Ouderschap

Je peuter leren delen…

Je kindje leren delen, hoe doet je dat? Als moeder van maar één kindje moet je hier soms creatief in zijn heb ik al door. Gelukkig leert Daan het wel op de peuterspeelzaal, maar toch blijft het moeilijk! Ik denk dat dat voor de meeste kinderen wel geldt.  Daarom een aantal nuttige tips in deze blog!

Samen spelen, samen delen

Om te kunnen delen, moet je je kunnen verplaatsen in de ander. Je moet kunnen begrijpen waarom de ander ook wil hebben wat jij hebt. Daarnaast moet je zelf ook iets weg kunnen geven. Voor een peuter is dit nog heel erg moeilijk, pas vanaf een jaar of zeven vinden kinderen het makkelijker om te delen. Toch is het belangrijk dat je je kindje al van jongs af aan helpt bij het leren delen. Verderop in deze blog geef ik je daar een aantal tips voor.

Vanaf wanneer moet je kindje kunnen delen?

Om iets te kunnen delen moet je je kunnen inleven in wat een ander graag wil en wat hij voelt. Je moet dus kunnen begrijpen dat een ander ook graag met dat wil spelen waar jij mee speelt, je moet rekening kunnen houden met elkaar. Op welke leeftijden wordt verwacht dat je kind iets kan delen?

* 2-3 jaar; kinderen kunnen nog niet goed delen, ze bewaken echt wat ze hebben.
* 4-6 jaar; kinderen kunnen dingen weggeven om contact met andere kinderen te maken. Delen is nog wel moeilijk, ze houden speelgoed het liefst voor zichzelf. Ze begrijpen wel steeds beter dat delen erbij hoort; “samen spelen, samen delen”.
* 7-8 jaar; kinderen kunnen makkelijker delen, ze krijgen steeds meer oog voor de behoeften van andere kinderen.
* Vanaf 9 jaar; kinderen kunnen zich nu echt goed inleven in anderen en rekening houden met anderen. Ze begrijpen dat je soms meer hebt/krijgt dan je nodig hebt.

Mijn kindje kan niet goed delen, wat nu?

Eigenlijk is er niet zoveel aan de hand, met de onderstaande tips kan je je kindje begeleiden. Daarnaast ligt het ook nog aan de leeftijd van je kind en hoeveel last je er zelf van hebt of het erg is. Boos worden en delen afdwingen gaat in ieder geval niet werken, omdat ze het gewoon nog niet kunnen. In sociale situaties kan het wel lastig zijn, bijvoorbeeld als andere kinderen wel al samen kunnen spelen.

Tips om te leren delen;

* Laat je kind oefenen met dingen die niet van hem zijn. Laat je kindje bijvoorbeeld koekjes delen en geef hem de verantwoordelijkheid dat iedereen één heeft. 
* Leg uit wat delen het kindje zelf op kan leveren. Deel samen een zakje chips en benoem dat het gezellig is om er samen van te genieten. Geef zelf ook het goede voorbeeld.
* Benoem de emoties en behoeften van anderen. Leg je kind uit dat andere kinderen ook graag met die mooie auto willen spelen.
* Laat merken dat de spullen van je kind veilig zijn. Als je kindje bang is dat zijn spullen kapot gaan of kwijtraken, kan je hem laten ervaren dat zijn spullen veilig zijn. Je kan hem ook een speciale doos laten maken met een aantal spulletjes die hij echt niet wil delen. 
* Geef je kind ook de ruimte om niet te delen. Je hoeft niet altijd te delen, soms mag je iets ook wel voor jezelf houden. Denk bijvoorbeeld aan een cadeautjes die je kind net gekregen heeft. Het is heel belangrijk dat je kind zijn grenzen aan kan geven.

Heeft/had jou kindje moeite met delen? Ik ben wel erg benieuwd op wat voor manier jullie je kind(eren) hebben leren delen.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, InstagramBloglovin of Pinterest?

Bronvermelding;
Uitgelichte afbeelding – Pixabay.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.