Ouderschap

De kennismaking van je huisdier en de baby.

Dat er een baby komt, dan kan al heel spannend zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner! En wat dacht je van je huisdieren? Huisdieren zijn vaak erg gevoelig en voelen over het algemeen aan dat er iets te gebeuren staat. Hoe kan je je huisdier voorbereiden op de komst van de baby? Ik heb een aantal tips voor je.

Huisdier en baby

Je huisdier, misschien wel een beetje je kindje, krijgt er een soort van concurrentie bij. Afhankelijk van het karakter van je huisdier, kan hij hier best veel moeite mee hebben. Gelukkig kan je je huisdier op de komst van de baby voorbereiden en hem ook begeleiden op het moment dat je kindje er is. Laat je huisdieren nooit alleen met kinderen, zowel dieren als (kleine) kinderen kunnen erg onvoorstelbaar zijn. Deze tips zijn met name bedoeld voor mensen met honden, maar ik moet zeggen dat ik met onze katten ook veel van de onderstaande tips gedaan heb. Je betrekt ze er dan toch meer bij.

Hallo baby, ik ben je huisdier!

Je huisdier en de baby moeten zich natuurlijk wel netjes aan elkaar voorstellen. Bedenkt goed dat jij als baasje zijnde hier de leiding in neemt. Zorg dat je huisdier kalm is en dat diegene waar de baby op schoot zit geen zenuwen heeft. Je huisdier kan zo rustig kennis maken met de kleine. Mocht je in het ziekenhuis bevallen zijn, dan kan je alvast een kledingstuk met de geur van je kindje mee naar huis nemen. Hier kan je huisdier dan alvast aan snuffelen.

Daarnaast is het goed om je huisdier overal bij te betrekken als hij daar interesse in heeft. Hem wegsturen kan echt als een afwijzing voelen. Met honden is het een goed idee om een babypop te kopen. In de laatste weken van de zwangerschap ga je de pop af en toe aan een uitkleden, een schone luier geven of even in de wandelwagen leggen. Klinkt misschien gek, maar zo heeft je huisdier een idee wat er te gebeuren staat als je dit straks met je kindje doet. Daarnaast leert hij dat je op dat moment met de baby bezig bent en niet met hem.

Jaloezie

Houd er rekening mee dat je huisdier best jaloers kan worden op de baby. Nu zal dit bij een konijn niet zo snel het geval zijn, maar bij een hond of een kat merk je dit wel. Ze waren er aan gewend alle aandacht te hebben en die aandacht moeten ze nu delen. Zorg ervoor dat je duidelijk regels en grenzen hanteert, zodat je huisdier weet wat wel en niet mag. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je ook je huisdier voldoende aandacht geeft. Je baby en je huisdier kunnen ook een band met elkaar opbouwen door bij elkaar in de buurt te zijn. Doe dit alleen als je erbij bent en houdt rekening met het grijpreflex van je kindje.

Een eigen plekje

Zeker in de eerste weken nadat je kindje geboren is kan het vrij druk in huis zijn. Zorg ervoor dat je huisdier een veilig en rustig plekje in huis heeft waar hij zicht terug kan trekken. Dit kan een bench zijn, maar ook een fijn mandje of kussen ergens uit de drukte. Dit geldt trouwens niet alleen voor de eerste tijd dat je kindje er is. Ook wanneer je kindje beweeglijker wordt is het fijn als je huisdier een plekje heeft om zich terug te trekken.

Tips!

Hierboven heb je natuurlijk al het één en ander kunnen lezen, maar hieronder nog even het hele lijstje met tips.

  • Laat je huisdieren en kinderen nooit alleen met elkaar zonder toezicht! Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar zowel dieren als kinderen zijn onvoorspelbaar in hun gedrag. Hoe lief ze ook zijn!
  • Zorg ervoor dat ze elkaar op een relaxte manier ontmoeten. Een goed begin is het halve werk.
  • Verdeel je aandacht goed. Het is natuurlijk heerlijk dat jullie kindje er is, maar vergeet niet om ook je huisdier de nodige aandacht te geven!
  • De babykamer is verboden terrein voor de dieren, althans in eerste instantie. Als ze wat meer gewend zijn aan je kindje kan je het heroverwegen. Maar bedenk wel of het fijn is als je ook daar dierenharen e.d. tegen komt.
  • Heb je een hond die uitgelaten moet worden? Neem je kindje lekker mee in de wagen, dit is goed voor de band die ze op gaan bouwen.
  • Ik heb het al een aantal keren benoemd, maar echt het is zo belangrijk. Hoe lief je huisdier ook is: LAAT JE HUISDIER EN JE KINDJE NOOIT ALLEEN!

Heb/had jij huisdieren toen je kindje geboren werd? Hoe ging dat? Heb je misschien nog aanvullende tips?

Wij hadden twee katten toen Daan geboren is. Ze lagen in het begin lekker in de box, maar zodra Daan er was niet meer (gelukkig!). Toen we thuis kwamen hebben ze lekker gesnuffeld en ze vonden het wel prima. We hebben ze nooit weggestuurd als ze een kijkje kwamen nemen tijdens het verzorgen van Daan. Zijn slaapkamer is wel verboden terrein voor de katten, dat vind ik gewoon niet fris. Als ik ze nu zo samen zie, dan zijn het echte vriendjes van elkaar geworden. Zo super lief! Dat terwijl één van de katten best schuw is. Ik ben trots op ze allemaal 😉 .


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.