5 tips om kinderen snel te leren fietsen
Ouderschap

5 tips om kinderen snel te leren fietsen

Op een gegeven moment is de tijd daar om je kind te leren fietsen. Zelf vond ik het heel erg fijn toen Daan zelf kon fietsen, hij had het vrij snel onder de knie. In dit artikel geef ik je 5 tips om kinderen snel te leren fietsen. Met snel bedoel ik niet dat het ook snel moet, maar het zijn wel tips waarmee je je kind echt kan helpen. Hoe fijn is het als het leren fietsen vlotjes verloopt, dat scheelt een hoop frustraties!

Zelf vond en vind ik het niet prettig om met een kindje voor- of achterop de fiets te fietsen. Daan kon heel snel fietsen. We kochten hem een klein fietsje op marktplaats voor op de camping. Voor we het wisten sjeesde hij rondjes over de camping, hij had een goede balans en ook snel door hoe fietsen nu eigenlijk werkt. Vanaf die tijd gingen we samen op pad, ik op mijn fiets en hij op zijn kleine fietsje. In het verkeer was dat soms wel spannend, maar het ging altijd goed.

5 tips om kinderen snel te leren fietsen

Wij hebben dus het geluk gehad dat Daan vrij snel kon fietsen, maar er zijn ook kinderen die veel meer hulp nodig hebben. Dat is natuurlijk helemaal niet erg! Niet alle kinderen kunnen alles even snel en daarnaast moet je kind het ook echt zelf willen, als je gaat pushen dan duurt het vaak alleen maar langer. Heb geduld en laat zien dat je vertrouwen hebt in je kind, daardoor krijgt hij zelf ook vertrouwen in zijn fietskunsten. Hieronder lees je 5 tips om kinderen snel te leren fietsen, wellicht kan je er iets mee!

De juiste fiets

Voor het leren fietsen is het belangrijk dat kinderen een goede jongensfiets of meisjesfiets hebben. Goed hoeft niet altijd duur te zijn, als een fiets maar veilig is! Daarnaast heb ik nog een aantal tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste fiets.

  1. Een kinderfiets op de groei kopen is niet handig, je kind moet immers wel bij de trappers kunnen.
  2. Let op het gewicht van de fiets die je op het oog hebt, als een fiets te zwaar is dan kan je kindje moeite hebben om ermee om te gaan.
  3. Versnellingen zijn niet nodig, hier kunnen ze in het begin nog niet mee omgaan.
  4. Als je kijkt naar de verlichting, dan kan je het beste kiezen voor lampjes op batterijen. Een dynamo zorgt er immers voor dat het trappen veel moeilijker gaat.
  5. Kies voor een fiets met terugtrapremmen. Sommige kinderfietsen hebben ook een terugtraprem en een handrem, waardoor je kindje de rem kan gebruiken die hij het fijnst vindt.

Wil je meer weten over het kiezen van een goede kinderfiets? Lees dan eens het artikel 5 tips; een goede kinderfiets kopen voor je kind. In dit artikel vind je naast de bovenstaande tips ook nog veel andere tips terug!

Een goede kinderfiets kopen voor je kind.

Balanceren

Voor je je kind op een fiets laat oefenen, is het handig als je kind goed zijn balans weet te vinden op een fiets. Dit kan goed geoefend worden met behulp van een loopfiets, maar je kunt natuurlijk ook de pedalen even van de fiets afhalen. Dat laatste is wat omslachtiger, maar zeker een mogelijkheid bij grotere kinderen die gaan leren fietsen.

Jongere kinderen vinden vaak een loopfiets super leuk! Laat ze daar ook vooral lekker op rondcrossen, want ze leren daarmee goed sturen, afstanden inschatten en dus hun evenwicht bewaren. Ze leren op de loopfiets dus vaardigheden die ze op een gewone fiets ook nodig hebben.

Opstappen en afstappen

Goed kunnen opstappen en afstappen is belangrijk als een kind gaat fietsen. Goed opstappen zorgt ervoor dat ze niet zomaar opvallen als ze willen gaan fietsen. Het afstappen is natuurlijk erg belangrijk in het verkeer, zeker als je met je kind wegen over gaat steken. Maar hoe stap je nu op en af van je fiets? Op een meisjesfiets kan je gemakkelijk opstappen, maar bij een jongensfiets moet je je been over het zadel zwaaien. Even oefenen dus! Als je kind goed op en afstappen kan, dan is het voldoende als ze met de tenen de grond kunnen raken.

Fietsen met zijwieltjes

Als je iets leert, dan gaat dat natuurlijk met vallen en opstaan! Als ouder wil je je kind natuurlijk ook een beetje beschermen en daarom kan je een tussenstap nemen bij het leren fietsen. Deze tussenstap kunnen zijwieltjes zijn, die zorgen ervoor dat je kind niet zomaar valt. Gaat het fietsen steeds een beetje beter? Stel de zijwieltjes dan zo in dat ze de grond niet raken als de fiets stilstaat. Je kind heeft dan het idee van veiligheid, terwijl de zijwielen niet constant steun geven. Voordeel hiervan is dat ze leren vertrouwen op hun eigen evenwicht.

Oefenen en positief aanmoedigen

Met deze tips om kinderen snel te leren fietsen kom je misschien al een heel eind, maar wat ook heel belangrijk is, is je eigen instelling. Blijf positief en moeder je kind aan, ook als het even niet lukt. Pushen werkt vaak averechts, maar positieve feedback kan je kind wel het nodige zelfvertrouwen geven. Oefen daarnaast niet te lang, maar houd het kort en leuk. In een korte energieke periode leert je kind veel meer dan in een lange tijd waarin hij misschien vermoeid wordt.

Het is belangrijk dat een kind zich veilig voelt op een fiets. Oefen dus op een plek waar alle ruimte is om te leren fietsen. Is je kind bang om te vallen? Oefen dan eens op het gras, dat zorgt voor een zachte landing.

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

One Comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.