Ouderschap

Wat is een bevallingsplan of geboorteplan?

Iedereen die al een keer zwanger is geweest, weet als het goed is wat een bevallingsplan of geboorteplan is. In deze blog ga ik je vertellen wat het is en wat je ermee kunt.

Bevallingsplan of geboorteplan

Een bevallingsplan of geboorteplan zijn twee namen voor precies hetzelfde plan. Het is een uitgeschreven plan waarin je jouw wensen zet voor je bevalling. Een bevallingsplan of geboorteplan is de beste manier om ervoor te zorgen dat je bevalling volgens je eigen wensen verloopt.

Waarom zou je een bevallingsplan of geboorteplan schrijven?

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom het schrijven van een bevallingsplan of geboorteplan handig is om te doen.

Je eigen wensen helder hebben

Als eerste is het handig om je eigen wensen helder te hebben. Door het schrijven van je plan ga je zelf goed nadenken over je bevalling. Dingen die je nog niet weet kun je nog uitzoeken, want het is fijn om goed geïnformeerd de bevalling in te gaan. Ook houd je zelf het gevoel dat je controle hebt over je bevalling, omdat je alles op papier hebt gezet. Je weet je wensen en weet in principe wat je te wachten staat. Tijdens je bevalling kan je soms voor keuzes komen te staan de je op dat moment niet meer helder kan maken. Het is fijn als je dan op je plan terug kunt vallen.

Angsten formuleren

Tijdens het schrijven van het bevallingsplan of geboorteplan kan je ook je angsten omschrijven. Deze kan je kan bespreken met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je meestal geruststellen en helpen je om je angsten onder controle te krijgen. Op deze manier kan je op een relaxte manier je bevalling in gaan.

Een houvast voor zorgverleners

Je plan is niet alleen voor jezelf fijn om te hebben, het is ook de houvast voor zorgverleners in onvoorziene omstandigheden. Het kan gebeuren dat je eigen verloskundige of gynaecoloog niet bij je bevalling aanwezig kan zijn. Je plan geeft op zo’n moment duidelijkheid aan de vervangende zorgverleners. Op deze manier zijn de op de hoogte van je wensen rondom je bevalling. Het kan ook zijn dat er onverwachte problemen zijn tijdens je bevalling, in je plan kan je aangeven dat je betrokken wilt zijn bij alle beslissingen, of dat je juist volledig op de medici vertrouwd en de beslissing aan hen over laat.

Helderheid voor jezelf en alle betrokkenen

Tot slot is het fijn dat je plan helderheid schept tussen jou en alle andere betrokkenen. Allereerst natuurlijk voor jezelf en voor je partner, jullie kunnen samen bespreken wat jullie verwachten van de bevalling en van elkaar. Ook al ben jij als vrouw zijnde zwanger, het is wel zo prettig als je partner meewerkt tijdens de bevalling ;). Daarnaast kan je ook je wensen en verwachtingen duidelijk maken aan alle andere betrokken die je wel of juist niet bij je bevalling wilt hebben.

Het bevallingsplan of geboorteplan schrijven

Het schrijven van je plan bestaat eigenlijk uit verschillende fases. Het is wel handig om je plan klaar te hebben liggen rond de 32e week van je zwangerschap.

Fase 1; Zet al je (jullie) wensen op papier. Ga samen met je partner eens een avondje brainstormen over waar je allemaal tegenaan kan lopen tijdens de bevalling. Schrijf alles op en zoek de nodige zaken goed uit.

Fase 2; Bespreek alles met de verloskundige/gynaecoloog. Het is handig om te weten of al je wensen wel haalbaar zijn en hoe de bevalling het beste ingericht kan worden om aan al je wensen te kunnen voldoen.

Fase 3; Schrijf je definitieve plan. Nu je hebt bepaald wat je wensen zijn en wat wel en niet haalbaar is kan je je plan opstellen. Beperk je tot twee a4-tjes, zodat de zorgverleners in één oogopslag kunnen zien wat je wensen zijn. Zet de belangrijkste dingen bovenaan, maar besef je wel dat het nooit voor 100% vast staat.

Inhoud geboorteplan

Hieronder beschrijf ik een aantal dingen die in je geboorteplan kunnen staan. Jij bepaald wat je erin wil hebben staan, want het is je eigen houvast.

Communicatie

  • Moet het medisch personeel je informeren over alle handelingen rondom te bevalling?
  • Als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen, wie mag ze dan voor je nemen?
  • Wanneer mag er eventueel van het geboorteplan worden afgeweken?

Waar en wie?

  • Waar wil je het liefste bevallen? Thuis of in het ziekenhuis?
  • Wie mag er allemaal bij je bevalling zijn? Alleen je partner, of bijvoorbeeld ook de aanstaande opa’s en oma’s.
  • Heb je speciale wensen voor de ruimte waarin je moet bevallen?
  • Mogen er foto’s en of video’s gemaakt worden? Zo ja, wie moet dit dan gaan doen?

De bevalling

  • Op welke manieren wil je je weeën opvangen tijdens het persen?
  • Wil je pijnbestrijding? Zo ja, op welke manier?
  • Wat zijn je wensen rondom medische ingrepen? (Denk aan hartslagbewaking, infuus, inknippen, een keizersnede…)
  • Mocht er een keizersnede moeten plaatsvinden, wie wil je dan dat daarbij aanwezig is? En wat zijn je wensen wat betreft een ruggenprik/narcose?

Na de bevalling

  • Wie vangt de baby op?
  • Moet de baby direct op je borst gelegd worden?
  • Heb je specifieke wensen rond het onderzoek van je pasgeboren baby?
  • Wanneer moet de navelstreng doorgeknipt worden en wie moet dat doen?
  • Geef je borstvoeding of kunstvoeding?
  • Heb je speciale wensen voor de placenta?
  • Stel je voor dat je baby opgenomen moet worden, heb je daar dan ook speciale wensen voor?
  • Wat als je door bepaalde redenen je kindje niet zelf vast kunt houden?

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus een heleboel dingen waar je over na moet denken. Je hoeft ze niet allemaal in je plan te zetten, maar neem wel de belangrijkste dingen er in op.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, InstagramBloglovin of Pinterest?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.