Klaar voor de overstap van ledikant naar groot bed
Ouderschap

Klaar voor de overstap van ledikant naar groot bed?

De stap van het ledikantje naar een groter bed is weer zo’n mijlpaal bij het groter worden van je kindje. Maar wanneer is het tijd voor een groter bed en voor welk bed kies je dan? Daarnaast heb ik natuurlijk ook tips om de stap van ledikant naar groot bed zo fijn mogelijk te maken!

Tijd voor een groter bed?

Wanneer is het tijd om de overstap van een ledikant naar een groot bed te maken? Dat is natuurlijk per kind en situatie anders.

Soms komt er een broertje of een zusje en is het ledikantje daarvoor nodig. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar als je kindje er toch al bijna aan toe is om de overstap te maken, waarom zou je dan extra nieuwe meubels kopen? Het doorschuiven van de baby kamer is dan wel zo makkelijk.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je kindje er zelf aan toe is. Meestal is dit tussen de 2 en 3 jaar, maar ieder kind is natuurlijk anders! Soms is je kindje gewoon te groot geworden voor het ledikant en is een groter bed gewoon noodzakelijk. Daarnaast gaan sommige kinderen op een gegevens moment klimmen, een ledikant is dan wel heel gevaarlijk, want ze kunnen lelijk terecht komen. Andere kinderen kunnen zich weer heel erg opgesloten voelen in het ledikantje en worden daar bang en/of verdrietig van. Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je kindje toe is aan een groter bed.

Eenpersoonsbed of peuterbed?

Bij een groter bed kan je kiezen voor een eenpersoonsbed of een peuterbed. Een peuterbed is net een beetje kleiner en kan je kindje nog even extra geborgenheid geven. Als je kiest voor een peuterbed, dan moet je over een aantal jaar wel alsnog een eenpersoonsbed kopen. Je kunt natuurlijk ook direct een eenpersoonsbed kopen en met een hekje en knuffels het een fijn geborgen plekje maken. Kan je niet kiezen? Ga dan voor een meegroeibed! Dit bed begint op het formaat van een peuterbedje en groeit met je kindje mee tot een eenpersoonsbed.

Stap voor stap in het nieuwe bed

Het kan spannend zijn voor je kindje om in een groter bed te slapen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar je kan het wel makkelijker voor hem maken. Hieronder een lijstje met stappen die je kunt doorlopen om je kindje goed te laten wennen.

  • Betrek je kindje bij het kopen van het nieuwe bed.
  • Zet samen het nieuwe bed in elkaar.
  • Zoek een leuk dekbedovertrek voor kinderen uit en eventueel wat leuke kussentjes en andere aankleding van de kamer.
  • Als je de mogelijkheid hebt, zet dan zowel het ledikantje als het nieuwe bed op de kamer. Zo kan je kindje eraan wennen en zelf kiezen waar hij slaapt.
  • Bereid je kindje gedurende de dag voor op de overstap, zorg wel dat je het niet teveel forceert.
  • Houd je aan het slaapritueel dat je ook had toen je kindje in het ledikantje sliep, dit is namelijk vertrouwd.
  • Volhouden! De meeste kinderen vinden de vrijheid heerlijk dat ze uit bed kunnen en gaan daar gebruik van maken.
  • Maar vooral… Maak er een feestje van, dat doet het meestal goed!

Mijn ervaring

Hier heeft het lang geduurd voordat Daan de overstap wilde maken. Hij heeft een hele tijd twee bedden op zijn kamer gehad. Op een dag klom hij uit zijn ledikantje en viel hij, sinds die dag wilde hij in zijn grote bed. Wij hebben gekozen voor een meegroeibed, omdat meneer erg gehecht was aan zijn ledikantje. Hij staat ondertussen op de middelste stand, dus we kunnen nu wel een tijdje vooruit. Ik vind het een ideale oplossing, want we hoeven nu niet alsnog een eenpersoonsbed te kopen, maar hij had nog wel even de geborgenheid die hij zo nodig had. Ik vind het zeker een aanrader!

Hoe hebben jullie de overstap ervaren van ledikant naar groot bed? Hebben jullie misschien nog een goede tip die hierboven ontbreekt?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron beeld; Curtis Adams Pexels (Gratis stockfoto – Canva)

Kindersandalen kopen, waar let je op 7 tips!
Door snel groeiende kindervoeten moeten wij ieder jaar wel nieuwe kindersandalen kopen. Daan is een kind dat het heerlijk vindt om sandalen te dragen! Over het design van de sandalen zijn we het niet altijd met elkaar eens. Daan gaat vooral voor sandalen die lekker zitten en goed lopen, terwijl ik ook wel kijk naar hoe ze eruitzien. Ondertussen vinden we vaak een mooie tussenweg! We kopen kindersandalen die goed bij Daan zijn kleding passen, maar daarnaast ook heel lekker lopen! Gerelateerd
Verder Lezen
De pandaband, hoe de panda's ooit muziek als ontbijt hadden!
“Niet met je eten spelen!” De PandaBand heeft dat misschien nog niet gehoord, maar ik weet zeker dat veel kinderen het wel bekend voorkomt! Je kunt natuurlijk op heel veel manieren muziek maken, maar kan dat ook met je eten? De PandaBand doet daar een ontdekking over, maar over de muziekinstrumenten ook het einde van het lied halen… Dat is de vraag! Gerelateerd
Verder Lezen
Les Papattes, strategisch houten spel voor buiten!
Les Papattes is een strategisch houten spel voor buiten. Wij namen Les Papattes mee naar de camping en zijn helemaal enthousiast! Het is ideaal om gezellig samen te spelen als het mooi weer is! Daarbij is het spel niet alleen voor kinderen, maar ook de papa’s en mama’s kunnen het prima tegen elkaar spelen! In dit artikel ga ik meer vertellen over Les Papattes. Gerelateerd
Verder Lezen
Gebruik maken van een nanny service als oppas in huis.
Gebruik maken van een nanny service als oppas aan huis hoor je bij ons in de omgeving (Groningen) niet zoveel. Over het algemeen worden kinderen opgevangen via de kinderopvang of door opa’s en oma’s. Toch zijn er situaties waarin gebruik maken van een nanny service wel heel erg fijn is!  Daarover meer in dit artikel en ik geef je natuurlijk ook een tip omtrent de zoektocht naar een goede nanny. Gerelateerd
Verder Lezen
Spekkie en Sproet - Een speurder let altijd op!
Spekkie en Sproet – Een speurder let altijd op! is één van de boeken uit de nieuwe leesboeken serie van; Ik leer lezen met Zwijsen! Deze serie is geschreven door bekende schrijvers. Leren lezen wordt nog leuker met deze boeken voor beginnende lezers. Paul van Loon, Bette Westera, Manon Sikkel, Yorick Goldewijk en nog veel meer andere schrijvers werkten mee aan de nieuwe serie Ik leer lezen met Zwijsen. Wij lazen het boek “Spekkie en Sproet – Een speurder let altijd op!” en in dit artikel lees je meer over dit boek. Gerelateerd
Verder Lezen

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.