Ouderschap

Heeft je kind vitaminepillen nodig?

Griep en verkoudheid, het blijft maar rond gaan! Nu zweren sommige mensen bij vitaminepillen, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de kinderen. Maar hoe zit het eigenlijk met vitaminepillen? Heeft je kind ze echt nodig? Ik zocht het uit…

Wat zijn vitamines?

Om te weten of je kind vitaminepillen nodig heeft, is het natuurlijk wel handig om te weten wat vitamines precies zijn.

Vitamines zijn stoffen die je lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling, maar ze leveren geen energie. Je lichaam kan vitamines niet, of niet voldoende zelf aanmaken. Onze vitamines halen we uit ons voedsel en in Nederland komen vitaminetekorten bijna niet voor. Er zijn wel mensen die van bepaalde vitamines te weinig hebben. In totaal zijn er 13 stoffen die de naam vitamine hebben; A, C, D, E, K en 8 soorten vitamine B. Namelijk; B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6, B8 (biotine), B11 (foliumzuur) en B12.

Hoe krijg je je vitamines binnen?

Je lichaam kan dus niet zelf zijn vitamines aanmaken, behalve een beetje vitamine K in de darmen. Maar hoe krijg je dan vitamines binnen? Je vitamines haal je voornamelijk uit het voedsel dat je eet. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je in principe alle vitamines binnen die je nodig hebt. Ze zitten namelijk in groente, fruit, brood, vlees, vis, zuivelproducten en in noten.

Zijn extra vitaminepillen nodig?

Als je voldoende, gezond en gevarieerd eet, dan heb je in principe geen vitaminepillen nodig. Voor jezelf kan je natuurlijk goed bepalen wat je dan moet eten. Voor je kind weet je het ook, maar soms is het lastig om ze de juiste producten te laten eten. Een keer geen groente of fruit eten is geen probleem, maar als je kind structureel weigert om producten met vitamines te eten, dan kan je je af gaan vragen of er geen vitaminetekort ontstaat. Gelukkig komt zo’n tekort niet heel snel voor, zeker niet als je kind verder redelijk eet. Heb je twijfels of je kindje voldoende vitamines binnen krijgt? Dan kan je natuurlijk altijd even contact opnemen met de huisarts. Die kan je of geruststellen, of onderzoeken uitvoeren als dat nodig is.

Wel extra vitamines!

Vitaminepillen, in de zin van het complete pakket, heb je dus niet per se nodig. Toch zijn er groepen die bepaalde vitamines niet genoeg binnen krijgen via hun eten. Aan deze groepen wordt dan ook wel aangeraden om bepaalde vitamines extra te slikken;

 • Baby’s tot 3 maanden – Vitamine K
 • Kinderen tot 4 jaar – Vitamine D
 • Vrouwen die zwanger willen worden – Foliumzuur
 • Zwangere vrouwen – Foliumzuur en Vitamine D
 • Vrouwen boven de 50 jaar – Vitamine D
  Mannen boven de 70 jaar – Vitamine D
 • Mensen met een donkere huid – Vitamine D
 • Mensen die weinig buiten komen – Vitamine D
 • Veganisten – Vitamine B12

Daarnaast zijn er nog bepaalde groepen waarvoor geen officieel advies bestaat, maar de extra inname van vitamines (in de vorm van een multivitamine- of mineralensupplementen) vaak wel wenselijk is;

 • Ouderen die weinig eten
 • Mensen die eenzijdig eten
 • Mensen die een extreem afvaldieet volgen

Kinderen en vitamines

Zoals ik hierboven al schreef is het met kinderen in sommige gevallen lastig om ze voldoende groente en fruit te laten eten. Het moet geen worsteling worden, want daar wordt niemand vrolijk van. Ik heb een paar tips, waarmee je (hopelijk) wel de nodige groente en fruit bij je kindje naar binnen krijgt.

 • Maak voor het fruitmoment een bordje met verschillende soorten groente en fruit. Denk een fruitmix met bijvoorbeeld appel, banaan, peer, aardbei of wat ze maar lekker vinden. Daar kan je dan bijvoorbeeld een paar plakjes komkommer, halve snack tomaten, paprika of stukjes wortel bij leggen..
 • Groente bij de lunch! Als je een broodje maakt, leg er dan wat stukjes rauwkost bij, grote kans dat de kinderen het gewoon netjes opeten. In het begin hebben ze waarschijnlijk een beetje stimulatie nodig, geef ze dus niet direct teveel, want dat kan demotiveren.
 • Snacken tijdens het tv kijken hoeft natuurlijk niet per se met chips en snoep te zijn. Ook op deze momenten kan je ervoor kiezen om een schaal met groente en/of fruit te geven. Misschien zitten ze wel zo in de film dat ze het zo oppeuzelen.
 • Hongerige momenten, we hebben ze allemaal en bij kinderen is dat niet anders. Op dit soort momenten kan je ze heel goed een stukje groente of fruit geven om de honger te stillen. Zo hoef je ook niet altijd nee te zeggen en krijgen de kinderen weer wat vitamines binnen.

Dus, vitaminepillen, ja of nee?

In principe zijn multivitaminepillen dus niet nodig. Afhankelijk van je leeftijd of je levensstijl kan het wel zijn dat je bepaalde vitamines extra nodig hebt (zie bovenstaande schema). Het is trouwens een misverstand dat je niet teveel vitamines kan hebben! Teveel vitamines kan een schadelijk effect (giftige werking) hebben op het lichaam. Te veel is dus niet goed.

Zelf gebruik ik op aanraden van de arts wel extra vitaminepillen, maar dat heeft te maken met mijn maagverkleining. Daan krijgt alleen de extra vitamine D en mijn man neemt verder niets extra’s.

Gebruik jij extra vitaminepillen voor jezelf of voor je kindje?

Vitamine- en mineralensupplementen zijn onder andere verkrijgbaar bij:
Flinndal, Holland&Barret, VitaminestoreAH en Bol.com .


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. affiliate links.
Voedingscentrum, tijdens het het schrijven vat dit artikel heb ik op meerdere punten deze site geraadpleegd.
Bron uitgelichte afbeelding; Canva


 

6 Comments

 • lodi

  Ik denk ook zeker wanneer je kind gevarieerd eet hij of zij geen extra’s nodig heeft, maar sommige kinderen hebben meer moeite met groente en fruit eten en dan is het helemaal niet verkeerd.

 • Laura

  Of pillen nu nodig zijn of niet laat ik even in het midden, maar wij krijgen in België standard Vitamine D-druppeltjes mee naar huis voor je baby, en ze raden aan om dit in een supplement bij te nemen tot hun 12 jaar. Ik zie dan niet in waarom je niet meer soorten vitaminen zou mogen nemen?

  • Happinessfromme

   Dat mag uiteraard altijd… Vitamine D idd heel lang en voor verschillende doelgroepen zoals je hebt kunnen lezen. Let alleen wel op dat je niet teveel neemt. Maar als je jezelf er goed bij voelt, waarom niet? 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.