Ouderschap

Waar komen baby’s vandaan?

Op een dag zullen we allemaal die prangende vraag van ons kind krijgen: “Waar komen baby’s vandaan?” Nu ligt het natuurlijk helemaal aan de leeftijd van je kind hoe je dit uit gaat leggen! Zo niet ook aan het karakter en de ontwikkeling van je kind. Als ouder zijnde voel je dit denk ik het beste aan. Toch heb ik wel wat tips voor je verzameld, welke je terug kunt vinden in dit artikel.

Mama? Waar komen baby’s vandaan?

Tja, wat moet je naar nu weer op antwoorden? Ga je liegen en het verhaal over de ooievaar vertellen of ga je uitleggen hoe het daadwerkelijk zit? En als je gaat uitleggen hoe het allemaal daadwerkelijk zit, hoe doe je dat dan?

Boeken

Het is altijd fijn om uit te leggen waar baby’s vandaan komen aan de hand van een boek. Er zijn veel verschillende boeken te krijgen over dit onderwerp, allemaal bedoeld voor verschillende leeftijdscategorieën. Hieronder een kleine selectie om je een beetje op weg te helpen.

Ik vind jou lief (5-8 jaar)

“In vind jou lief” is geschreven door psychologe en seksuologe Sanderijn van der Doef. Dit voorlichtingsboek gaat in op thema’s als verliefdheid, seksualiteit en de geboorte van baby’s. Kleuters zijn vaak erg nieuwsgierig naar deze thema’s en dit boek helpt je om hen antwoorden te geven op hun eigen niveau. Het boek is prettig geïllustreerd en in eenvoudige woorden geschreven, er wordt antwoord gegeven op vragen als;

  • Waar komen baby’s vandaan?
  • Wat is het verschil tussen jongens en meisjes?
  • En prangende vragen over verliefdheid en seksuele gevoelens.

“In vind jou lief” kopen

Ben jij ook op mij? (8+ jaar)

Ook “Ben jij ook op mij?” is geschreven voor Sanderijn van der Doef, dit boek is alleen gericht op de kinderen die al wat ouder zijn. Het is een informatief boek, maar bevat ook de nodige humor. Thema’s in het boek zijn verliefdheid, zoenen, seks en het lichaam. Er wordt antwoord gegeven op vragen als;

  • Wat is seks eigenlijk?
  • Hoe verandert je lijf als je volwassen wordt?
  • Wat is het verschil tussen van iemand houden en verliefd op iemand zijn?

De ‘boodschap’ voor kinderen is dat seks niet raar of vies is, maar in de meeste gevallen vooral leuk en fijn.

“Ben jij ook op mij?” kopen 

Allereerste infoboek seksuele opvoeding (4-6 jaar)

Veel kinderen hebben jonge leeftijd al vragen rondom hun eigen lichaam en seksualiteit.

  • Waar komen baby’tjes vandaan?
  • Waarom zoenen mensen met elkaar?
  • Wat is verliefd zijn?

Dit boek gaat over Zoë en Tom, hun poes heeft kittens gekregen! Net als heel veel kinderen hebben ze de nodige vragen rondom dit thema, die beantwoord worden door hun papa en mama. Dankzij dit leuke verhaal kan je het (misschien voor jou moeilijke) onderwerp seksualiteit aansnijden, welke je mooi kan ondersteunen ben dit boek. In gemakkelijke taal voor de kinderen wordt de voortplanting en de geboorte uitgelegd, dit wordt ondersteund door mooi illustraties welke kinderen helpen te visualiseren.

“Allereerste infoboek seksuele voorlichting” kopen 

Mijn eerste infoboek seksuele voorlichting (7-9 jaar)

“Mijn eerste infoboek seksuele voorlichting” is voor kinderen die al het een en ander weten over de voorplanting, maar toch ook nog een heleboel vragen hebben. In dit boek maakt je kind kennis met Robbe en Emma. De tante van Robbe en Emma is zwanger en de tweeling wil er alles over weten! Het verhaal wordt helder en zonder omwegen uitgelegd in een aangename stijl, dit wordt ondersteund door mooi illustraties welke kinderen helpen te visualiseren.

“Mijn eerste infoboek seksuele voorlichting” kopen 

Als je het moeilijk vindt om over seksualiteit en gerelateerde onderwerpen te praten, dan denk ik dat boeken een heel handig hulpmiddel zijn om uit te leggen waar baby’s vandaag komen.

Papa? Waar komen baby’s vandaan?

Natuurlijk kan de vraag waar baby’s vandaan komen ook aan papa’s gevraagd worden! De papa uit het onderstaande filmpje heeft elf prachtige manieren om te vertellen waar ze vandaan komen! Ik hoop dat jullie het filmpje net zo leuk vinden als mij… Of je deze methode echt moet gebruiken?

Auteur: Erandi Godinez – Bron en beeld: KIJK.

Juf Ank

De grote hit van een aantal jaar geleden, Juf Ank. Ook hier wordt “gevraagd” waar de baby in mama’s buik vandaan komt, naar aanleiding van het groeien van plantjes. Juf Ank weet het goed uit te leggen!

Onze manier?

Op het moment dat dit artikel online kwam was Daan 2,5 jaar. Ondertussen is hij 6,5 jaar en was het tijd om oude artikelen eens na te lopen! Daan doet eigenlijk niet zo moeilijk over dit onderwerp, als hij vragen heeft dan stelt hij ze en wij beantwoorden ze gewoon op het niveau dat bij hem past. Het is voor hem een heel normaal onderwerp, ik ben benieuwd wanneer het punt van giechelen komt. Voor nu vind ik het prima zo, maar mocht in vastlopen, dan is een boek als leidraad heel erg fijn vind ik.

Hoe pak jij dit onderwerp aan met je kinderen?
Heb je nog een goede tip voor andere ouders?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron beeld; Pavel Danilyuk Pexels (Gratis stockfoto – Canva)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.