Ouderschap

Het zelfvertrouwen van je kind vergroten.

Een zelfverzekerd kind willen we denk ik allemaal wel. Ik ben zelf best heel onzeker (kan het soms ook heel goed verbergen), maar het lijkt me heerlijk om over het algemeen toch meer zekerheid over mezelf te hebben, want eigenlijk gaat alles best goed. Maar hoe kan je nou het zelfvertrouwen van je kind vergroten? Het is geen kant en klaar pakketje wat je aan ze kan geven.

Je kunt je kind gelukkig een heel eind op weg helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen, maar uiteindelijk speelt het karakter van je kind natuurlijk ook een grote rol! Push je kind nooit, dit kan averechts werken. Neem de tips uit dit artikel mee en kijk wat voor jullie situatie het beste werkt!

Het zelfvertrouwen van je kind vergroten

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je hebt om iets te kunnen of te leren. Het is een inschatting van je eigen kwaliteiten. Kinderen die zelfvertrouwen hebben, hebben vaak ook een positief zelfbeeld. Ze denken positief over zichzelf en hun kwaliteiten. Dit maakt dat ze makkelijker nieuwe uitdagingen aan durven te gaan, ze durven fouten te maken, zonder dat ze zichzelf daar slecht over voelen. Over het algemeen kunnen ze beter met teleurstellingen om gaan.

Helaas is het hebben van zelfvertrouwen niet vanzelfsprekend, want je wordt er niet mee geboren. Wel kan het ene kind meer aanleg hebben om zijn zelfvertrouwen te ontwikkelen dan het andere kind. Je zelfvertrouwen is altijd in ontwikkeling. Als iets goed gaat, dan vertrouw je erop dat het de volgende keer weer goed gaat, je hebt hier zelfvertrouwen in.

Het zelfvertrouwen dat je nodig denkt te hebben om iets nieuws te doen, krijg je nadat je het gedaan hebt!

Een kindje met weinig zelfvertrouwen…

Veel kinderen hebben weinig zelfvertrouwen, ze zijn onzeker over zichzelf en over wat ze kunnen. Weinig zelfvertrouwen uit zich bij elk kind weer anders. Het ene kind is bang om fouten te maken en durft niks nieuws te proberen, hij kan faalangst ontwikkelen. Terwijl een andere kind vaak roept dat hij niets kan en weer een ander kind zichzelf overschreeuwt door stoer of druk gedrag.

Een beetje onzekerheid is niet erg, dat hoort erbij, ieder kind is weleens onzeker. Als de onzekerheid groter wordt en in veel verschillende situaties voorkomt, dan kan je kind een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Je kind zal zich dan rot voelen en kan somber worden. Kinderen met een negatief zelfbeeld hebben het gevoel dat niemand ze aardig vindt. Ze denken negatief en gaan steeds meer nadruk leggen op wat ze niet goed kunnen. Hierdoor zal het zelfvertrouwen nog meer afnemen. Daarom is het belangrijk om deze negatieve gedachten te doorbreken, zodat je kind zich fijn voelt en juist meer zelfvertrouwen op kan doen naarmate hij of zij ouder wordt.

Tips om zelfvertrouwen te vergroten!

Gelukkig zijn er een heleboel tips die je kunnen helpen om je kinderen meer zelfvertrouwen te geven.

  • Moedig je kind altijd aan om zijn mening te uiten; wees altijd eerlijk en direct tegen je kind en moedig hem aan om dit ook tegen jou te zijn. 
  • Vertel je kind niet wat hij moet denken, maar hoe hij moet denken; leer je kind dat hij niet alles wat hij hoort en leest zomaar klakkeloos moet aannemen. 
  • Leer je kind dat hij zijn eigen grootste concurrent is; laat je kind weten dat alles mogelijk is, zolang hij maar zijn best doet. 
  • Laat je kind zichzelf zijn; een van de belangrijkste levenslessen die je een kind kunt meegeven, is dat hij altijd zichzelf moet blijven. 
  • Leer je kind dat hij onafhankelijk kan zijn; het is natuurlijk hartstikke fijn om vrienden en familie om je heen te hebben. Maar je kind moet ook leren om gelukkig te zijn met zichzelf. 
  • Leer je kind dat hij een situatie moet accepteren óf veranderen; het kan soms best even lekker zijn om ergens over te zeuren of te klagen. Toch is het belangrijk om nooit ergens te lang in te blijven hangen.

Hoe ga ik hiermee om in de opvoeding bij Daan?

Zoals ik eerder al schreef loop ik zelf niet over van het zelfvertrouwen en ik vind het dus ook belangrijk dat Daan wel aardig wat zelfvertrouwen ontwikkeld. Ik gebruik bovenstaande tips dan ook als hou vast en probeer een positieve mindset vast te houden. Het is echt niet zo dat ik het goed doe, maar als ik merk dat ik vast ga lopen, sta ik er wel even weer bij stil.

Ik ben wel heel benieuwd hoe het met het zelfvertrouwen van jou kindje zit. Niet alleen dat, maar natuurlijk ook hoe je je kindje hierin begeleid. Misschien heb jij nog goede tips voor mij en de andere lezers?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Pexels

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.