Ouderschap

| Zomer | Zomer EHBO bij kinderen!

Een tijdje geleden heb ik al een blog geschreven over EHBO bij baby’s en kinderen. Toch zijn er in de zomer een aantal andere zaken waar je ook goed op voorbereid moet zijn! In deze blog lees je meer over zomer EHBO en ik hoop dat je er wat aan hebt!

Lichamelijke ongemakken

Zonbescherming

Zonbescherming heb je echt nodig om niet te verbranden in de zomer. Daarnaast beschermt het je uit ook tegen schadelijke straling van de zon. Altijd smeren dus! Houd je kindje altijd goed in de gaten, zodra je het gevoel hebt dat de zonnebrand eraf is direct weer smeren! Ook een pet is handig om te dragen, het beschermd je hoofd tegen de zon.

Zonnesteek

Heeft je kindje last van hoofdpijn, misselijkheid, koorts, zweten of duizeligheid? Dan kan het zijn dat hij een zonnesteek heeft opgelopen. Het is dan belangrijk dat je hem uit de zon haalt en naar een koele ruimte brengt (het liefste ook tochtvrij). Trek alle overbodige kleding uit, laat alleen het ondergoed aan en maak hem met lauw water nat met een washandje of spons. Zorg ervoor dat je kindje goed drinkt en houd zijn temperatuur in de gaten. Voor advies kan je altijd de huisarts bellen, als je kindje erg suf is en moeilijk ademt kan je ook het alarmnummer bellen. Voorkomen is beter dan genezen, blijf tussen 12:00 en 15:00 uit de zon en draag een pet of hoedje.

Uitdroging

Uitdroging gebeurd natuurlijk niet alleen in de zomer, maar als je naar het buitenland gaat dan hebben veel mensen sneller last van diarree. Door de diarree ligt er uitdroging op de loer. Zorg ervoor dat je kindje extra drinkt, in ieder geval รฉรฉn glas drinken per ontlasting. Als je kindje versuft wordt of niet meer plast, neem dan even contact op met de huisarts.

Onderkoeling

Het klinkt een beetje gek, maar ook in de zomer kan je kindje onderkoeld raken. Is hij lekker aan het zwemmen geweest en ziet hij bleek en staat te trillen op zijn benen? Dan kan er sprake zijn van onderkoeling. Zet hem lekker onder warme douche en doe hem warme kleren aan. Een beker lekker warm drinken erbij en samen warm worden. Als je kindje erg suf is kan je hem beter niet laten drinken en het alarmnummer bellen.

Reisziekte

Als je kindje last van reisziekte heeft, dan is dat erg vervelend! (Helaas heb ik ervaring, al dertig jaar lang ๐Ÿ˜‰ ) Kinderen hebben er vaker last van dan volwassenen doordat hun evenwichtsorgaan nog niet zo goed ontwikkeld is. Reisziekte kenmerkt zich door misselijkheid en duizeligheid in een vervoersmiddel. Geef je kindje vooral niet teveel eten tijdens het reizen, crackers zijn wel een aanrader. Laat hem vooral niet lezen, gamen of films kijken, maar kies bijvoorbeeld voor een luisterboek. Vaak helpt het om je kindje achterin in het midden van de auto te zetten, zo ziet hij hoe de weg gaat en kan het evenwichtsorgaan zich daarop voorbereiden. Er zijn pilletjes tegen reisziekte te verkrijgen, lees wel goed de bijsluiter, want ik weet niet of ze (allemaal) geschikt zijn voor kinderen.

Ongelukjes door dieren

Kwallen

Met warm weer is het natuurlijk ook erg lekker om in de zee te zwemmen. Door goed op te letten kan je het vaak voorkomen dat je een kwal aanraakt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je een kwal aanraakt dan laat hij gif los, waardoor je last kan krijgen van pijn, jeuk en zwelling. Als je in Nederland voor een kwam gebeten wordt, dan kan je dat verlichten met een beetje warm zeewater. Mocht je in het buitenland gebeten worden door een tropische kwal, dan kan je azijn gebruiken voor verlichting.

Bijen en Wespe

Als een bij of een wesp je steekt, dan spuit hij een beetje gif in je huid. Bij de bij is het ook nog eens zo dat hij vaak zijn angel achter laat. Zuig het gif er zo snel mogelijk uit (en spuug het uit) en krab de angel met je nagel voorzichtig weg. Het is niet handig om aan de angel te trekken, want dan komt er juist meer gif in je huid. Een pincet gebruiken is dus geen goed idee. De pijn en zwelling kan je verachten met een beetje azijn of een half teen knoflook.

Muggen

Muggen, in de zomer vind je ze in overvloed! (Wij noemden ze thuis altijd neefjes, mijn man kende het niet, jullie dan?) Ze prikken en je krijgt last van vervelende jeukende bulten. Een citronella kaars houdt de muggen op afstand en er zijn ook allerlei spray’s en armbandjes te krijgen om de muggen op afstand te houden. Is je kindje geprikt? Dan kan je de jeuk verwachten met een natte doek of met een smeerseltje die er speciaal voor bedoeld is.

Tekenbeten

Heeft een teek zich vastgebeten in de huid? Verwijder hem dan met een speciale tekentang. Ontsmet de huid en houd de plek goed in de gaten! Mocht er een rode kring verschijnen, dan kan het zijn dat je besmet bent met de ziekte van Lyme. Mocht dit zo zijn, neem dan altijd contact op met je huisarts!

Mis jij iets in dit lijstje? Vul mij dan vooral aan! Ik wil je nog wel even meegeven dat bovenstaande vooral tips zijn, neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts en bel in een noodsituatie altijd het alarmnummer! Ik hoop dat je iets aan de lijst hebt (gehad).

Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram,ย Bloglovin of Pinterest? [AdSense-A]

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.