Ouderschap

23x NU samen spelletjes van TOEN spelen!

Samen spelletjes van toen spelen, hoe leuk is dat? Spelletjes veranderen natuurlijk in de loop der jaren. Toch blijven spelletjes van toen heel interessant voor kinderen. Ik denk dat dit komt doordat het voor hen vaak nieuw is en dus ook uitdagend! In dit artikel lees je meer over spelletjes van toen, die ook nu heel erg leuk zijn om te spelen! Misschien komen er bij jou herinneringen boven en denk je hé, wat een leuk idee om ook eens met de kinderen te spelen!

Spelletjes van toen, wat zijn dat dan voor spelletjes? Ik heb gekeken naar alle spelletjes die “vroeger” gespeeld werden, maar die je nu veel minder ziet. Vroeger, wat is vroeger? Ik kijk daarbij naar spelletjes van toen ik nog op de basisschool zat of spelletjes waar mijn ouders bijvoorbeeld over vertelden. Daarbij moet ik wel zeggen dat als het om bijvoorbeeld spelletjes op het schoolplein gaat, dit ook heel erg per school/regio kan verschillen. Op sommige scholen worden bepaalde spelletjes wel gespeeld, terwijl je dit op andere schoolpleinen helemaal niet terug ziet.

Spelletjes van toen!

Spelletjes van toen zijn ook leuk om nu samen met de kinderen te spelen. Veel spelletjes kennen ze misschien niet, het is nieuw en dus vinden ze het vaak wel leuk! Je kunt zelf even weer herinneringen ophalen tijdens het spelen en je geeft iets uit je eigen jeugd door aan de kinderen. Klinkt misschien een beetje sentimenteel, maar persoonlijk vind ik dat heel erg leuk om te doen! Nu samen spelletjes van toen spelen kan heel veel plezier opleveren! Hieronder vind je allemaal verschillende spelletjes, misschien herken je ze, misschien ook niet! Mis je een spelletjes in de lijst? Laat dan vooral even een reactie achter onder dit bericht!

Kwajongensstreken

Ken je dat? Even lekker kwajongensstreken uithalen in de buurt? Ik deed dat vroeger wel, samen met alle andere kinderen uit het hofje. Het kon gewoon en er was geen buur die er boos om werd. Daan doet het niet, maar nu moet ik ook zeggen dat we niet echt in een buurt wonen waar dat gewaardeerd wordt. Toch is het natuurlijk wel heerlijk om weer eens te doen! Waar ik aan denk bij kwajongensstreken, dat lees je hieronder.

 • Belletje trekken. Aanbellen en weer wegrennen, wie kent dat niet? De buren keken “heel verbaasd” dat er niemand was. Tegenwoordig checken mensen met een slimme bel gewoon even wat er aan de hand is en is het niet meer zo leuk als er niemand open doet.
 • Klepperen aan de brievenbussen. Natuurlijk een beetje hetzelfde als belletje trekken, maar dan met de brievenbussen die veel mensen vroeger in hun voordeur hadden. Ik heb het idee dat dat echt minder wordt.
 • Pijltjes schieten. Sowieso mijn favoriet! We kregen een plastic buis en een catalogus van de welbekende winkel order bedrijven. Van die boeken kon je de mooiste pijltjes maken! Je pijltje even goed dicht likken en schieten maar!

Verschillende spelletjes

Naast kwajongensstreken zijn er natuurlijk ook spelletjes waarbij je andere mensen niet lastig valt. Voor verschillende spelletjes heb je wel wat hulpmiddelen nodig, maar die zijn goed verkrijgbaar.

 • Jeu de boules. Om jeu de boules te kunnen spelen heb je wel een jeu de boules set nodig. Je hebt jeu de boules sets in verschillende varianten, bijvoorbeeld met kleurtjes of gewoon de glimmende ballen. Opa en oma herkennen dit spel vast wel en hoe leuk is het om dit samen te spelen!
 • Springtouwen. Op school hadden wij vroeger altijd een bak met springtouwen. Meerdere kleine, maar ook een aantal grote touwen. Twee kinderen gingen één of meerdere grote touwen draaien en de rest kon inspringen terwijl er liedjes werden gezongen.
 • Knikkeren. Ik heb mijn knikkers van vroeger bewaard, wij knikkerden veel op school. Daan kent het niet en heeft er ook helemaal geen interesse in. Jammer, want het is zo leuk om te doen! De knikkers en het knikkerpotje laat ik dan ook mooi nog even in de schuur staan.
 • Zakdoekje leggen. Alles wat je nodig hebt is een zakdoek, tijdens het zingen van het liedje leg je deze achter iemand neer en rennen maar als diegene het zakdoekje gevonden heeft! Dit is natuurlijk het leukste met heel veel mensen.
 • Elastieken. Laatst kwam ik in een winkel weer elastiekje tegen, dus ik nam het mee voor Daan. Natuurlijk wilde ik dat zelf ook wel even weer proberen! Hoe de liedjes gingen weet ik zo niet meer, maar daar kan YouTube mij vast mee helpen!
 • Kwekkebekjes maken. Ik heb honderden kwekkebekjes gemaakt vroeger, maar tegenwoordig heb ik het nog niet echt gezien. De kwekkebekjes gaven antwoord op al onze levensvragen als kind.
 • Stelten lopen. Op school hadden wij altijd stelten, heerlijk om je balans op te oefenen! Wat was het balen als je eraf viel en iemand anders aan de beurt was. Wij liepen volgens mij altijd een soort parcours.
 • Rolschaatsen. Rolschaatsen en skeeleren, ik heb er aardig wat versleten! Dit is iets wat ik nog veel zie en ook Daan heeft een paar rolschaatsen een paar skeelers. Hij moet er nog wel een beetje mee oefenen, maar ik weet dat ik vroeger echt hele stukken skeelerde.

Verschillende spelletjes zonder hulpmiddelen

 • Verstoppertje. Dat kennen we allemaal natuurlijk wel, maar het blijft leuk om te doen!
 • Klapspelletjes. Samen met je vriendinnetje op een bepaalde manier in je eigen handen en tegen elkaar handen klappen en dan steeds sneller! Ik heb er leuke herinneringen aan.
 • Tikkertje. Net als verstoppertje kennen de kinderen dit natuurlijk wel, maar ook dit blijft leuk!
 • Handstand tegen de muur met zoveel mogelijk kinderen. Toegegeven, dit kon ik dus echt niet. Het principe was dat het eerste kind zo dicht mogelijk tegen de muur een handstand deed en dat steeds meer kinderen aansloten. Zo kon je met een heleboel kinderen in handstand tegen de muur staan.
 • Bokje springen. Ik kan mij niet herinneren dat wij dit vroeger deden, maar het is wel iets waar mijn moeder over vertelde van haar jeugd. Je gaat allemaal voorover staan en één kind springt over je heen en sluit achteraan in de rij aan in een gebogen houding. De eerste in rij kan dan over iedereen heen springen.

Spelletjes met een bal

Balspelletjes blijven natuurlijk leuk! Ik weet dat wij vroeger veel met de bal buiten speelden. Natuurlijk kan je er gewoon mee voetballen of overgooien, maar er zijn ook nog andere leuke spelletjes.

 • Blikspuit. Als ik het mij goed herinner was dit een soort verstoppertje. Iedereen die gevonden was moest op een bepaalde plek gaan staan. Echter mochten ze zich weer verstoppen als iemand die nog niet gevonden was de bal wegtrapte. De zoeker moest dan eerst de bal halen en in die tijd kon iedereen zich weer verstoppen.
 • Stoeprandje. Dit heb ik echt uren gespeeld met een vriendinnetje. Je gaat allebei aan een andere kant van de weg staan op de stoep. De bal gooi je vervolgens op de stoeprand en als je dat goed doet komt hij terug en mag je een stap de weg opzetten. (Wel goed uitkijken met auto’s dus!)
 • Flessenvoetbal. Allemaal een fles met water en omtrappen maar met de bal! Wij deden vaak als de fles om was gegaan en die speler ging de bal halen dat je de fles ook nog leeg mocht schudden. Een leuk spelletjes dat wij ook vaak in de zomer spelen.
 • Fopbal. Één speler in het midden van een kring van de andere spelers. Iedereen in de kring doet zijn handen op de rug en de speler in het midden gooit de bal of fopt je! Als hij je fopt en je laat wel je handen zien, dan ben je af.

Spelletjes met stoepkrijt

Stoepkrijt kennen we allemaal wel natuurlijk! Je kunt er natuurlijk hele mooie kunstwerken mee maken op de straat, maar je kunt stoepkrijt ook gebruiken voor verschillende spelletjes.

 • Hinkelen. Stoepkrijt is natuurlijk heel geschikt om je eigen hinkelpad mee te maken! Zo kan je ook nog eens variëren met de vorm van je hinkelpad.
 • Landjepik/Landveroveraartje. Ik zit te denken, maar ik weet zo even niet meer hoe de regels precies waren.We maakten een cirkel, die was van niemand. Daaromheen werden landjes verdeeld over de spelers. Iedereen rende tussen de landjes door en als de veroveraar stop riep dan moest iedereen stil staan en moest de verover iemand tikken. Dat mocht alleen vanuit zijn eigen land of vanuit het stukje land dat van niemand was. Heeft de veroveraar iemand getikt, dan zet hij met krijt een cirkel om de voeten van de speler en zo heeft de veroveraar er weer een stukje land bij.
 • Speurtocht. Natuurlijk is het ook erg leuk om een hele speurtocht uit de zetten met stoepkrijt. Je speurt samen naar een schat of juist naar elkaar!

Mooie herinneringen!

Ik heb aan spelletjes van vroeger leuke herinneringen! Terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben, zijn er ook steeds meer dingen die mij te binnen schieten! Ik heb nog niet alle spelletjes met Daan gedaan, maar een aantal van dit lijstje gaan we zeker nog doen! NU samen spelletjes van TOEN spelen is super leuk. Lekker samen buiten zijn en nieuwe herinneringen maken!

Heb jij nog een leuke aanvulling op deze lijst?
Laat dan vooral even een berichtje achter onder dit artikel!

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); NoName_13 van Pixabay (Gratis stockfoto – Canva)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.