Ouderschap

Leren tellen, hoe en wanneer met je kindje mee bezig?

Tellen, iets wat we allemaal moeten leren. Maar wanneer kan je je kind leren tellen en hoe doe je dat precies? Ik was er erg nieuwsgierig naar en ben daarom op onderzoek uitgegaan. In deze blog deel ik graag mijn bevindingen met jullie!

Wanneer kan je kind leren tellen?

Een kindje leren tellen doe je niet van de ene op de andere dag. Maar wanneer is het nou het beste moment om ermee te beginnen? Het antwoord op de vraag is dat er is niet een speciaal moment waarop dit het beste kan. Ieder kind ontwikkeld zich namelijk op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Wat “moet” een kindje ongeveer kunnen op welke leeftijd?

1 jaar

Met liedjes kan je je één jarige kennis laten maken met tellen en getallen. Op deze leeftijd hoef je nog niet te verwachten dat hij het onthoud en ook kan reproduceren, maar het is goed om je kindje er alvast mee in aanraking te brengen. Op Youtube heb ik een afspeellijst gemaakt met leuke liedjes/filmpjes over leren tellen. Daarnaast is er ook speelgoed waarmee je kleintje kennis kan maken met getallen en tellen

Leren tellen, hoe en wanneer met je kindje mee bezig 1&2 Jaar

|| Meer informatie en bestellen; – 1 Jaar Rupsje Nooitgenoeg Voelboek – 2 Jaar Duplo Getallentrein

2 jaar

Als kinderen twee jaar oud zijn dan beginnen ze een besef te krijgen dat getallen staan voor hoeveelheden. Door het luisteren naar liedjes en verhaaltjes en het spelen met pratend speelgoed hebben ze al kennis gemaakt met getallen. Ze weten alleen nog niet welke getallen bij welke hoeveelheden horen, dat komt later pas. Langzaamaan zullen ze liedjes gaan zingen met tellen, ze onthouden het op het ritme van de muziek (denk aan één, twee, drie, vier, hoedje van papier), maar weten dus nog niet hoeveel het precies is. Leuk speelgoed dat helpt met leren voor je kindje van twee jaar zijn bijvoorbeeld puzzels met cijfers en de getallentrein van duplo.

3 jaar

Peuters van drie jaar kunnen een getal aan een kleine hoeveelheid (rond de vijf) koppelen. Ze kunnen nog niet zo goed de dingen één voor één tellen. Wel lukt het vaak om akoestisch te tellen van één tot en met vijf, dit omdat ze dit in hun hoofd hebben onthouden, maar het is dan weer lastiger om dit echt aan hoeveelheden te verbinden. Leuk speelgoed dat kinderen van een jaar of drie helpen bij het tellen, kan je hieronder weer vinden.

  • Persoonlijk ben ik echt een fan van Loco Bambino. Dankzij de vele verschillende boekjes, is er altijd wel een boekje en thema dat bij je kindje aansluit. Naast tellen zijn er ook andere boekjes over bijvoorbeeld taal, vergelijken en meer.
  • Mijn eerste 100 cijfers! Een boek de reeks mijn eerste 100… Erg leerzaak voor de peuters!

Leren tellen, hoe en wanneer met je kindje mee bezig 3&4 Jaar

|| Meer informatie en bestellen; – 3 Jaar Monkey Balance – 4 Jaar Monkey Balance

Er zijn nog meer verschillende Linkimals van Fisher Price. De dieren kunnen ook samenwerken! Als ze elkaar ontmoeten dan gaan ze samen praten, zingen, spelen en licht geven!

4 jaar

De meeste kleuters kunnen als ze vier jaar oud zijn de getallenreeks van één tot en met tien opzeggen. Ze maken ook een beginnetje met het tellen van voorwerpen, waarbij ze soms een voorwerp overslaan of extra tellen waardoor ze niet op het goede aantal uitkomen. Als je kleuter iets ouder wordt, verzint hij ook dingen om het tellen makkelijker te maken. Een voorbeeld is dat ze het voorwerp dat ze geteld hebben aan de kant schuiven, zodat ze weten dat dat voorwerp al geteld is. Daarnaast kunnen ze de voorwerpen aanwijzen en tegelijkertijd meetellen.  Langzaamaan leren ze cijfers herkennen en lezen, als je bijvoorbeeld de zeven aanwijst, dan weten ze ook dat dat de zeven is. Ook voor vier jarige kinderen zijn er leuke dingen om het tellen te stimuleren.

5 jaar

Kinderen van een jaar of vijf kunnen de tel rij opzeggen van één tot en met twintig. Ook gaan ze leren terug tellen, denk bij deze leeftijd aan terug tellen van vijf naar één. Ze kunnen voorwerpen aanwijzen en meetellen tot ongeveer tien. Daarnaast snappen ze het telsysteem steeds beter. Als je gaat tellen, dan begin je bij één. Elk voorwerp mag maar één keer geteld worden en het voorwerp dat je als laatste telt geeft het totaal aan. Ze snappen dat hoe hoger het getal is, hoe groter de hoeveelheid ook is. Voor kinderen van vijf jaar heb ik ook weer leuke leerspelletjes gevonden natuurlijk.

Daarnaast doe loco het altijd goed! Er zijn starterspakketten voor verschillende leeftijden.

Leren tellen, hoe en wanneer met je kindje mee bezig 5 Jaar

|| Meer informatie en bestellen; – Starterspakket Loco BambinoStarterspakket Mini LocoStarterspakket Maxi Loco

6 jaar

Ondertussen ben je al vijf tot zes jaar bezig samen met je kind leren tellen. Voordat je kind zeven jaar oud is kunnen ze meestal van één tot en met tweehonderd tellen en terug tellen van twintig naar één. Het aanwijzen van voorwerpen en meetellen is gegroeid van tien naar twintig. Kinderen van een jaar of zes kunnen zowel numeriek als geschreven de cijfers van één tot en met negen lezen. Ze begrijpen welke hoeveelheden bij welke cijfers horen. Als je een getal onder de honderd noemt, dan weten ze welk getal erna komt. Voor de oudste kleuters heb ik nog wat leuk tel speelgoed gevonden. Straks gaan ze naar groep drie en gaan ze ook echt leren rekenen, weer een stapje verder met het tellen

Kinderen van 6 jaar kunnen ook met het speelgoed spelen van de andere leeftijden die ik genoemd heb. Daarnaast vinden ze soms heel leuk om werkbladen te maken. Ik heb een aantal werkboekjes gemaakt die bijna allemaal gratis te downloaden zijn. Ze hebben allemaal verschillende thema’s (en er komen nog altijd nieuwe boekjes bij) en zijn te vinden in de webshop!

Tips om te helpen met tellen!

Naast dat je kindje kan leren tellen met behulp van liedjes, filmpjes, boekjes en speelgoed speel je als ouder/opvoeder natuurlijk ook een grote rol in de ontwikkeling. Je kind begeleiden in het leren kan al door het doen van aller daagse dingen. Hieronder heb ik een aantal tips;

  • Als je boodschappen doet, vraag je kindje dan eens hoeveel broden er in de kar liggen.
  • Zing veel tel liedjes, zoals bijvoorbeeld drie kleine kleutertjes en hoedje van papier. (Of kijk even naar de You-tube speellijst in deze blog.)
  • Tel onderweg hardop de rode auto’s, of de vrachtwagens of de bussen.
  • Schenk eens een vol glas sap in en een halfvol glas, wat is meer en wat is minder?
  • Maak het traplopen leuk door elke keer de treden te tellen.

Elk kind ontwikkeld zich op zijn eigen manier!

Je hebt na het lezen van deze blog ongeveer een idee van wat je kindje op welke leeftijd ongeveer kan. Ook educatief speelgoed kan je kindje helpen bij zijn ontwikkeling. Onthoud wel goed dat dit enkel richtlijnen zijn en dat alle kinderen zich op hun eigen tempo ontwikkelen! Mocht je je wel zorgen maken over de ontwikkeling van de kindje, dan kan je dit altijd op het consultatiebureau, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of op school aangeven. Zij kunnen je zorgen wegnemen of je helpen bij het zoeken van goede begeleiding als dat nodig is.

Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt gehad, ik zit vol leuke ideeën om de aankomende jaren met Daan te gaan tellen. Heb jij nog een leuk idee die niet in de blog staat? Het zou leuk zijn als je die met mij en de andere lezers wilt delen.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Bol.com & Pixabay

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.