Ouderschap

Verborgen reflux, wat is het en 7 fijne tips!

Sommige baby’s hebben last van verborgen reflux. Als ouder zijnde herken je dit niet altijd direct. Dat is ook niet zo gek trouwens! Daan had ook last van verborgen reflux, soms waren we wanhopig, want wat moesten we doen? Uiteindelijk is het goed gekomen en ik wil dan ook graag mijn kennis, tips en ervaring delen met jullie.

Verborgen reflux

Een beetje eten teruggeven is voor bijna alle baby’s wel normaal. Wanneer het echter heel vaak gebeurd, dan kan dit heel veel pijn doen bij je kindje. Hij kan onrustig worden, zijn eten weigeren en heel veel huilen. Het kan ook zijn dat je kindje wel de bovenstaande klachten heeft, maar niet spuugt. Er kan sprake zijn van verborgen reflux, maar hoe herken je dat en wat kan je er aan doen?

Reflux

Om meer over verborgen reflux te weten, is het handig om eerst even uit te leggen wat reflux is. Wanneer voeding en maagzuur terug stroomt in de slokdarm, dan kan je kindje gaan spugen. Bij baby’s komt dit dagelijks voor en het is dan ook heel normaal. De sluitspier tussen de slokdarm en de maag is namelijk nog niet helemaal ontwikkeld. Over het algemeen is het vaak maar een klein beetje, denk aan een nat boertje.

Echter zijn er ook kindjes die veel grotere hoeveelheden terug geven. Een groter deel van de maaginhoud stroomt dan terug in de slokdarm. Je baby spuugt dan of slikt het een keer extra weg. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, want dit verdwijnt vanzelf naarmate je kindje ouder wordt.

Gelukkig hebben de meesten baby’s geen last van hun reflux, toch is er een klein deel van de baby’s die wel echt klachten hebben. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld heel veel huilen, weinig en/of onrustig slapen, niet willen drinken (of juist heel veel) en overstrekken. Over het algemeen zie je deze dingen vlak na het eten, maar het kan ook in de loop van de dag voorkomen. Je kindje kan erg prikkelbaar worden en soms ontroostbaar huilen.

Verborgen reflux

Nu duidelijk is wat reflux is, is het tijd om uit te leggen wat verborgen reflux nu is. Eigenlijk is verborgen reflux hetzelfde als gewone reflux, alleen dan zonder dat je kindje spuugt. De inhoud van de maag stroomt terug naar de slokdarm, maar in plaats van dat je kindje het uitspuugt, slikt hij het steeds weer door. Door het maagzuur kan je kindje last krijgen van een scherpe brandende pijn en de slokdarm kan zelf ontstoken raken. Verborgen reflux is vaak lastig te herkennen en vast te stellen doordat je kindje bij niet spuugt. Daarom wordt het verborgen reflux genoemd.

Symptomen reflux en verborgen reflux

De symptomen van reflux en verborgen reflux zijn hetzelfde, op รฉรฉn punt na. Dit is wat ik hierboven ook al noemde, bij een verborgen reflux spuugt je kindje niet. Onder andere de volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je kindje last heeft van (verborgen) reflux;

  • Niet willen drinken
  • Heel veel willen drinken
  • Veel spugen en slikken
  • Last hebben van kokhalzen
  • Vaak de hik hebben
  • Heel veel huilen
  • Pijnlijke gezichten trekken
  • Overstrekken (is als hij het hoofd steeds naar achter trekt)
  • Slecht en onrustig slapen
  • Huilen tijdens het verschonen

Tips bij reflux en verborgen reflux

Gelukkig zijn er een groot aantal tips om het voor je kindje (en jezelf) een beetje te verlichten. De tips gelden zowel voor gewone reflux als bij een verborgen reflux.

  • Zorg dat je je baby niet teveel voeding in รฉรฉn keer geeft, je kunt het beter in kleine porties verdelen. (Als je twijfelt over of je dit kunt doen en hoe, neem dan even contact op met het consultatiebureau of je huisarts.)
  • Let er goed op dat je kindje niet teveel lucht binnen krijgt tijden het voeden. Bij borstvoeding is het belangrijk dat je je kindje goed aanlegt. Bij flesvoeding is het van belang dat het gat in de speen niet te groot is en de speen altijd goed vol met melk zit.ย Zoals ik aan het begin van deze blog al schreef zijn wij ervaringsdeskundige. Ik zou je dan ook zeker de flessen van Dr. Brown aanraden, die hebben bij ons heel veel goeds gedaan!
  • Wanneer je flesvoeding geeft kan je de voeding een beetje dikker maken. Dit kan door bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel met de melk te vermengen. Overleg dit wel eerst even met het consultatiebureau of je huisarts! Johannesbroodpitmeel kan namelijk voor krampen zorgen.
  • Als je kindje een voeding heeft gehad, leg hem dan niet neer. Het beste is om hem ongeveer een half uurtje rechtop te zetten, daardoor stroomt de voeding minder snel terug.ย Ook dit heeft bij ons goed geholpen! Wij hebben een zitzak voor baby’s aangeschaft, waarin hij heerlijk kon chillen. Hij lag sowieso niet graag, liever “zat” liever in zijn trilstoel of schommelstoel.
  • Een baby met reflux vindt het niet fijn als je zijn billen omhoog tilt tijdens het verschonen. Als je dit doet kan hij direct last krijgen van voeding dat terug komt. Het is dus handig om je kindje voor zijn voeding te verschonen en zijn billen naar de zijkant de draaien in plaats van omhoog.
  • Je kunt het hoofdeinde van de kinderwagenbak of in zijn ledikantje/bedje een beetje verhogen door een handdoek onder het matrasje te leggen.
  • Baby’s die last hebben van (verborgen) reflux, vinden het vaak heerlijk om in een draagdoek of draagzak te zitten. Doordat ze niet liggen stroomt hun voeding minder snel terug en raakt de slokdarm minder geรฏrriteerd. Let er wel op dat je kindje op een ergonomische manier in de draagdoek of draagzak zit.

Een diagnose

Dankzij de bovenstaande tips kan je hopelijk al veel klachten verminderen. Toch kan je baby er nog steeds erg veel last van hebben. In dat geval is het heel verstandig om contact op te nemen met het consultatiebureau of je huisarts. Vaak krijg je een doorverwijzing naar de kinderarts, die aan de hand van de klachten een goede diagnose kan stellen. De behandeling verschilt per kindje, vaak zullen ze aangeven dat je kindje eroverheen groeit en je tips geven, maar het kan ook zijn dat je medicijnen krijgt.

Mijn ervaring

Zoals je al hebt kunnen lezen ben ik ervaringsdeskundige. Mijn ventje had last van verborgen reflux en darmkrampen. Wat voor reflux kon werken qua voeding, ging weer niet samen met zijn darmkrampen (bekijk bij darmkrampen eens de Purafles). Wekenlang heeft hij gehuild, dag en nacht en we wisten niet wat er aan de hand was. Vooral ik zat er helemaal doorheen, want je wilt je kindje beschermen, maar we wisten niet wat er was! Na een bezoek aan de huisarts zijn we snel doorgestuurd naar de kinderarts. Hij heeft uiteindelijk medicijnen gekregen en het werd een heel ander ventje. Ook dankzij de bovenstaande tips hebben wij veel leed voor hem en ons kunnen voorkomen. Ik wil je meegeven dat je echt aan de bel moet trekken bij je huisarts, want het is niet de bedoeling dat je er zelf onderdoor gaat als je kindje ontroostbaar is en pijn heeft.

Heb jij ook ervaring met (verborgen) reflux en heb je een tip die je echt met de lezers wilt delen? Laat dan vooral even een reactie achter, want waar we kunnen moeten we elkaar een beetje helpen toch?

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Pixabay

One Comment

  • Skincarebynaomi

    Veel baby’s kampen inderdaad hiermee. Ik zelf heb veel maagzuur en heb dit al sinds mijn 6e. Ik ken ook veel baby’s die een reflux hebben. Gelukkig kan je best veel doen er tegen als je eenmaal weet wat het is

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.