Ouderschap

Kind bewust maken van de gevaren op internet.

Onze kinderen komen veel sneller en meer in contact met het internet dan dat wij vroeger deden. Internet is natuurlijk fantastisch, maar kent ook de nodige gevaren. Gevaren die je kind misschien niet ziet, dus is het aan ons als ouders om hen daarop te wijzen. Maar hoe kan je je kind bewust maken van de gevaren op internet en welke belangrijke zaken moet je echt niet vergeten?

Het internet is echt ontzettend groot. Als ze kleuter zijn dan heb je meestal wel een speciale kids modus op het device zitten. Daarnaast kan je ook makkelijker meekijken als ze nog klein zijn. Wanneer ze ouder worden en meer hun eigen ding willen gaan doen, dan wordt het lastiger. Voordat ze in deze fase in hun leven komen is het dus belangrijk dat ze goed voorgelicht zijn!

Kind bewust maken van de gevaren op internet

Goed voorlichten, hoe doe je dat? Er zijn natuurlijke verschillende gevaren die je op het internet tegen kunt komen, gevaren die allemaal aandacht verdienen! Daarnaast is het ene kind het andere kind niet, het is dus ook nog eens belangrijk dat je rekening houdt met de manier waarop je kind het beste de informatie tot zich neemt. Ik hoop je met dit artikel een eindje op weg te helpen!

Praat erover!

Heel erg voor de hand liggend misschien, maar het is ontzettend belangrijk om te praten over de gevaren van het internet. Je hoeft natuurlijk niet in รฉรฉn keer pats boem alles op je kind zijn bordje te gooien. Doseer het en houdt rekening met de leeftijd van je kind. Door erover te praten is er al aandacht voor, waardoor het ook makkelijker voor je kind is om het te melden als hij denkt dat er iets niet klopt. Belangrijkste is om snel duidelijk te maken dat mensen via het internet niet altijd goede bedoelingen hebben! Dat klinkt natuurlijk hard voor een onschuldig kind, maar het is wel de realiteit.

Kijk mee…

Het meekijken wordt waarschijnlijk niet altijd gewaardeerd! Zeker niet als ze ouder en zelfstandiger worden. Toch is het ontzettend belangrijk en je kunt samen met je kind bespreken hoe jullie dit vorm gaan geven. Met jongere kinderen kan je natuurlijk gemakkelijk meekijken over de schouder. Daarnaast kan je met bijvoorbeeld Google Family Link in de gaten houden wat je kind allemaal doet als hij op zijn device is en op die manier een oogje in het zeil houden. 100% controle zal je nooit hebben, maar alles een beetje in de gaten houden is wel belangrijk. Als de kinderen ouder worden, dan is het van belang dat je samen afspraken maakt over enige controle. Kijk wat jij als ouder zijnde echt belangrijk vindt om te weten, maar houdt rekening met de privacy van je kind. Samen kom je hier vast uit!

Over privacy gesproken!

Privacy is natuurlijk heel belangrijk. Maak dit direct duidelijk aan je kind! Het is natuurlijk logisch dat je kind met jou als ouder zijnde meer moet delen dan met andere mensen. Zo kan je sommige informatie beter niet openbaar op internet zetten, hoef je niet alles van jezelf te delen en mag je vriendschapsverzoeken ook gewoon weigeren op social media! Maak ze er daarnaast bewust van dat alles wat je online zet heel moeilijk weer te verwijderen is! Hiermee leer je ze dat ze eerst goed na moeten denken voordat ze iets online plaatsen,

Internet en seks

Seks is natuurlijk รฉรฉn van de laatste dingen waarvan je hoopt dat je kind er onbedoeld bij terecht komt. Uiteindelijk krijgen ze vanzelf een leeftijd waarop ze het allemaal zelf moeten weten, maar het is gewoon niet geschikt voor kinderen. Aan de andere kant kan je kind natuurlijk ook zelf opzoek gaan naar informatie. Dat is heel normaal, maar het is wel belangrijk om je kind in te lichten over de informatie die op internet te vinden is. Internet is een onuitputtelijke bron met informatie, maar dat is ook het gevaar. Lang niet alle informatie is objectief en het is dan ook belangrijk dat je duidelijk aan je kind verteld dat niet alles waar is wat online staat! De informatie die online staat kan namelijk een heel vertekend beeld geven.

Geldwolven

Kinderen zijn een hele makkelijke prooi voor geldwolven! Denk aan al die leuke spelletjes die ze “gratis” kunnen spelen. Uiteraard komt er een moment dat ze niet meer verder komen, maar zie daar een handig aanbod voor een mooie prijs! Wij hebben thuis de afspraak dat we in principe geen in-app aankopen doen. Je zult altijd meer nodig hebben en voor dat geld kan je ook een compleet spelletjes voor je spelcomputer kopen. Leer je kinderen daarnaast dat snel online geld verdienen niet kan! Natuurlijk is het mogelijk om online je geld te verdienen, maar in 99,9% van de gevallen is het niet legaal en kan je kind erdoor beschadigd raken.

Normen en waarden gelden ook online

Net zoals in het dagelijkse leven is het fijn als mensen zich ook online een beetje aan hun normen en waarden houden. Het is natuurlijk makkelijk om van achter je schermpje van alles de wereld in te slingeren, maar kan jij jezelf dan nog recht in de ogen aankijken? Online is het net zo belangrijk dat je respect voor elkaar hebt, elkaar niet pest en ongewenst gedrag meldt aan een volwassene. Breng dit je kind bij en maak daarbij direct de afspraak dat als er iets gebeurd waar je kind zich niet prettig bij voelt, hij dit aan je verteld. Dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk, maar geef je kind het vertrouwen en het veilige gevoel om zijn verhaal bij jou te doen.

Mogelijke gevaren op het internet

Het internet kent dus vele gevaren, waarvoor je je kind deels kan behoeden. Helaas kunnen we niet altijd alle touwtjes in handen hebben en moeten we onze kinderen ook vertrouwen! Ze groeien ermee op en zijn zich vaak veel bewuster van gevaren dan dat wij denken. Een aantal gevaren op het internet die je in de gaten kunt houden zijn;

  • Spam! Iets waar je niet aan ontkomt, open je mailbox maar eens! Attendeer je kind erop deze berichten niet te openen en bij twijfel hulp te vragen.
  • Verslaving. Het klinkt misschien gek, maar internet is enorm verslavend! Hoeveel ben jij op een dag online, op bijvoorbeeld social media of tijdens het spelletjes spelen? Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen online en offline.
  • Pesten. Ook online wordt er gepest. Misschien nog wel meer dan offline! Het is immers wel heel makkelijk om (anoniem) iemand via het internet te pesten.
  • Ongewenste contacten. Het internet is natuurlijk fantastisch om in contact met elkaar te blijven, maar het is ook makkelijk om voor mensen met minder goede bedoelingen contact te zoeken. Maak duidelijk dat mensen die je niet kent, je niet toe hoeft te laten op bijvoorbeeld je social media en je geen foto’s van jezelf hoeft te sturen.
  • Online in plaats van offline. Als je online bent kan je snel de tijd uit het oog verliezen. Zeker voor het slapen gaan is niet handig. Maak dus duidelijke afspraken over het online zijn! Stimuleer daarnaast je kind om ook offline af te spreken, dat is immers veel gezelliger!

Aan de slag met je kind bewust maken van de gevaren op internet

Mocht je dit onderwerp nog niet met je kind besproken hebben, dan is het iets dat je zeker even moet overwegen! Je kunt het zo luchtig houden als je zelf wilt, erover praten is al een hele goede eerste stap! Je kind bewust maken van de gevaren op internet is niet altijd even makkelijk, maar wel heel belangrijk!

Heb jij nog een goede tip om je kind bewust te maken van de gevaren op internet?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Pexels & Pixabay

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.