Spanning door Sinterklaas bij kinderen...
Ouderschap

Spanning door Sinterklaas bij kinderen, 7 tips voor jou!

De Sinterklaastijd is natuurlijk een hele mooie tijd, maar daarnaast is het ook heel erg spannend. Spanning door Sinterklaas bij kinderen komt veel voor en ik kan mij dat heel goed voorstellen. Als klein meisje vond ik het allemaal veel te spannend en was ik ieder jaar ziek. Bij Daan herken ik ook veel signalen dat hij Sinterklaas enorm spannend vindt, dat terwijl hij de man op deze foto toch enorm goed kent! Ik probeer hem zo goed mogelijk door deze tijd te begeleiden en deel graag mijn tips met jou!


Daan vindt Sinterklaas enorm spannend, hij wil liever niet naar Sinterklaas toe, laten we zeggen dat hij netjes afstand houdt… Ik vond het enorm spannend toen we afgelopen weekend Sinterklaas een bezoekje gingen brengen, maar hoopte ook dat Daan een soort van vertrouwen zou voelen waardoor de spanning door sinterklaas minder zou worden. De spanning is niet minder geworden, er was geen enkele herkenning en dat terwijl hij deze hulp-Sinterklaas heel erg goed kent!

Spanning door Sinterklaas bij kinderen

Eigenlijk is het normaal dat kinderen de tijd rondom Sinterklaas heel spannend vinden. Het leuke vooruitzicht is natuurlijk pakjesavond, maar ondertussen sluipen de pieten ook je huis in om wat in je schoentje te doen. Dat is natuurlijk heel erg leuk, maar aan de andere kant kunnen kinderen zich ook zorgen gaan maken hoe de pieten nu binnen komen. Je kunt niet alle spanningen wegnemen, maar door je in te leven in je kind kan je hem/haar wel goed begeleiden.

Spanning door Sinterklaas bij kinderen, Daan bij Sinterklaas
Goh, als je ze zo ziet, zou je bijna zeggen dat Daan wel wat weg heeft van Sinterklaas! Dat is stiekem ook zo, maar hij had helemaal niets door en kroop jammer genoeg weer in zijn schulp… Wat had ik het mooi gevonden om een foto van deze twee mannen zo samen te hebben!

Hoe merk je dat je kind Sinterklaas-stress ervaart?

Kinderen uiten zich natuurlijk allemaal op hun eigen manier, dus er is geen lijstje dat je af kunt vinken en zo een score kunt bepalen. Persoonlijk denk ik dat je het wel aan je kind merkt als er veel spanningen ervaren worden, maar er zijn natuurlijk wel een aantal dingen die erop kunnen wijzen.

  • Je kind is druk, drukker, drukst!
  • Heel moe, door het slecht in kunnen slapen of vroeg wakker worden.
  • Lichamelijk klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn of misselijk door de spanningen.
  • Je kind kan zich slecht concentreren, luistert niet goed en heeft een heel kort lontje.
  • En natuurlijk alle andere manieren waarop een kind uit dat hij/zij spanningen ervaart…

Sinterklaas is een leuk kinderfeest, waarom dan die spanningen?

Het brein van kinderen werkt natuurlijk anders dan het brein van een volwassene en daarnaast hebben wij al bepaalde kennis opgedaan die jonge kinderen nog niet hebben. Kinderen beleven het Sinterklaasfeest dus op een hele andere manier dan dat wij dat doet. Er zijn een aantal dingen rondom het Sinterklaasfeest die niet alleen vreugde brengen, maar ook spanningen met zich mee brengen. Denk daarbij eens aan de volgende dingen;

  • Het Sinterklaasjournaal is natuurlijk een enorm leuk journaal over Sinterklaas voor kinderen. Hier zitten we er iedere avond klaar voor, maar naast dat het leuk is om de Sint en zijn Pieten te zien, zijn er natuurlijk ook problemen! Is Sinterklaas er wel, gaat het feest wel door en kunnen de Pieten wel op tijd bij de pakjes? Allemaal onzekerheden die in het koppie van je kindje kunnen gaan rondspoken.
  • Bovenstaand zijn natuurlijk al onzekerheden, maar daarnaast is het lang niet voor alle kinderen duidelijk wanneer de schoen gezet mag worden of wanneer het pakjesavond is. Gelukkig is hier een hele goede oplossing voor, maar daarover later meer!
  • Ik noemde het al eerder, het schoen zetten. Om de schoen te vullen moeten de Pieten toch wel naar binnen kunnen komen. Komen ze door de schoorsteen of toch door de deur als er geen schoorsteen is? En wat als de Pieten binnen kunnen komen, kunnen andere mensen dat dan ook? Het is zeker goed om hier even aandacht aan te besteden.

Daan: “Mama, hier komen de pieten ook door de schoorsteen toch?” Ik: “Nou dat denk ik niet, want wij hebben geen openhaard, dus hoe doen ze dat dan?” Daan: “Ja logisch toch! Ze gaan door de schoorsteen op het dak en komen dan uit de oven…”
Ik moest zo lachen, maar hij was bloedserieus! Te leuk om hier even niet te delen…

  • Veel ouders leren, net als ons, aan hun kinderen om zich niet direct aan vreemde mensen open te stellen of met hen mee te gaan. Sinterklaas is natuurlijk best een beetje vreemd, maar weet wel alles over je, hoe kan dat dan? Daarnaast vindt de Sint het natuurlijk geweldig als kinderen even een handje komen geven of een liedje zingen, maar wat als je kindje dat echt te spannend vindt?
  • Persoonlijk vind ik de Sinterklaas periode best heel lang, van mij had dat best wel een weekje korter gemogen. Het is een periode waarin kinderen iedere dag met Sinterklaas in aanraking komen, verschillende Sinterklaasverhalen op de televisie voorbij zien komen en daarnaast natuurlijk ook nog Sinterklaasfeestjes hebben.

Spanning door Sinterklaas, hoe kan je je kind hierin begeleiden?

Spanningen door Sinterklaas mogen er gewoon zijn, maak dit ook duidelijk aan je kindje. Als je hem het gevoel geeft dat het allemaal wel meevalt, kan hij nog meer spanningen gaan voelen. Het ene kind vindt het nu eenmaal spannender dan het andere kind. Herken je bovenstaande tekenen van spanningen en wil je je kindje hierin begeleiden? Lees dan vooral even de onderstaande tips…

  • Hoewel wij iedere avond trouw het Sinterklaasjournaal kijken, speel ik ook wel in op de spanningen bij Daan. Als er veel onzekerheden naar voren komen, dan vertel ik duidelijk dat het in al die jaren altijd goed is gekomen en dat dat dit jaar ook gebeurd. Dat beetje geruststellen vindt hij enorm fijn verneem ik.
  • Onzekerheden proberen wij zoveel mogelijk weg te nemen. Op de dag van de intocht hebben wij een schoenzetkalender in de schoen gedaan waarop de Pieten aan konden geven wanneer ze komen. Daarnaast tellen we op die kalender direct af naar pakjesavond. De spanning door Sinterklaas en alle dingen daarom heen neemt hierdoor gelukkig een beetje af, hij weet nu immers waar hij aan toe is.
  • Hier mag iedere zaterdag de schoen gezet worden, lekker duidelijk en niet te vaak in de week, dat scheelt voor iedereen een hoop spanningen.
  • Het intensief met de Sint bezig zijn stellen wij uit naar de laatste week. Natuurlijk wordt er al eerder een verlanglijstje gemaakt, maar daar beginnen we niet mee zodra de speelgoedboeken binnen zijn. Daarnaast zetten we dus ieder weekend de schoen, maar verder zijn de weken zo normaal mogelijk.
  • Sinterklaas festiviteiten zijn natuurlijk geweldig, maar sommige kinderen kunnen dit maar moeilijk verwerken. Wij bezoeken altijd de intocht, de Sint komt op school en vaak is er nog een leuk Sinterklaasfeest bij de buurtvereniging. Qua prikkels proberen we deze dingen goed te spreiden, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Ons idee is wel om niet teveel te doen.
  • Gebruik die lieve Sint niet als boeman… Het is voor sommige ouders een fijn “dreigmiddel” richting de kinderen, want ze willen natuurlijk wel pakjes op pakjesavond! Deze aanpak kan er alleen wel voor zorgen dat je kinderen misschien angst voor Sinterklaas krijgen en dat moet natuurlijk niet. Daarnaast kan de spanning door Sinterklaas hierdoor ook toenemen.
  • Is het echt allemaal te spannend? Wordt het voor je kind echt overleven met al zijn gevoelens en heeft hij/zij er geen lol meer in? Denk er dan eens over na of je de kennis die je zelf hebt opgedaan in je jeugd wil delen met je kind. Als klein meisje was ik altijd ziek rondom Sinterklaas, mijn ouders hebben mij eerder dan “normaal” verteld over Sinterklaas en dat heeft enorm geholpen. De spanningen rondom deze tijd waren er nog wel (nog steeds trouwens), maar het was weer leuk en niet meer overleven.

Het boek: Sinterklaas voor grote kinderen kan je misschien helpen met het vertellen van het Sinterklaas verhaal.

Neem het serieus

Misschien herken je spanning door Sinterklaas bij je kinderen, misschien hebben je kinderen er ook helemaal geen last van. We zijn allemaal anders en dat is maar goed ook! Ik vind het enorm moeilijk om Daan soms te zien worstelen met de spanningen, maar tot nu toe gaat het goed. Wel hebben wij afgesproken dat wij het Sinterklaas verhaal gaan vertellen als de spanningen teveel worden. Het heeft mij als klein meisje goed gedaan en ik ben nooit iets tekort gekomen.

Mocht je de spanning door Sinterklaas wel herkennen, dan hoop ik dat je iets aan mijn tips hebt. Misschien brengen ze jou wel op nieuwe ideeรซn om met de spanningen door Sinterklaas om te gaan. Mocht jij nu nog andere tips hebben voor ouders die spanningen ervaren bij hun kind, laat dan vooral even een reactie achter!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.