Ouderschap

Waarom teleurstellingen goed zijn voor je kind…

Willen we niet allemaal dat het goed gaat met onze kinderen? Dat het ze voor de wind gaat en dat ze zullen bereiken wat ze willen? Ik denk van wel, maar daar horen teleurstellingen bij, hoe vervelend ook. Toch zijn teleurstellingen goed voor je kind en in deze blog schrijf ik daar over.

Waarom teleurstellingen goed zijn voor een kind.

Teleurstellingen, we hebben er allemaal mee te maken. Toch hoort vallen en opstaan bij het leven. Als ouders zijnde probeer je je kind hier natuurlijk voor te beschermen, maar is dat altijd wel zo goed voor je kind? Kinderen leren door teleurstellingen zelf wat de gevolgen zijn als er iets gebeurd waar ze van balen. Door de weg voor je kind schoon te vegen, leert hij niet hoe hij zelf een ruzie op moet lossen, hij ontwikkeld deze vaardigheid dan niet. Als je kind een keer onvoldoende haalt, dan is dat een teleurstelling, maar hij leert hier wel van dat hij er de volgende keer meer tijd aan moet besteden of anders moet leren. Je kunt je kind natuurlijk wel altijd een beetje adviseren en begeleiden.

Welke teleurstellingen zijn goed voor je kind?

Teleurstellingen zijn niet leuk voor je kind, maar toch kunnen ze heel nuttig zijn voor hun ontwikkelingen. Hieronder een lees je een aantal teleurstellingen die goed (kunnen) zijn voor je kind.

  • Geen uitnodiging krijgen voor een feestje. Je kind leert hiervan dat hij zelf mag kiezen wie hij bij en belangrijke gebeurtenis wil hebben. Hij hoeft zich niet verplicht te voelen om iemand uit te nodigen omdat het zo hoort, maar omdat hij dat leuk vindt.
  • Een keer te laat komen. Hiervan leert je kind oorzaak en gevolg, hij moet voortaan beter zijn tijd indelen of eerder zijn wekker zetten.
  • Een wedstrijd of een spelletje verliezen. Je kan niet altijd winnen en de frustraties en soms falen horen bij het opgroeien. Je kind leert hiervan dat hij volgende keer iets anders moet doen, of leert om zijn verlies te incasseren.
  • Ruzie met zijn vriendje(s). Door het zelf op proberen te lossen van de ruzie, ontwikkeld hij belangrijke sociale vaardigheden.
  • Niet het gevraagd cadeautje krijgen. Hij leert dat hij niet altijd alles maar kan krijgen wat hij wil, maar dat hij ook tevreden kan zijn met minder.

Tips om je kind te leren omgaan met teleurstellingen

  • Kijk hoe je zelf om gaat met teleurstellingen. Is dit de manier waarop je ook wilt dat je kind hier mee omgaat? Als niet, dan zal je zelf manier aan moeten passen waarop je met teleurstellingen om gaat. Jij bent namelijk het grootste voorbeeld voor je kind.
  • Overtuig je kind er nooit van dat het allemaal wel meevalt. Je hoeft niet recht te praten wat krom is. Wat belangrijk is voor je kind is dat hij zich begrepen voelt, hierdoor zal zijn verdriet en boosheid langzaam weg ebben.
  • Bespreek met je kind wat hij volgende keer anders kan doen. Stel wel haalbare doelen, anders is het alsnog heel frustrerend. Kan hij zich anders opstellen of kan hij beter anders handelen?
  • Leren door te doen. Je kind kan alleen leren om met teleurstellingen om te gaan door het vaak genoeg te ervaren. Maak de weg niet voor hem vrij, maar ondersteun hem tijdens het bewandelen van de weg.

Hoe gaan wij hier mee om?

In vind het moeilijk om Daan teleurgesteld te zien, maar ik besef mij ook heel goed dat dit wel nodig is voor zijn ontwikkeling. Mijn doel is dan ook om te proberen om de weg niet voor hem vrij te maken, maar hem te ondersteunen waar nodig. Nu is alles wat een keer niet mag een teleurstelling voor mijn kleine peuter puber op dit moment, dus dat is een beetje lastig, maar als hij straks ouder is, dan hoop ik hem goed te kunnen ondersteunen waar dat nodig is. 

Hoe ga jij zelf om met teleurstellingen en hoe lees je dit aan je kindje? Ik ben wel heel benieuwd, misschien heb jij nog wel een hele waardevolle tip!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Pixabay


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.