Veilig speelgoed voor baby’s, waar moet je op letten?

Veilig speelgoed

Veilig speelgoed voor baby’s, waar moet je op letten?

Veilig speelgoed voor baby’s

Twijfel je tussen dat leuke hobbelpaardje of die schattige knuffel? Houd er dan rekening mee dat niet al het speelgoed even geschikt of veilig is. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind ongestoord en veilig kan spelen. Dan wil je je niet druk hoeven maken over het speelgoed. Het kan lastig zijn om het juiste speelgoed uit te zoeken voor je kindje. Daarom hebben we op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aankoop van babyspeelgoed.

CE-markering

Als het speeltje een CE-markering heeft, dan voldoet het aan de Europese regelgeving. Het is echter nog maar de vraag of het veilig is. Er is namelijk weinig controle op producten met de CE-markering. Keurmerken waarbij wel uitgebreide controles plaatsvinden zijn de Britse Standaard BS, het Duitse GS of het Amerikaanse ASTM.

Test het speelgoed

Kijk of het speelgoed een sterke geur heeft. Onveilig speelgoed verraadt zichzelf door een sterke of onaangename geur. Ga voor speelgoed dat geurloos is of een milde geur bevat. Kijk ook of er scherpe randjes of puntjes aan zitten. Je wil natuurlijk niet dat je kind zich per ongeluk bezeert tijdens het spelen. Check ten slotte of alle onderdelen stevig vastzitten. Als er iets losgaat, kunnen namelijk wél die scherpe randjes ontstaan. Dit wil je voorkomen!<

Leeftijdsadvies

Het leeftijdsadvies geeft aan wat wel en niet geschikt is voor kinderen jonger dan drie jaar. Speelgoed is onveilig voor baby’s als het veel kleine onderdelen bevat. Kinderen onder drie jaar hebben de neiging veel in hun mond te stoppen. Het risico bestaat dat ze stikken. Let hierbij ook op batterijen. In speelgoed zitten die vaak goed afgesloten, maar kinderen kunnen ze ook uit de afstandsbediening halen.

Het kan daarnaast zijn dat een spel te lastig is voor een kind en om die reden niet passend is. Dus ook al bevat speelgoed geen kleine onderdelen, het kan dan alsnog ongeschikt zijn. Als je kinderen tegelijkertijd aan het spelen zijn, geef ze dan bijvoorbeeld allebei een eigen hoekje. Zo voorkom je dat de jongste met het speelgoed van je oudere kinderen gaat spelen.

Houten speelgoed

Over het algemeen is houten speelgoed erg veilig. Soms kunnen ze schadelijke stoffen bevatten. Met name in de lak kunnen deze stoffen zitten, maar ook triplex en spaanplaat kunnen schadelijke bindmiddelen bevatten. Bij Hape worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. De verf is op waterbasis en voldoet daarbij ook aan strikte kwaliteit- en veiligheidsstandaarden.

Leeftijd van het kind

Veilig speelgoed trekdier Hape
Bron afbeelding; Hape

Wat een kind leuk vindt en interesseert is sterk afhankelijk van de leeftijd. In hun eerste twee levensjaren leren baby’s ontzettend veel. Kinderen spelen niet om te leren, maar leren juist door te spelen. Spelen helpt je baby bij de ontwikkeling van de hand-oogcoördinatie en de motoriek. Na ongeveer drie maanden grijpt je baby naar speelgoed. Geschikt speelgoed is dan bijvoorbeeld een baby gym of deze speelpopNa ongeveer een jaar zal je kindje zijn of haar eerste stapjes zetten. Met een trekdier leert je kindje het dierenrijk ontdekken.

Veilig speelgoed, waar let jij op als je speelgoed voor je baby (kinderen) koopt? Wat is je absolute nummer één wat betreft speelgoed?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, InstagramBloglovin of Pinterest?

 

 

 

Bron uitgelichte afbeeldingen; Hape


24 thoughts on “Veilig speelgoed voor baby’s, waar moet je op letten?

  1. Ik vind het altijd zo’n zonde dat de speelgoedmerken niet strenger gecontroleerd worden. Je ziet zo vaak dat winkels producten terugroepen omdat het achteraf schadelijk of gevaarlijk blijkt te zijn. Wij houden van houten speelgoed, maar zelfs dat is ook niet veilig.

  2. Goed om te lezen en je weer bewust van te zijn. Ik vind houten speelgoed ook erg mooi, maar belangrijker bij het kopen van speelgoed is dat er ook meegespeeld gaat worden 😉

  3. Veiligheid gaat natuurlijk altijd bovenop. Ik moet eerlijk zeggen dat als ik speelgoed koop voor mijn zusje, nichtje of neefjes dat ik er te weinig op let, maar deze tips zijn zeker goed om te onthouden.

  4. Goede tips. Ik wist niet dat je op nog meer dingen dan de leeftijd moest letten. Ik koop vaak speelgoed voor kinderen die bij hum leeftijd passen. Vooral voot mijn nichtjes. Alleen dat je op de resr moest letten dat wist ik niet. Handige tips.

  5. Goede tips. Ik wist niet dat je op nog meer dingen dan de leeftijd moest letten. Ik koop vaak speelgoed voor kinderen die bij hum leeftijd passen. Vooral voot mijn nichtjes. Alleen dat je op ce moest letten dat wist ik niet. Handige tips

  6. Ik keek, toen mijn jongens baby waren, vooral naar wat er in de crèche beschikbaar was. Daar kon ik vanuit gaan dat het veilig was en leeftijdsgebonden. Moest ik zelf niet teveel nadenken LOL

  7. Handig deze tips! Ik vind houten speelgoed zelf heel fijn, maar ik heb in het verleden toen mijn meiden nog klein waren er niet echt op gelet. Mocht ik over enkele jaren oma worden dan zal ik er denk ik anders tegen aan kijken. Er wordt tegenwoordig veel troep gemaakt.

  8. Ik vind dit altijd lastig voor mijn nichtjes en neefjes! Soms zie ik wel eens dingen op AliExpress, maar dat is natuurlijk Europees niet goedgekeurd… Of ze zijn er eigenlijk nog te jong voor… Lastig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
Copyright © 2020 Happinessfromme. - Op deze blog lees je gesponsorde content en affiliate links. Lees hier meer over in de disclaimer. Tevens kan je in de privacyverklaring alles lezen over hoe we je privacy waarborgen en meer over de cookie policy. Happinessfromme is onderdeel van Nadia Media en staat bij de KvK geregistreerd onder nummer 73544523.
error: Helaas...