Belangrijke normen en waarden voor mij.

Bij ons thuis zijn normen en waarden erg belangrijk. We willen Daan ook een pakket aan normen en waarden meegeven die wij hoog in het vaandel hebben staan.

Wat zijn normen en waarden?

Ik kan wel schrijven over normen en waarden, maar dan is het wel belangrijk te weten wat het zijn! Waarden zijn opvattingen die voor veel mensen belangrijk zijn en die het makkelijker maken om met elkaar om te gaan. Denk hierbij aan eerlijkheid, vertrouwen en respect voor elkaar en elkaars spullen. Uit deze waarden komen normen voort: je liegt niet tegen mensen en je steelt ook niet van andere mensen.

Wat vind ik belangrijke normen en waarden in de opvoeding van Daan?

Iedereen wordt opgevoed met andere normen en waarden, dat is maar goed ook, anders zouden we allemaal hetzelfde zijn. Maar welke normen en waarden vind ik belangrijk in de opvoeding van Daan? Ik kijk dan even naar de dingen die op dit moment spelen, in de toekomst zullen daar ongetwijfeld nog een hoop dingen bij komen.

Elkaar geen pijn doen en niet pesten.

Ik vind het belangrijk dat Daan leert dat je elkaar geen pijn mag doen. Zowel lichamelijk als geestelijk niet! Hij is nu nog maar twee, dus ik kan hem eigenlijk corrigeren op het lichamelijk pijn doen. Toch vind ik het voor in de toekomst ook belangrijk dat hij leert dat schelden en pesten ook pijn doet.

Geen dingen kapot maken.

In een woede bui wil Daan nog wel eens dingen kapot gooien. Dit is natuurlijk niet goed, hij moet zuinig zijn op zijn spulletjes. Hij snapt nu nog niet dat als hij het kapot maakt, hij geen nieuwe krijgt. Ik straf hem dan ook door het sowieso af te pakken en hem even in de hoek te zetten. Straks zal hij beter gaan begrijpen dat als het kapot is, hij geen nieuwe krijgt en dus voorzichtiger moet gaan doen.

Gedag zeggen.

Ik vind het belangrijk dat Daan wat zegt als hij ergens binnen komt en weer weg gaat. Nu is dat met een peuter die zijn eigen zin door drijft niet altijd makkelijk of überhaupt haalbaar, maar ik attendeer Daan er wel altijd even op.

Opruimen

Als je ergens mee gespeeld hebt of iets gebruikt hebt, dan moet je dat weer opruimen. Nu ben ik daar zelf ook niet zo’n held in, maar dankzij papa is Daan best al goed in zijn spullen opruimen. Daar ben ik wel heel erg trots op!

Voor een peuter zijn vier dingen om aan te leren eerst voldoende, het zijn ook de meest belangrijke dingen die hij al een beetje begrijpt. Hoe ouder hij wordt, des te meer dingen er natuurlijk bij gaan komen.

Wat brengt de toekomst?

Belangrijke normen en waarden die ik Daan in zijn leven nog mee wil geven zijn onder andere; help elkaar als dan nodig is, respecteer iedereen om hoe hij wil zijn, wees vriendelijk en beleefd.

Wat zijn belangrijke normen en waarden voor jou in de opvoeding? Kijk jij ook naar wat ze al kunnen en pas je daarop aan wat je ze al kan leren? Ik ben heel benieuwd!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.