Klaar voor de overstap van ledikant naar groot bed
Ouderschap

Klaar voor de overstap van ledikant naar groot bed?

De stap van het ledikantje naar een groter bed is weer zo’n mijlpaal bij het groter worden van je kindje. Maar wanneer is het tijd voor een groter bed en voor welk bed kies je dan? Daarnaast heb ik natuurlijk ook tips om de stap van ledikant naar groot bed zo fijn mogelijk te maken!

Tijd voor een groter bed?

Wanneer is het tijd om de overstap van een ledikant naar een groot bed te maken? Dat is natuurlijk per kind en situatie anders.

Soms komt er een broertje of een zusje en is het ledikantje daarvoor nodig. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar als je kindje er toch al bijna aan toe is om de overstap te maken, waarom zou je dan extra nieuwe meubels kopen? Het doorschuiven van de baby kamer is dan wel zo makkelijk.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je kindje er zelf aan toe is. Meestal is dit tussen de 2 en 3 jaar, maar ieder kind is natuurlijk anders! Soms is je kindje gewoon te groot geworden voor het ledikant en is een groter bed gewoon noodzakelijk. Daarnaast gaan sommige kinderen op een gegevens moment klimmen, een ledikant is dan wel heel gevaarlijk, want ze kunnen lelijk terecht komen. Andere kinderen kunnen zich weer heel erg opgesloten voelen in het ledikantje en worden daar bang en/of verdrietig van. Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je kindje toe is aan een groter bed.

Eenpersoonsbed of peuterbed?

Bij een groter bed kan je kiezen voor een eenpersoonsbed of een peuterbed. Een peuterbed is net een beetje kleiner en kan je kindje nog even extra geborgenheid geven. Als je kiest voor een peuterbed, dan moet je over een aantal jaar wel alsnog een eenpersoonsbed kopen. Je kunt natuurlijk ook direct een eenpersoonsbed kopen en met een hekje en knuffels het een fijn geborgen plekje maken. Kan je niet kiezen? Ga dan voor een meegroeibed! Dit bed begint op het formaat van een peuterbedje en groeit met je kindje mee tot een eenpersoonsbed.

Stap voor stap in het nieuwe bed

Het kan spannend zijn voor je kindje om in een groter bed te slapen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar je kan het wel makkelijker voor hem maken. Hieronder een lijstje met stappen die je kunt doorlopen om je kindje goed te laten wennen.

  • Betrek je kindje bij het kopen van het nieuwe bed.
  • Zet samen het nieuwe bed in elkaar.
  • Zoek een leuk dekbedovertrek voor kinderen uit en eventueel wat leuke kussentjes en andere aankleding van de kamer.
  • Als je de mogelijkheid hebt, zet dan zowel het ledikantje als het nieuwe bed op de kamer. Zo kan je kindje eraan wennen en zelf kiezen waar hij slaapt.
  • Bereid je kindje gedurende de dag voor op de overstap, zorg wel dat je het niet teveel forceert.
  • Houd je aan het slaapritueel dat je ook had toen je kindje in het ledikantje sliep, dit is namelijk vertrouwd.
  • Volhouden! De meeste kinderen vinden de vrijheid heerlijk dat ze uit bed kunnen en gaan daar gebruik van maken.
  • Maar vooral… Maak er een feestje van, dat doet het meestal goed!

Mijn ervaring

Hier heeft het lang geduurd voordat Daan de overstap wilde maken. Hij heeft een hele tijd twee bedden op zijn kamer gehad. Op een dag klom hij uit zijn ledikantje en viel hij, sinds die dag wilde hij in zijn grote bed. Wij hebben gekozen voor een meegroeibed, omdat meneer erg gehecht was aan zijn ledikantje. Hij staat ondertussen op de middelste stand, dus we kunnen nu wel een tijdje vooruit. Ik vind het een ideale oplossing, want we hoeven nu niet alsnog een eenpersoonsbed te kopen, maar hij had nog wel even de geborgenheid die hij zo nodig had. Ik vind het zeker een aanrader!

Hoe hebben jullie de overstap ervaren van ledikant naar groot bed? Hebben jullie misschien nog een goede tip die hierboven ontbreekt?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron beeld; Curtis Adams Pexels (Gratis stockfoto – Canva)

De Smoezels in Ridderland
De Smoezels zijn terug met een heel nieuw boek! “De Smoezels in Ridderland”, een nieuw verhaal waarin je stinkende vriendjes een nieuw avontuur gaan beleven! Ze gaan samen met oma Smoezel terug in de tijd, naar de middeleeuwen, naar Ridderland! Dit keer geen prentenboek of een AVI-versie, maar echt een (voor)leesboek! Gerelateerd
Verder Lezen
Vreemde Vogels
Komt uitstelgedrag jou een beetje bekend voor? Mies, Mo en Cato uit het boek “Vreemde Vogels” hebben daar ook wel een beetje last van! De vakantie naar Afrika is geboekt en het is bijna tijd om te gaan! Buiten wordt het namelijk steeds kouder en Mies, Mo en Cato houden helemaal niet van koude voetjes. Gerelateerd
Verder Lezen
Veiligheid in en rondom je huis, voor een fijn gevoel zo belangrijk!
Je veilig voelen in je eigen huis vind ik echt één van de belangrijkste dingen die er is. Je huis is je veilige haven, de plek waar je je ten aller tijden fijn moet voelen. Helaas zijn er zaken waar je zelf weinig invloed op hebt, maar die wel maken dat je je niet zo veilig voelt in je huis. Gelukkig zijn er systemen die je een handjes helpen met de veiligheid in en rondom je huis. Gerelateerd
Verder Lezen
VTech babylijn voorjaar 2022; Je bent nooit te jong om te leren!
VTech speelgoed vinden wij helemaal leuk, zo verrast de VTech babylijn voorjaar 2022 mij ook weer! Waar ze laatst een lijn uitbrachten voor de wat grotere kinderen, waar onder andere de Kidi DJ Mix in zat, hebben ze dit voorjaar een leuke babylijn! Daarmee houden ze dus rekening met kinderen in alle leeftijden, wat ik alleen maar toe kan juichen. Je bent nooit te jong om te leren is het motto en dat zie je terug in de VTech babylijn voorjaar 2022. Gerelateerd
Verder Lezen
Top Trumps kaartspel Dinosaurussen
Ben jij een kleine geluksvogel? Wellicht is het Top Trumps kaartspel met als thema Dinosaurussen (of één van de andere edities) dan wel wat voor jou! Bij deze game moet je vertrouwen op je geluk, want je hebt niet heel veel opties om het spel echt te sturen! Dino’s zijn het op dit moment helemaal hier thuis, dankzij dit spelletje worden wij ook nog eens wijzer over de dino’s! Gerelateerd
Verder Lezen

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paasactie 2022

30% Korting !

Op alle betaalde downloads...

Met de code Pasen2022!

Deze code is niet geldig in combinatie met andere acties en geldt alleen voor downloads.
Deze code is geldig van vrijdag 15 april 2022 tot en met maandag 18 april 2022.