3 januari, Internationale Kraamtranendag
Ouderschap

Internationale Kraamtranendag

Als moeder zijnde herken je het misschien wel; kraamtranen! Nadat je ze gehad hebt, weet je maar al te goed wat het is, maar helaas worden er ook vrouwen door overvallen! Dat terwijl het er gewoon bij hoort. Om meer bekendheid aan kraamtranen te geven, heeft Difrax de Internationele Kraamtranendag in het leven geroepen.

Kraamtranendag

Daar zweef je dan op je wolkje als je net moeder bent geworden. Alles is nog puur en nieuw, het is echt genieten geblazen met dan kleine wondertje in je armen! Maar dan, tranen! Een heleboel tranen, die uit het niets op lijken te komen. Maak kennis met de kraamtranen, een heel normaal fenomeen, waar je je ook absoluut niet voor hoeft te schamen! Helaas zijn niet alle moeders hiermee bekend en daarom is het goed dat Difrax er met de Internationale Kraamtranendag aandacht aan besteedt!

Op 3 januari is het Internationale Kraamtranendag, een dag die niet zomaar gekozen is. Veel vrouwen worden namelijk rond de derde dag na de geboorte van het kindje overvallen door de kraamtranen. De derde dag in het leven van je kindje en de derde dag in het nieuwe jaar zijn dus de perfecte combinatie!

Een emotionele rollercoaster

Één al liefde voel je als de kleine naar je kijkt. Baby’s doen alleen wel meer dan heel lief kijken, ze huilen ook! Hoe goed je je ook ingelezen hebt, hoeveel cursussen je ook gevolgd hebt, bijna iedereen wordt overvallen door twijfels. Doe ik het wel goed, waarom huilt de baby steeds, krijgt hij wel genoeg eten… Zorgen die allemaal bij het moederschap horen en ook helemaal niet erg zijn. Alleen die hormonen…

Hormonen zorgen voor mooie dingen, maar ze kunnen het je ook behoorlijk moeilijk maken! Je lijf zit nog vol hormonen door de zwangerschap en die laten natuurlijk graag nog even van zich horen. Ze kunnen de aanstichters zijn van de kraamtranen, want ze kunnen je emoties enorm versterken. Welkom in de emotionele rollercoaster!

Kraamtranen

Kraamtranen horen er dus gewoon bij, maar als je ze niet herkent, dan kan je er behoorlijk door overvallen worden! Daarom vertel je ik graag over de symptomen waaraan je kraamtranen kunt herkennen. Als je ze herkent, hoef je je dus niet direct zorgen te gaan maken!

Symptomen van kraamtranen

Je kunt last van kraamtranen hebben als je de volgende dingen bij jezelf herkent;

 • huilbuien
 • afwezig zijn
 • negatieve gedachten en gevoelens
 • stemmingswisselingen
 • zenuwachtig gevoel
 • overgevoelig voor prikkels

Hoe kan je het beste omgaan met kraamtranen?

Laat ze gaan! Je kraamtranen laten vloeien is echt het allerbeste om te doen. Als je tegen je tranen gaan vechten, dan wordt dat nare gevoel dat je in je hebt alleen maar erger. Praat erover met je partner en als je er niet uitkomt, vraag hulp aan je kraamverzorgster! Die heeft vast en zeker een goede tip voor je. Je hoeft het niet alleen te doen, er is altijd wel hulp om je heen waar je op terug kunt vallen, ook al zijn het maar de kleine dingen!

Yes! Ook hier kraamtranen!

Dolgelukkig was ik toen ik Daan na een medisch traject en een heftige bevalling eindelijk in mijn armen had. Maar al snel namen de hormonen mijn gevoelens over. Ik was natuurlijk intens gelukkig, genoot echt van mijn kleine baby’tje, maar voelde me ook ontzettend zenuwachtig. Nu herken ik dat gevoel bij mezelf, want ik ben wel vaker zenuwachtig als het om nieuwe dingen gaat, maar dit overviel mij wel. Mijn moeder had een prachtige mand met kraamcadeautjes en op dat moment brak ik. Alle spanningen kwamen er eindelijk uit, heerlijk die kraamtranen! Lekker ongegeneerd alles eruit gooien…

De kraamverzorgster had het idee dat er iets anders aan de hand was, maar dat wuifde ik weg. Ik had me goed ingelezen, had een cursus gedaan en was op alles voorbereid als het om de baby ging. Dit waren gewoon de spanningen die eruit moesten, want het hele traject was natuurlijk niet niks geweest. Tijdens mijn research naar alles wat met baby’s te maken had was ik de kraamtranen al tegen gekomen, dus al die gekke en nare gevoelens vielen op zijn plek. Ik maakte me verder geen zorgen en probeerde het los te laten.

Awh, wat een schatje is het ook hé! Daarvan beland je toch ook op een roze wolk…

Het gevoel bleef alleen en als dat gebeurd, dan wordt het tijd om aan de bel te trekken bij je verloskundige of de huisarts. Het is namelijk niet goed als je deze gevoelens blijft houden en dan kan je daar beter een beetje hulp bij vragen. Niets om je voor te schamen!

Ik negeerde het wel en dat heeft ervoor gezorgd dat ik lange tijd heb moeten strijden tegen ongelooflijk nare gevoelens! Daarom vind ik het echt belangrijk om iedereen die dit ervaart op het hart te drukken aan de bel te trekken. Het is echt niets om je voor te schamen en des te eerder je een beetje hulp krijg, des te sneller voel je je weer helemaal jezelf!

Heb jij last van kraamtranen gehad?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


40 Comments

 • Wilmsen Anita

  Ik doe graag mee voor mijn buurvrouw. Ze heeft door corona een moeilijke zwangerschap beleeft. En een zware bevalling waardoor ze een moeilijke start had met haar baby.

  • Linda Raaijmakers

   Ik doe heel graag mee voor een van de zwangere meiden. Zelf had ik voor de eerste keer last van tranen toen we na 5 dagen in het ziekenhuis met de tweeling naar huis gingen. Op de radio klonk het liedje Take your time girl, en ik begin me toch te huilen om niks 🤣🤣🤣🤣 jeetje, ik dacht wat gebeurt mij nou toch

  • Linda relouw

   Ik doe heel graag mee voor mijn zusje en mijzelf ! Wij zijn allebei zwanger en op enkele dagen na dezelfde dag uitgerekend! Dat is zo bijzonder om deze momenten nu al samen te delen maar ook om straks spulletjes te kunnen delen en verdelen! Wij zouden er erg blij van worden!❤️

 • Willem de Wal

  Doe graag mee voor mijn nichtje die nu in quarantaine zit vanwege een opgelopen corona besmetting op haar zorgafdeling in het ziekenhuis. Aangezien ze in een vrij klein huis wonen, hoop ik maar dat de besmetting niet overlaat op het gezin.
  Onlangs is hun zoontje geboren en ik zou het fijn vinden om haar met dit verrassingspakket te kunnen verrassen.

  • Mickey

   Sinds enkele weken weet ik dat ik zwanger ben (11 weekjes!) na eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te hebben gehad.. ik ben zo blij!

   Ik heb zelf dus nog geen kraamtranen gehad maar ik heb wel begrepen van mijn moeder dat ik schreeuwend ter wereld kwam en mijn moeder even moest bijkomen (inc kraamtranen ) dat het toch een meisje bleek te zijn. Uiteraard was zij daar ook heel blij mee, maar totaal onverwacht. De naam Mickey is toch ook voor mij gekozen;).. de kaarten stroomden dan ook binnen… gefeliciteerd met jullie zoontje Mick hihihi..

   Veel liefs

 • Esther meerman

  Ik doe mee voor de vrouw van mijn neef,de schoondochter van mijn zus .
  Zij krijgen hun eerste kindje in de zomer ,en dat werd kerstavond bekent gemaakt .mijn zus wordt dus oma …door middel van een “menu kaart” werd het nieuws gebracht ,terwijl iedereen al zat te juigen was mijn zus nog druk in de weer met haar leesbril en begreep heel dat gejuig niet , en moest ik wel 3 x zeggen je wordt Oma ,haha het duurde even voor dat ze dat besefde maar inmiddels loopt ze over van trots …

 • Wijnanda Hoetmer

  Ik zou het graag winnen voor mijn schoondochter. Zij en onze zoon hebben jaren geprobeerd om zwanger te worden. Inmiddels 40 en 43 hadden ze het niet meer verwacht, maar het wonder gebeurde toch. Na een zwangerschap met toch wel problemen en onder behandeling van het ziekenhuis moest de baby in elk geval 2 weken eerder geboren worden vanwege o.a. zwangerschapsdiabetes? Na afelopen week een eerst lijkende voorspoedig lopende bevalling, eindigde die toch in een keizersnede. Maar er kwam een kerngezonde zoon, die terwijl zijn hoofdje er alleen nog maar uit was, hij met open ogen en al heel gefixeerd rondkeek, tot verbazing van de arts.
  Dit staat op het kaartje:
  Ieder nieuw kindje is een klein wonder
  Maar voor ons ben jij wel heel bijzonder
  Erg op gehoopt, maar niet meer verwacht
  Liefde maakt ons completer dan ooit gedacht

   • Francis Akerboom

    Ik doe graag mee voor goede vrienden van ons. Zij krijgen een ‘corona lock down’ baby binnen nu en 1,5 week. Het zou geweldig zijn om dit voor hun te winnen. Na 2 dochters komt er nu een zoon😍
    Mijn eigen anekdote over de kraamtranen. Ik dacht altijd dat het onzin was. Maar bij onze 2e dochter heb ik alleen maar gehuild, zelfs door boertje die ze liet. Alles liet mij huilen. Maar het gaf wel een opluchting dat ik me niet inhield wat ik bij de 1e wel had gedaan.

 • Agneta

  Ik doe graag mee voor mijzelf. 21 juni na 34 weken bevallen van onze zoon Kayden. Na 12 dagen ziekenhuis eindelijk thuis en toen kwamen voor mij die kraamtranen. Alles wat je schrijft klopt. Nerveus, afwezig en alles spannend vinden. Nu langzaam wordt het minder, maar morgen komt na bijna 3 weken het eerste kraambezoek en wederom voel ik die spanning weer. Het mag er zijn, maar angst dat het omslaat naar wat anders is wel aanwezig. Denk dat het daarom goed is meer bewustzijn te geven aan de kraamtranen. Mooi artikel iig!

  Liefs Agneta

 • Adriana

  Ik doe graag mee voor onze mini die begin mei wordt verwacht. Van kraamtranen nog geen sprake maar wel van een emotionele rollarcoaster. Ineens kunnen huilen omdat mn man de laatste koekjes heeft opgegeten 🙈 en nog meer gekke traan momenten. Misschien moet mn man huilen van het lachen als ik met tranen nog een leuke verrassingspakketje win 😅

 • Carla

  Leuk een verassingspakket. Win graag voor schoonzusje, zwanger van vierde wonder. Omdat ze het toch wel erg zwaar heeft met de laatste loodjes nu de andere kinderen niet naar school gaan. Thuisonderwijs en alle ballen hoog houden is eigenlijk te veel nu.

 • Lenneke

  Ik doe graag mee voor mezelf! Mijn zoontje job is 22 oktober geboren. Dus een zwangerschap vol in Corona tijd. De aankondiging van de zwangerschap hebben we daarom helaas veelal digitaal moeten doen. En ook het verlof liep helemaal anders. Nu begonnen aan de laatste 1,5 week verlof. Helaas weer volop in lockdown waardoor veel leuke plannen met mijn man, dochter en baby niet door kunnen gaan!

 • Sophie

  Ik doe mee voor mijn zusje. Ze is zwanger van haar eerste kindje en baalt enorm van alle maatregelen. Ze moppert verder niet hoor, maar vindt het wel enorm k*t, zoals iederen aanstaande moeder denk ik! Een leuke anekdote over kraamtranen… Ik dacht even handig te zijn en zodra het kon ging ik naar buiten met mijn kleine, even lekker winkelen. Sta ik bij de Hema bij de babykleertjes, mijn baby huilen en ik had geen idee wat te doen! Totaal overmand door emoties (van zowel mijzelf als de kleine spruit) brak ik ook in tranen uit. Al die mensen maar kijken… Nu kan ik erom lachen (lang leve hormonen) en als ik dit bij een andere moeder zie gebeuren, zou ik haar zeker toefluisteren dat het erbij hoort en het wel goed komt. Dat had ik zelf namelijk ook fijn gevonden, een paar bemoedigende woorden ipv geïrriteerde blikken!
  Mocht ik winnen, dan geef ik mijn zusje het cadeautje op de dag dat ze last van kraamtranen heeft (want die komt vast). Met daarbij de boodschap dat het erbij hoort, wat tips en natuurlijk dat ik het voor haar gewonnen heb!

 • Marian B

  Een verrassingspakket is altijd leuk. Ik doe graag mee voor mijn schoonzusje, die het straks vast goed kan gebruiken.
  Kraamtranen, ik heb ze bij de eerste niet gehad. Bij de tweede haalde ik ze en was het vaker dan eens raak…

 • Gé Geurtsen

  Voor mijn geen onbekend fenomeen, nooit gelezen dat het normaal was eigenlijk haha! Komt vanzelf goed.. ik doe mee voor mijn schoonzusje die haar eerste kindje krijgt over 2 maandjes.

 • Marieke

  Ik doe mee voor mijn zusje, die na 4 jaar proberen eindelijk zanger is 🙂 In deze periode zijn meer tranen gevloeid, dan die er in de kraamtijd kunnen vloeien.

 • Emma

  Wat een mooie actie ik doe graag mee.
  Na deze corona tijd hoop ik vaak op mijn metekindje te kunnen passen. Zij woont in belgie en als tante en meter al veel kraamtranen om haar gehad dat ik nu zo weinig kan meemaken.

 • Ditty Dirks

  Ik vind het heel leuk voor mijn schoondochter, ons kleinkind kan iedere dag geboren worden. Zo spannend. Door de Corona restricties is het een erg rare tijd om zwanger te zijn. Manlief die niet mee mag naar de verloskundige, moeder die misschien niet bij de bevalling mag zijn. De speciale kraamtijd, met bijna geen bezoek. Daar kun je al erg verdrietig om worden. Maar het aller belangrijkste is natuurlijk de gezondheid van moeder en kind.

 • Ditty Dirks

  Ik vind het heel leuk voor mijn schoondochter, ons kleinkind kan iedere dag geboren worden. Zo spannend. Door de Corona restricties is het een erg rare tijd om zwanger te zijn. Manlief die niet mee mag naar de verloskundige, moeder die misschien niet bij de bevalling mag zijn. De speciale kraamtijd, met bijna geen bezoek. Daar kun je al erg verdrietig om worden. Maar het aller belangrijkste is natuurlijk de gezondheid van moeder en kind.

 • Sonneke

  Ik doe graag mee voor mijn dochter en schoonzoon die elk moment nu kan gaan bevallen over een week is ze uitgeteld.
  zwanger zijn en bevallen in coronatijd is heel anders en niet zo als het zou moeten zijn. en ook de kraamtijd gaat heel anders worden als het zou moeten zijn. Het is hun eerste kindje en ons eerste kleinkindje.

 • karin de graaf

  ikzelf heb nooit last gehad van kraamtranen terwijl ik toch best een emotioneel iemand ben.
  Ik doe mee voor een vriendin van mijn die eergister is bevallen van een mooie zoon.

 • Iris

  Ik loot mee voor mijn beste vriendin. Ze moet in maart bevallen en ik heb haar Al zo lang niet meer gezien door deze coronatijden😥
  Zou een leuke verrassing zijn.

 • marij brand

  ik doe mee voor mijzelf 🙂 in juni uitgerekend van ons 3e kindje

  Kraamtranen had ik bij de eerste 2 vooral tijdens de newborn shoot… ze zijn dan zo aan je kindje aan het frummelen, had ik het wel moeilijk mee

 • jose

  ik doe graag mee, wat een leuke actie!
  onze dochter is inmiddels al 7 maanden, maar deze set kunnen wij nog goed gebruiken, en bij een evt volgende zwangerschap komt het zeker ook van pas

 • SuusGro

  Oh die kraamtranen herinner ik me nog wel hoor bij de 1e. Hij is 7 weken te vroeg geboren en we verbleven nog in het ziekenhuis. Het was zondag, ja dat weet ik nog. Ik heb gehuild maar wist niet waarom. Ik voelde me gelukkig en ongelukkig tegelijk. Afwezig en zenuwachtig en tranen, heel veel, belachelijk veel tranen.

  Difrax is favoriet hier hoor!

 • angela vissers

  Graag doe ik mee, een keer voor mijzelf.
  Ik ben reeds bevallen van mijn zoon en was al erg bang voor de kraam tranen.
  bij de eerste waren ze zo erg dat ik dacht dat ik er nooit meer uit zou komen.
  Gelukkig had ik er deze keer geen last van 🙂

 • Frank

  Wij doen graag mee voor onszelf, we verwachten onze eerste binnenkort.

  Ben benieuwd of we kraamtranen krijgen, tot nu toe is het nog wachten op de eerste emotionele uitbarstingen.

 • Melissa

  Doe graag mee voor onze kleine man die in februari geboren word.
  Bij mijn dochtertje had ik helaas veel last van kraamtranen maar daarna ook van depressieve gevoelens.
  Hopelijk zal het dit keer heel anders zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.