Ouderschap

Kinderen inenten, de kinderziektes op een rij.

Het is altijd weer een punt van discussie, zodra het woord inenten valt, geeft iedereen even zijn ongezouten mening. Dat mag natuurlijk, iets met vrijheid van meningsuiting 😉 . Met deze blog wil ik niemand overtuigen van het wel of niet inenten. Ik wil jullie graag informeren voor welke kinderziektes kinderen ingeënt kunnen worden. Informatie die in mijn ogen toch wel noodzakelijk is om een goede beslissing te nemen.

Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland kunnen kinderen door middel van het rijksvaccinatie programma voor twaalf kinderziektes worden ingeënt. Hieronder lees je welke kinderziektes dit zijn en wat ze doen.

Difterie

Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie, die bijvoorbeeld via hoesten en niezen van mens op mens wordt overgebracht. De difterie bacterie maakt gifstoffen die weefsels beschadigen, vooral van de bovenste luchtwegen. Op de slijmvliezen van de keel kunnen vliezen ontstaan, waardoor het ademen moeilijk wordt. Kinderen kunnen daardoor zelfs stikken. De gifstoffen kunnen ook de hartspier en het zenuwstelsel beschadigen. Als niet wordt behandeld, overlijdt 30 tot 50 procent van de patiënten. Maar ook met behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.

Kinkhoest

Kinkhoest is zeer besmettelijk en vooral gevaarlijk voor nog niet gevaccineerde zuigelingen. De kinkhoestbacterie wordt door hoesten overgebracht en veroorzaakt gedurende weken tot maanden heftige hoestbuien, die voor kinderen zeer uitputtend kunnen zijn. Jonge zuigelingen met kinkhoest moeten vaak op de intensive care worden opgenomen. Kinkhoest kan blijvende schade aan de longen veroorzaken en bovendien hersenafwijkingen.

Tetanus

De bacterie die tetanus veroorzaakt, komt als sporen (een inactieve vorm van de bacterie) voor in aarde en straatvuil. Door een verwonding kunnen de sporen in het lichaam komen en zich daar weer tot bacterie ontwikkelen. Diepe, kleine wonden zijn een ideale broedplaats voor de bacterie, omdat die niet tegen zuurstof kan. De bacterie produceert een zeer sterke gifstof, waarvan slechts heel weinig nodig is om je ziek te maken. Het gif veroorzaakt pijnlijke spierkrampen. Als de ademhalingsspieren worden aangetast, stikt de patiënt.

Polio

Polio, is ook bekend onder de naam kinderverlamming. Het wordt veroorzaakt door een virus, dat via de ontlasting van besmette personen wordt uitgescheiden. Onder andere door slechte hygiëne kan het virus van de ene op de andere mens worden overgebracht. Maar het virus kan ook door druppels in de lucht overgebracht worden, bijvoorbeeld bij hoesten of niezen. Een infectie met het poliovirus verloopt gelukkig meestal zonder ernstige verschijnselen. Maar bij ongeveer één procent van de besmette personen treden spierverlammingen op. Vaccinatie beschermt vrijwel altijd tegen de ziekte.

Haemophilus influenzae type b

Een aantal bacteriën kan hersenvliesontsteking en/of bloedvergiftiging veroorzaken. Eén daarvan is de bacterie met de naam Haemophilus influenzae type b (afgekort tot Hib). Andere zijn bijvoorbeeld de meningokok en de pneumokok. Hib wordt door hoesten en niezen van de ene op de andere persoon overgebracht en is vooral voor kinderen onder de 5 jaar gevaarlijk. Van de 100 kinderen die Hib-meningitis krijgen, overlijden gemiddeld twee kinderen. Ongeveer 9 op de 100 kinderen houden er een ernstige handicap aan over (doofheid, epilepsie, geestelijke achterstand). Naast hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kan de Hib-bacterie nog andere ernstige verschijnselen veroorzaken, zoals zwelling van het strotklepje (waardoor kinderen kunnen stikken) en ontsteking van de gewrichten.

Hepatitis B

Hepatitis B (geelzucht) is een virusziekte die meestal wordt overgebracht via bloed of ander lichaamsvocht van iemand die het virus bij zich draagt. Het is een zeer besmettelijke ziekte, die al wordt overgebracht door per ongeluk prikken met een naald die voor een injectie is gebruikt bij een geïnfecteerd persoon. Een veel voorkomende manier van verspreiding is onveilig vrijen.
Besmette moeders kunnen vlak voor, tijdens of na de geboorte hun kind besmetten. Meer dan tachtig procent van deze kinderen zal het virus lange tijd bij zich dragen en besmettelijk zijn voor anderen. Mensen die lange tijd drager van het virus zijn, lopen kans op onherstelbare leverbeschadiging of leverkanker op middelbare leeftijd.

Pneumokokken

Pneumokokkenziekten worden veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pneumoniae. De ziekteverschijnselen lijken sprekend op die van meningokokkenziekte en Hib-ziekte. Besmetting vindt plaats door hoesten of niezen. Evenals de Hib-bacterie en de meningokok kan de pneumokok voor langere tijd in de keel aanwezig zijn zonder dat ziekteverschijnselen optreden. Als iemand wel ziek wordt, kan een pneumokokkeninfectie leiden tot levensbedreigende ziekten als hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en ernstige longontsteking. Pneumokokken kunnen ook minder bedreigende infecties veroorzaken, zoals oorontstekingen.

Bof

Het bofvirus wordt verspreid door hoesten en niezen en veroorzaakt een ontsteking van de (oor)speekselklieren. Ongeveer eenderde van de infecties verloopt zonder verschijnselen. Bij de rest treedt een pijnlijke zwelling van de oorspeekselklieren op. Ongeveer 4 tot 10 van de 1000 bofpatiënten krijgt hersenvliesontsteking, die meestal zonder blijvende schade geneest. Dat kan niet gezegd worden van hersenontsteking, die wel dodelijk kan zijn. Als de gehoorzenuw wordt aangetast, kan tijdelijke of blijvende doofheid optreden. Een enkele keer tast het bofvirus de teelballen bij jongens of de eierstokken bij meisjes aan, maar meestal maar aan één kant. Steriliteit of onvruchtbaarheid zijn dan ook een grote zeldzaamheid.

Mazelen

Het mazelen virus verspreidt zich heel gemakkelijk via de lucht door hoesten of niezen bijvoorbeeld. Mazelen is één van de meest besmettelijke infectieziekten. De eerste verschijnselen lijken op een stevige griep of verkoudheid (koorts, hoesten, loopneus, ontstoken ogen). In deze fase is mazelen het meest besmettelijk. De ziekte wordt vaak pas herkend als de typische vlekjes op de binnenkant van de wangen verschijnen, enkele dagen later gevolgd door een kenmerkende huiduitslag. Mazelen kan zeer ernstige gevolgen hebben, zoals longontsteking en ontsteking van de hersenen. Mazelen kan zelfs dodelijk zijn.

Rodehond

Rodehond wordt veroorzaakt door het rubellavirus. De ziekte verloopt bij kinderen vrij onschuldig: ze kunnen verkouden zijn, temperatuurverhoging hebben, gezwollen klieren in de nek en hals hebben en huiduitslag krijgen. In de zwangerschap kan een rodehondinfectie ernstige gevolgen hebben. Het virus kan het zich ontwikkelende kind zeer ernstig beschadigen. Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap, als de organen van het kind worden gevormd. Bij besmetting in de eerste zwangerschapsmaand loopt het kind vrijwel altijd schade op. Vaak is die schade zo groot dat het kind al in de baarmoeder overlijdt. Kinderen die wel levend ter wereld komen, hebben een grote kans op zeer ernstige afwijkingen aan het gehoor, de ogen en het hart. Ook een ernstige verstandelijke handicap kan het gevolg zijn. Of afwijkingen aan de milt, lever, urinewegen of botten.

Meningokokken C

Meningokokken C-ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, genaamd meningokok. Deze bacterie is gevreesd omdat hij zeer snel bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking kan veroorzaken, met ernstige en soms ook blijvende gevolgen, zoals afsterven van (uiteinden van) ledematen, gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstand, gehoorstoornissen, leerproblemen en epilepsie.

Humaan papillomavirus (alleen meisjes).

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Deze vorm van kanker komt relatief vaak voor onder vrouwen. Jaarlijks krijgen 600 vrouwen deze ziekte. Daarvan overlijden er 200. Besmetting vindt plaats van mens op mens door geslachtsgemeenschap, maar ook door huid-huidcontact in de schaamstreek. Het virus zit namelijk op de huid rond de penis en de vagina. De meeste vrouwen (de schatting is 80%) raken tijdens hun leven besmet met HPV-virus. Meestal verdwijnt het virus vanzelf weer uit het lichaam. Soms blijft het virus langer in de cellen van de baarmoederhals zitten en zorgt dan voor veranderingen in die cellen. Ook die afwijkende cellen verdwijnen vaak weer vanzelf, maar soms ook niet en dan ontwikkelen ze tot kankercellen.

Kinderziektes waartegen niet ingeënt kan worden

Er zijn ook kinderziektes waartegen niet ingeënt wordt, er zijn geen vaccins voor. ‘Gelukkig’ zijn het ziektes die geen verstrekkende gevolgen hebben. Hieronder vind je een aantal van die ziektes met een korte omschrijving.

Vijfde ziekte

  • De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar.
  • De oorzaak is een virus.
  • Uw kind krijgt rode wangen met grillige, rozerode vlekjes.
  • De uitslag breidt zich uit naar romp, billen, armen en benen.
  • Uw kind kan wat koorts en jeuk hebben, maar voelt zich verder niet ziek.
  • Uw kind kan gewoon naar school of kinderdagverblijf (Let op: regels op scholen en bij kinderdagverblijven kunnen hiervan afwijken, neem altijd even contact op met leerkracht/leidster.)
  • Bij jeuk kunt u mentholpoeder op de huid aanbrengen.

Zesde ziekte

  • De zesde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar.
  • Uw kind heeft plotseling hoge koorts.
  • Het is niet nodig de koorts te verlagen. De koorts kan namelijk geen kwaad.
  • Geef uw kind veel te drinken.
  • Doe uw kind dunne kleding aan.
  • Na 3 tot 5 dagen daalt de koorts weer snel.
  • Er komen dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op de romp.
  • Is uw kind met koorts jonger dan 3 maanden? Bel direct de huisarts.

Waterpokken

  • Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken.
  • Uw kind krijgt vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lijf en in de mond.
  • Er zijn geen medicijnen om waterpokken sneller te laten genezen.
  • Een zinkoxide-lotion helpt tegen de jeuk.
  • Uw kind mag naar school of het kinderdagverblijf. (Let op: regels op scholen en bij kinderdagverblijven kunnen hiervan afwijken, neem altijd even contact op met leerkracht/leidster.)
  • Binnen 10 dagen is uw kind weer beter.

Vaccineren

In Nederland heb je dus zelf de keuze om je kind in te laten enten tegen (één of meerdere) de hier boven genoemde kinderziektes. Als je op je vaccinatiekaarten kijkt, dan zie je dat de vaccins vaak een combinatie zijn voor meerdere kinderziektes. Hieronder even een overzichtje;

  • inenten kinderziektes
    Bron: pixabay

    DKTP-Hib: combinatievaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en Hib-ziekten (haemophilus influenzae type b). Dit vaccin bevat een acellulair kinkhoestvaccin

  • DKTP-Hib-HepB: combinatievaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten (haemophilus influenzae type b) en hepatitis B. Dit vaccin bevat een acellulair kinkhoestvaccin
  • BMR: vaccin tegen bof, mazelen en rodehond
  • DTP: vaccin tegen difterie, tetanus en polio
  • aK: acellulair kinkhoestvaccin
  • Men C: vaccin tegen meningokokken groep C
  • Hep B: vaccin tegen hepatitis B

Wij hebben ervoor gekozen om Daan wel in te laten enten tegen de kinderziektes. Ik heb me er goed over ingelezen en alle argumenten voor en tegen, tegen elkaar afgewogen. De voor argumenten golden voor mij sterker om het wel te doen. Zoals ik hierboven ook al schreef, is het iedereen zijn eigen keuze om wel of niet in de enten. Je mag natuurlijk op deze blog reageren op alle mogelijke manieren, maar laat elkaar alsjeblieft in elkaars waarde. Mochten opmerkingen als vervelend of kwetsend worden ervaren, dan worden ze verwijderd. 

Laten wij moeders elkaar eens steunen, in plaats van elkaar constant te bekritiseren en af te branden! 😉

[AdSense-A]

Bronvermelding: Concumentenbond, Thuisarts en NVKP

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.