waar komen baby's vandaan
Ouderschap

Waar komen baby’s vandaan?

Op een dag zullen we allemaal die prangende vraag krijgen van ons kind, waar komen baby’s vandaan? Tja, nu ligt het natuurlijk net aan de leeftijd van je kind hoe je dit uit ga leggen, maar ik heb ik deze blog een aantal tips/ideeën voor je!


Mama? Waar komen baby’s vandaan?

Tja, wat moet je naar nu weer op antwoorden? Ga je liegen en het verhaal over de ooievaar vertellen of ga je uitleggen hoe het daadwerkelijk zit? En als je gaat uitleggen hoe het allemaal daadwerkelijk zit, hoe doe je dat dan?

Boeken

Het is altijd fijn om uit te leggen waar baby’s vandaan komen aan de hand van een boek. Er zijn veel verschillende boeken te krijgen over dit onderwerp, allemaal bedoeld voor verschillende leeftijdscategorieën. Hieronder een kleine selectie om je een beetje op weg te helpen.

Ik vind jou lief (4-7 jaar)

Een prentvertelling met vragen die van alle tijden zijn en die ook jonge kinderen en kleuters (zich) vaak stellen. Waarom ziet mijn lijf er anders uit dan dat van jou? Waarom zien alle baby’s er verschillend uit? Hoe komt een baby in en uit de buik? en Waarom heb jij twee papa’s? De auteur en illustrator geven op respectvolle wijze antwoord op al deze soms ‘lastige’ vragen. Elk subthema beslaat twee naast elkaar liggende pagina’s. Links staat de hoofdtekst (eenvoudig in concrete taal) en een begeleidende stripachtige tekening. Rechts is het thema verder uitgewerkt of wordt een aantal voorbeelden genoemd. Ook hierbij staan enige tekeningen en blokjes tekst. Alles wordt benoemd, zonder waardeoordeel. Hierdoor kan iedereen met dit boek aan de slag. Om voor te lezen, om erbij te pakken als de vragen zich voordoen of om te gebruiken als startpunt van gesprek.

Ben jij ook op mij? (9-12 jaar)

‘Wat is seks eigenlijk? Waarin verschillen jongens en meisjes van elkaar, en waarom? Hoe verandert je lijf als je volwassen wordt? En wat is het verschil tussen van iemand houden en verliefd op iemand zijn?  Dit boek bevat duidelijke informatie in eenvoudige taal en geeft, samen met de humoristische en informatieve tekeningen, kinderen de ‘boodschap’ dat seks niet raar of vies is, maar in de meeste gevallen vooral leuk en fijn.

Allereerste infoboek – Seksuele opvoeding (4-6 jaar) 

Jonge kinderen van 4 tot 6 jaar vragen zich af waar baby’s vandaan komen. Hun eigen lichaam leren kennen is voor hen op deze leeftijd intrigerend. In dit boek kunt u aan uw kind het verhaal van Tom en Zoë voorlezen. Zij hebben net zoals uw kind een heleboel vragen rond seksualiteit, die beantwoord worden door hun mama en papa. Het verhaal wordt helder en zonder omwegen uitgelegd in een aangename stijl. Bovendien maken veel tekeningen de uitleg compleet. Dit boek is bedoeld voor de hele familie. Klein en groot kunnen het raadplegen. Zo kan een gesprek over het moeilijke onderwerp van seksualiteit in gang gezet of ondersteund worden.

Eerste infoboek Seksuele voorlichting (7-9 jaar)

Alles over de voortplanting en geboorte eenvoudig en duidelijk uitgelegd. Kinderen van 7 tot 9 jaar weten al het een en ander over de voortplanting, maar hebben nog veel vragen die ze niet altijd durven stellen. In dit boek kunt u samen met uw kind kennismaken met de tweeling Robbe en Emma. Hun tante is zwanger en de tweeling wil er alles over weten. Het verhaal wordt helder en zonder omwegen uitgelegd in een aangename stijl. Bovendien maken veel tekeningen de uitleg compleet. Dit boek is bedoeld voor de hele familie. Klein en groot kunnen het raadplegen. Zo kan een gesprek over het moeilijke onderwerp van seksualiteit in gang gezet of ondersteund worden.

Als je het moeilijk vindt om over seksualiteit en gerelateerde onderwerpen te praten, dan denk ik dat boeken een heel handig hulpmiddel zijn om uit te leggen waar baby’s vandaag komen.

Papa? Waar komen baby’s vandaan?

Natuurlijk kan de vraag waar baby’s vandaan komen ook aan papa’s gevraagd worden! De papa uit het onderstaande filmpje heeft elf prachtige manieren om te vertellen waar ze vandaan komen! Ik hoop dat jullie het filmpje net zo leuk vinden als mij 😉 Ennuh, ik zou deze methode niet gebruiken!

Auteur: Erandi Godinez – Bron en beeld: KIJK.

Juf Ank

De grote hit van dit jaar, Juf Ank. Ook hier wordt “gevraagd” waar de baby in mama’s buik vandaan komt, naar aanleiding van het groeien van plantjes. Juf Ank weet het goed uit te leggen 😉

Onze manier?

Op het moment van het schrijven van deze blog is Daan nog maar 2,5 jaar en kan hij nog niet goed praten. Het eerst komende jaar verwacht ik de vraag dan ook niet ;). Ik heb dus hopelijk ook nog een jaar om na te denken over hoe ik deze vraag ga beantwoorden als hij hem stelt. Ik denk dat ik maar gewoon eerlijk ga zijn en het aan de hand van boekjes uit ga leggen, want ik vraag me af of hij in het verhaal van de ooievaar gaat trappen! Daarnaast zal je het toch een keer uit moeten leggen, dus dan maar direct eerlijk zijn, dan geef je ook het goede voorbeeld.

Hoe pak jij dit onderwerp aan met je kinderen? Heb je nog een goede tip voor andere ouders?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, InstagramBloglovin of Pinterest?

 Alle samenvattingen van de boeken komen van Bol.com.
Bron uitgelichte afbeelding; Canva.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.