Ouderschap

Kraamzorg regelen, wat moet je weten?

Iedereen die zwanger wordt krijgt ermee te maken, kraamzorg. Je hebt natuurlijk een vrije keuze om hier gebruik van te maken, maar de meeste vrouwen kiezen er wel voor. Je hebt een ruimte keuze als je kijkt naar de kraamzorg. Het is dan ook van belang dat je kijkt naar wat er bij jou pas! Wat is kraamzorg nou eigenlijk, hoe moet je de kraamzorg regelen en wat moet je nog meer weten?

Wat is kraamzorg?

De kraamzorg in Nederland is uniek. Nergens ter wereld krijgt de kraamvrouw de eerste dagen na de geboorte van het kindje een persoonlijke kraamverzorgster die haar ondersteund.

De kraamverzorgster houdt de gezondheid van jou en je kindje goed in de gaten. Ze houdt je lichaamstemperatuur bij, bekijkt de eventuele hechtingen en houdt de hoeveelheid bloedverlies in de gaten. Als het nodig is helpt ze jou als kersverse moeder bij het douchen en aankleden. Ook je baby houdt ze goed in de gaten. Ze weegt hem, houdt ook zijn temperatuur in de gaten en controleert of hij goed drinkt, plast en poept. Wanneer ze denkt dat er iets niet goed is, zal ze aan de bel trekken bij de huisarts of verloskundige.

Ook helpt ze bij de verzorging van je kindje. Bij een eerste kindje is alles natuurlijk helemaal nieuw, dus laat ze zien hoe je een baby wast, verschoont en kan ze je helpen bij het geven van borstvoeding. Verder kan ze je meer vertellen over de veiligheid in je huis, wiegendood en eventuele allergieรซn. Kraamzorg regelen is dus best heel belangrijk!

Onze kraamverzorgster had nog goede tips over de kennismaking tussen huisdieren en de baby!

Kraamzorg regelen

Hoe lang krijg je kraamzorg?

Elke bevallen vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg. Kraamzorg valt voor een groot deel onder de basisverzekering, al betaal je wel een eigen bijdrage (afhankelijk van een eventuele aanvullende verzekering). Ga jeย zorgverzekering vergelijken om te kijken welke het beste bij je nieuwe situatie past. Hoeveel uur kraamzorg je krijgt is afhankelijk van je situatie.

Je hebt minimaal recht op 24 uur, verdeeld over 8 dagen. Standaard wordt uit gegaan van 49 uur kraamzorg (als je borstvoeding geeft), verdeeld over 8 dagen. Als je geen borstvoeding geeft, dan krijg je standaard meestal 35 uur kraamzorg, verdeeld over 8 dagen. Soms zijn er redenen om meer uren kraamzorg toe te kennen (daarover meer hieronder), het maximum is echter wel 80 uur.

Indicatie kraamzorg uren

In overleg met de kraamverzorgende bepaal je hoe je de uren waar je standaard recht op hebt verdeelt. Meestal blijven ze de eerste dagen wat langer en komen ze aan het einde halve dagen. Zo kan je er langzaam aan wennen dat je alles zelf moet doen.

Als je in het ziekenhuis bevalt en daar moet blijven, dan krijg je minder kraamzorg uren. De dagen dat je in het ziekenhuis was, worden afgetrokken van het aantal uren dat je zou krijgen (6 uur per dag). De dag dat je uit het ziekenhuis komt, geldt niet als ziekenhuis dag.

Er is ook een mogelijkheid dat je meer krijgt dan de standaard uren, deze uren worden alleen toegekend als daar een goede reden voor is. Soms wordt dit al tijdens de intake vastgesteld, maar het kan ook tijdens de kraamtijd bepaald worden in overleg met het kraambureau en de verloskundige. Redenen hiervoor kunnen zijn, bijvoorbeeld;

  • Wanneer je een tweeling of meerling verwacht
  • Als je een alleenstaande moeder bent
  • Bij complicaties tijdens de bevalling
  • Als je baby opstartproblemen heeft
  • Wanneer je zelf niet goed herstelt
  • Bij het niet goed op gang komen van de borstvoeding

Kraambureau uitzoeken

Je weet nu wat je ongeveer van de kraamzorg kunt verwachten. Het is belangrijk dat je op tijd (rond de 12 weken zwangerschap) contact opneemt met het kraambureau waar je de kraamzorg af wilt nemen. Het maakt niet uit voor welk kraambureau je kiest. Ze hebben allemaal wel een website waarom ze vertellen hoe ze werken en wat hun visie is. Natuurlijk kan je ook in je omgeving vragen waar mensen goede of slechte ervaringen mee hebben en waarom. Waar je wel even op moet letten is of je zorgverzekering een contract met het kraambureau heeft in verband met de vergoeding. Als je meer wilt weten over de vergoedingen, dan kan je het beste even bij je zorgverzekering informeren. Voor als je andere vragen omtrent de kraamzorg regelen kan je natuurlijk bij het kraambureau terecht.

Intake gesprek

Als je voor een kraambureau hebt gekozen en je aangemeld hebt, dan zullen ze contact met je opnemen voor een intakegesprek. Dit gesprek vindt altijd bij jou thuis plaats en worden een aantal dingen in besproken. Zo wordt er gekeken naar een eerste indicatie voor het aantal uren kraamzorg, maar ook de volgende dingen komen aan bod;

  • Wat zijn je verwachtingen van kraamzorg?
  • Ze vertellen over de taken van de kraamverzorgster.
  • Je krijgt een lijst met spullen die je in huis moet hebben, denk aan een kraampakket en de babyuitzet.
  • Voor de kraamverzorgster gelden arbo richtlijnen, denk aan de hoogte van het bed en de commode.
  • Jullie bespreken de indicatie van het aantal kraamzorg uren.
  • Je krijgt informatie over wanneer je contact op moet nemen met het kraambureau.
  • Ze vragen of je graag thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis (eventueel met indicatie).

Daarnaast willen ze natuurlijk ook graag persoonlijk kennis maken met jou en je partner. Ze willen graag weten hoe het bij jullie thuis gaat. Zijn er al meer kinderen, is je partner veel van huis of juist veel thuis na je bevalling, volgen jullie een bepaald dieet of hebben jullie last van allergieรซn? Allemaal onderwerpen die aan bod kunnen komen Ook nemen ze vaak even een kijkje in jullie huis. Waar is de slaapkamer, hoe ziet de babykamer eruit en hoe zit het met de veiligheid in huis? Allemaal dingen die van belang zijn. Uiteraard is er ook tijd om je eigen vragen te stellen.



De kraamverzorgster

Wanneer je je kraamverzorgster ontmoet, hangt even af van je bevalling. Als je thuis bevalt, dan is ze er al tijdens de bevalling. Ze is bij de geboorte aanwezig om de verloskundige te assisteren. Als het kindje op jou borst ligt, dan is ze er om jou te begeleiden.

Als je in het ziekenhuis bevalt, dan neem je contact op het met kraamzorg bureau op het moment dat jullie naar huis mogen. De kraamverzorgster zal dan zo snel mogelijk bij jullie op de stoep staan.

Helaas komt het soms voor dat het niet klikt met een kraamverzorgster. Dit is niet erg er komt veel vaker voor je dan je denkt. Om te voorkomen dat jij op je tenen gaat lopen kan je het beste even contact opnemen met het kraambureau en vragen om een andere kraamverzorgster. Meestal doen ze hier helemaal niet moeilijk over.

Na de kraamtijd

Als je kraamhulp is afgelopen, dan draagt de kraamverzorgster je dossier met alle informatie over aan het consultatiebureau. Vanaf dat moment worden zij je aanspreekpunt en kan je met hen contact opnemen als je vragen hebt over de ontwikkeling en opvoeding van je kind. De medische zorg wordt overgedragen aan de huisarts, als er iets is met je eigen gezondheid of die van je kindje, dan kan je dus gewoon contact opnemen met je huisarts.

Kraambezoek? Koop een kraambezoekboek en laat het kraambezoek deze invullen. Het is een hele waardevolle herinnering voor later!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Pexels


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.