Ouderschap

Is vervelen goed voor je kind?

Heb jij kinderen die al kunnen praten? Dan heb je het vast wel eens gehoord; ik verveel me zo… Je kindje verwacht op zo’n moment dat jij als ouder iets gaat verzinnen om te doen. Is dat wel zo verstandig om te doen? Of is vervelen ook wel goed voor je kindje? Lees er meer over in deze blog.

Is vervelen goed?

Ieder kind verveelt zich wel eens. Zeker tijdens vakanties of als het slecht weer is wil de verveling nog wel eens toeslaan. Als ouders zijnde kan je een heleboel dingen aandragen om te gaan doen. Toch zal je meestal te horen krijgen dat ze er geen zin in hebben. Misschien moeten we dat als ouders zijnde ook helemaal niet doen, want je vervelen kan namelijk helemaal geen kwaad! Laat je kind zich lekker vervelen, want wie weet wat voor verrassende dingen daar uit komen!

Zelfontplooiing; denken in oplossingen

Er is niets zo vervelend als ene verveeld kind, toch? Op het moment dat het kind zich verveelt is dit inderdaad niet prettig voor zijn omgeving, maar voor het kind zelf is het eigenlijk heel goed. Verveling stimuleert je kind namelijk om zelf oplossingen te bedenken. Waarschijnlijk ben je als ouder zijnde de eerste die hoort dat je kind zich verveelt, maar probeer op dat moment niet direct met oplossingen te komen! Laat je kind zelf oplossingen bedenken voor het vervelen, want zo stimuleer je de zelfontplooiing van je kind.

Nieuwe ideeën; fantasie en creativiteit

Je hebt je kind de vrijheid gegeven om zelf een oplossing te bedenken voor de verveeldheid. Vaak komen hier hele fantasierijke en creatieve dingen uit! Ze kunnen lekker fantaseren over dingen die ze zouden willen doen en kunnen hier al hun creativiteit in kwijt. Komen er geen nieuwe ideeën boven tijdens een verveel bui? Ook dat is natuurlijk niet erg, wie weet tijdens de volgende verveel bui wel, want er zullen vast nog vele volgen!

Wat is het gekste dat jou kindje ooit bedacht heeft toen hij zich verveelde?

Uitrusten

Kinderen kunnen soms erg vermoeid zijn. Dat is zeker bij schoolgaande kinderen niet zo vreemd. Ze moeten vijf dagen in de week naar school, hebben hun hobby’s en sporten waar ze geen moeten, speelafspraakjes, feestjes en al die andere dingen die er nog bij kunnen komen. Soms zijn ze gewoon zo vermoeid, dat ze even niet meer weten wat ze moeten doen. Laat je kindje op zo’n moment lekker genieten van de rust. Eventueel een leuke film opzetten met iets te knabbelen en lekker chillen op de bank. Lekker uitrusten, om daarna vol nieuwe energie weer allemaal nieuwe dingen te kunnen ondernemen.

Do’s

Het is logisch dat je je kind op de één of andere manier toch graag wilt helpen als hij zich verveelt. Hoe kan hij toch die hangerige middag doorkomen? Vertel hem dat het helemaal niet erg is dat hij zich verveelt en dat iedereen dat wel eens heeft. Het is ook handig om een lijstje achter de hand te hebben die jullie samen gemaakt hebben op een moment dat hij vol ideeën zat. Misschien staan er op dat lijstje dingen die hij kan gaan doen. Kinderen die zich vervelen willen graag veel aandacht, maar jij moet natuurlijk ook je eigen dingen kunnen doen. Geef daarom duidelijk aan je kind aan wanneer je weer aandacht voor hem hebt en dat je dan samen iets leuks kunt gaan doen. Vervelen kan ook voortkomen uit vermoeidheid, laat je kind lekker genieten van een pyjamadag (als die mogelijkheid er is). Lekker uit rusten, want daar is vrije tijd immers ook voor bedoeld.

Dont’s

Maak jezelf vooral niet druk om verveelde kinderen. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je je er wel druk om maakt, heb je alleen jezelf ermee. Het is wel handig om een duidelijke afspraak te maken met je kindje. Als je je verveelt gaan we daar niet over zeuren, maar je mag wel gewoon lekker rondhangen. Dat rondhangen is namelijk ook wel een keer lekker na alle drukte op school, vriendjes en vriendinnetjes, hobby’s en sporten.

Vervelen is geen probleem en je hoeft het zeker niet op te lossen voor je kind. Probeer niet boos te worden omdat hij zich verveelt en ga ook geen spelletjes met hem doen terwijl jullie daar allebei geen zin in hebben. Push hem niet om iets te gaan verzinnen om te doen. Op een gegeven moment zullen er vast leuke ideeën in hem opkomen en als niet, dan heeft hij even lekker uitgerust.

Hoe gaat het bij ons thuis?

Daan heeft natuurlijk ook van die heerlijke verveel buien. Er valt dan geen land met hem te bezeilen, hij wil niets en hoeft niets, maar gaat alleen maar liggen zeuren. Hij vindt het op dat soort momenten heerlijk om rustig een film te kijken en te chillen. Meestal is hij er halverwege de film klaar mee en gaat hij met zijn duplo spelen, zijn knuffels voorlezen of iets lekkers maken in zijn eigen keukentje. Ik kan dus aan hem merken dan hij dan gewoon even bij wil komen en daarna wel weer lekker gaat spelen.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Canva


Wist je dat doeboeken en zoekboeken erg leuk zijn om je kindje toch een beetje te helpen tijdens het vervelen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.