Ouderschap

Tandenpoetsen met kinderen, maak het leuk!

Tandenpoetsen is niet altijd het leukste moment van de dag en dat kan ik mijn kind niet eens kwalijk nemen eigenlijk. Zelf vond ik het ook nooit leuk en het is nog steeds niet iets waar ik heel blij van wordt. Het is dus wel fijn als je het tandenpoetsen niet alleen goed kunt doen, maar er ook nog een beetje plezier mee kunt hebben!

Tandenpoetsen met kinderen

Wanneer moet je eigenlijk beginnen met tandenpoetsen bij je kindje? Dat is eigenlijk heel simpel, zodra je kindje tandjes krijgt, moet er ook gepoetst worden. Het is natuurlijk helemaal nieuw en dat kan maken dat je kindje het misschien spannend vindt. Dat mag! Als wij zelf iets nieuws moeten doen, dan vinden we dat vaak ook spannend. Maak er geen groot ding van, laat merken dat je hem/haar begrijpt en leg uit (voor zover je kindje dat begrijpt) dat tandenpoetsen heel belangrijk is.

Maar welke tandenborstel en welke tandpasta heb je dan nodig? Er zijn veel verschillende tandenborstels te koop. Voor je kindje kan je het beste een kindertandenborstel kopen. Deze koppen zijn kleiner en de borstels zijn zachter, wel zo prettig voor zo’n klein mondje. Koop daarnaast tandpasta voor kinderen, de leeftijdsindicatie van de tandpasta staat wel op de tubes. Fluoride, wat in tandpasta voor volwassenen zit, is namelijk niet geschikt voor kinderen.

Natuurlijk weet je bij jezelf heel goed hoe je je tanden moet poetsen, maar hoe doe je dat bij je kindje? Eigenlijk op dezelfde manier. Begin bij de onderkaak, binnenkant, buitenkant en vervolgens de bovenkant. Herhaal dit vervolgens bij de bovenkaak. De stukjes bij het tandvlees zijn vaak lastig, dit is wat de meeste kinderen ook het minst prettig vinden, maar het is wel heel belangrijk om ook dat goed te poetsen!

Tandenpoetsen leuk maken!

Niet alle kinderen vinden tandenpoetsen dus even leuk! Gelukkig zijn er verschillende manieren om het wel leuker te maken.

  • Koop een leuke tandenborstel! Voor kinderen die nog niet zelf hun tandenborstel vast kunnen houden kan je het beste een gewone tandenborstel kopen. Zodra je kindje zelf de tandenborstel vast kan houden, kan je ook kiezen voor een elektrische kinder tandenborstel.
  • Zing samen een tandenpoetsliedje tijdens het tandenpoetsen! Zo maak je het gezellig en ondertussen leert je kindje hoe hij/zij zelf zijn/haar tanden moet poetsen.
  • Laat je kindje ook zelf zijn/haar tanden poetsen! Natuurlijk moet je nog wel even na poetsen.
  • Lees voor het tandenpoetsen een boekje over tandenpoetsen!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.