Ouderschap

Gebruik maken van een nanny service als oppas aan huis.

Gebruik maken van een nanny service als oppas aan huis hoor je bij ons in de omgeving (Groningen) niet zoveel. Over het algemeen worden kinderen opgevangen via de kinderopvang of door opa’s en oma’s. Toch zijn er situaties waarin gebruik maken van een nanny service wel heel erg fijn is!  Daarover meer in dit artikel en ik geef je natuurlijk ook een tip omtrent de zoektocht naar een goede nanny.

Persoonlijk heb ik dus geen ervaring met een nanny, maar ik denk wel dat een nanny service een hele fijn optie is. Denk daarbij aan een situatie waarin er door beide ouders onregelmatig gewerkt wordt (ook in de nachten) en er geen familie beschikbaar is. Misschien is er wel een reden waarom je je kindje liever niet naar een opvang of familie brengt, maar liever een oppas aan huis hebt. Er zijn veel verschillende redenen om te kiezen voor een nanny service in plaats van voor de meer gangbare kinderopvang of familie.

Nanny service als oppas aan huis

Een vaste oppas aan huis is natuurlijk super fijn! Je kan met een nanny al je wensen bespreken, waardoor een nanny goed aan kan sluiten bij jouw gezin. Doordat de nanny bij je aan huis komt, is de oppas in overleg over het algemeen ook veel flexibeler in te delen. Een vaste oppas aan huis heeft zo zijn voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een kinderdagverblijf.

Voordelen van een nanny in huis

Een vaste oppas aan huis heeft zo zijn voordelen als je kijkt naar bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. Ik wil absoluut niet zeggen dat de ene optie beter is dan de andere trouwens! Wat in mijn ogen het allerbelangrijkste is, is dat je gezin zich fijn voelt bij de gekozen oppas situatie!

  • Flexibiliteit. Je werk en je gezinsleven is met een oppas aan huis vaak makkelijker te combineren dan wanneer je kiest voor een kinderdagverblijf. Dit komt doordat je met een nanny goed kan overleggen over de werktijden en een nanny vaak flexibeler is dan een kinderopvang.
  • Geen reistijd. Aangezien je oppas gewoon in je eigen huis is, zit je niet met de reistijd die je kwijt bent aan het halen en brengen van je kinderen naar de opvang.
  • Persoonlijke aandacht. Kinderen vinden persoonlijke aandacht fijn, dit kan een vaste oppas aan huis natuurlijk heel goed aan je kinderen geven. De kinderen blijven in hun vertrouwde omgeving en de persoonlijke aandacht draagt bij aan de emotionele ontwikkeling van je kinderen.
  • Continuïteit, vertrouwen en communicatie. Stabiliteit en routine zijn belangrijk voor kinderen. Met een vaste nanny aan huis heb je een vertrouwde oppas voor de kinderen in huis. Daarnaast kan je zelf ook een fijne band met de nanny opbouwen, wat bij kan dragen aan een open communicatie en zorgt voor vertrouwen tussen alle partijen.
  • Hulp in huis. Afhankelijk van de afspraken die je met de nanny maakt, kan ze ook meehelpen met huishoudelijke taken en je ondersteunen in het brengen/halen van kinderen van/naar sportclubs.

Aan een nanny in huis zitten dus veel voordelen! Natuurlijk stem je alle taken onderling met elkaar af en is het belangrijk dat je weet wat je van elkaar kunt verwachten.

Een geschikte nanny service vinden

Kies je voor een nanny? Dan kan je zoektocht beginnen. Hieronder deel ik een paar tips die je kunnen helpen met je zoektocht.

  • Lang leve het internet! Het eerste wat we allemaal doen is online op zoek naar een oppas service. Zoek je op oppas Haarlem, dan vind je alle oppasdiensten in Haarlem. Woon je in een andere stad, dan vul je natuurlijk oppas [naam van je stad] in.
  • Raadpleeg je eigen netwerk als er mensen in je netwerk zijn die een oppas aan huis hebben. Wellicht hebben ze de gouden tip voor je!

Heb je een geschikte oppasdienst gevonden? Check dan altijd even de referenties. De ervaring van één persoon hoeft immers niet de ervaring van andere personen te zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook heel belangrijk dat, als je eenmaal een goede oppas service gevonden hebt, jullie duidelijke afspraken met elkaar maken.

Voordelen aan een kinderopvang of opa en oma

Een nanny in huis is dus op vele gebieden heel fijn. Dat wil niet zeggen dat een kinderopvang of opa en oma geen goede opties zijn! Bij een kinderopvang is er natuurlijk ook veel aandacht voor de kinderen en daarnaast leren ze daar ook hoe ze omgaan met andere kinderen. Een kinderdagverblijf is vaak wel minder flexibel dan een oppas aan huis.

Als opa en oma oppassen is dat natuurlijk heel erg mooi voor de band tussen je kindje en zijn opa en oma. Opa’s en oma’s doen vaak ook hele leuke dingen met kinderen, maar geven ze ook dingen van “vroeger” mee. Ze vertellen over hun eigen jeugd en over die van hun kinderen. Ze doen misschien spelletjes van “vroeger” en geven onvoorwaardelijke liefde aan hun kleinkind. Afhankelijk van of opa en oma nog werken, zijn ze vaak ook vrij flexibel in hun oppastijden.

Jouw gezin, jouw wensen!

Het vinden van de nanny die bij jouw gezin past kost soms even tijd. Die tijd is het helemaal waard, je wilt immers het beste voor je gezin. Een klik met een oppas is enorm belangrijk, maar daarnaast kan je ook kijken naar de opleiding van een nanny. Misschien vind je het wel heel belangrijk dat een nanny een bepaalde opleiding op een bepaald niveau volgt. Als je een fijne nanny vindt, dan kan je samen een goede vertrouwensband opbouwen en weet je dat je kindje altijd in goede handen is. Maar zoals ik al zei; jouw gezin, jouw wensen! Misschien vind je een nanny in huis helemaal niet fijn en kies je liever voor het kinderverblijf met andere kinderen of voor opa en oma.

Doe vooral wat voor jou en je gezin goed voelt!

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Kampus Production van Pexels (Gratis stockfoto – Canva)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.