚ฌ 2,0016 jaarโ‚ฌ 20,00 – โ‚ฌ 25,00
10 jaarโ‚ฌ 2,00 – โ‚ฌ 2,3017 jaarโ‚ฌ 22,00 – โ‚ฌ 26,00
11 jaarโ‚ฌ 2,00 – โ‚ฌ 2,3018 jaarโ‚ฌ 25,00 – โ‚ฌ 30,00
12 jaarโ‚ฌ 2,30 – โ‚ฌ 3,00

Nogmaals, het ligt natuurlijk ook helemaal aan je persoonlijke situatie!

Hoe doen we dat met Daan?

Daan is zes jaar oud en krijgt 1 euro per week zakgeld op de bank. Daarnaast krijgt hij soms een beetje kleingeld voor een klusje, maar die klusjes doet hij ook zonder dat hij er wat voor krijgt… Handig! Dat geld gooit hij dan ook in zijn spaarpot, die hij zo’n tien keer per week even natelt!

In het begin kan hij vooral sparen voor speelgoed dat hij graag wil hebben, maar het is natuurlijk niet zo dat hij allerlei vaste zaken van dit bedrag moet kopen. Het is een soort extra’tje, mede om hem er bewust van te maken dat dingen nu eenmaal geld kost.

Vanaf hoe welke leeftijd doen/deden jullie aan zakgeld? En hoeveel?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks… โ™ฅ

Bron beeld; Andre Taissin Pexels (Gratis stockfoto โ€“ Canva)

3 Comments

  • lodi

    Hier ben ik er mee begonnen toen ze in groep 3 kwamen, in dit leerjaar zouden ze gaan starten met geld op school en vond ik het wel een goed idee om ze ook thuis hier mee om te leren aa. Ik heb er toen ook een artikel over geschreven met het tabel en maar goed ook, want ik gaf ze veel te weinig ๐Ÿ˜‰

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.