Persoonlijk

Toetsenbordhelden!

Toetsenbordhelden, ze zijn vandaag de dag bijna niet meer weg te denken… Al zou ik dat zelf graag anders zien! Op Facebook herken je ze heel gemakkelijk, of althans, de persoon zelf zal je niet snel leren kennen, maar de profielen pik je er zo uit. Meestal gaat het om fake profielen, een beetje jammer denk ik dan! Bemoeizieke mensen die overal een mening over hebben of verstand hebben… *zucht

Toetsenbordhelden

Personen die veilig vanachter hun schermpje (telefoon, tablet, computer) hun ongezouten mening geven en daarbij dikwijls andere mensen weten te kwetsen.

In het digitale tijdperk waarin we leven lijken de toetsenbordhelden als paddenstoelen uit de grond te schieten. Met name op social media zijn ze bij bosjes te vinden, het is natuurlijk ook wel makkelijk om zo je mening (vaak via een nepprofiel) de wereld in te slingeren. Boeiend of je daar iemand mee kwetst of er aanstoot mee geeft, als het hart maar even weer gelucht is.

Drie zinnen, die ik allemaal even nader zal verklaren! ๐Ÿ˜‰ Zo ben ik dan ook wel weer…

Nep profielen

Nep profielen en social media, ze bestaan er genoeg! Je pikt ze er vrij gemakkelijk uit, meestal รฉรฉn of andere vage profiel foto, geen vrienden, geen persoonlijke gegevens en geen berichten. Hooguit wat gedeelde vage leuzen waar men in het leven voor staat. Je weet het natuurlijk nooit 100% zeker, maar waarom zou je jezelf anders zo anoniem maken? Dat anoniem zijn, dat maakt het zo makkelijk om te pas en te onpas je mening er maar uit te gooien. Niemand die je kent of ziet, maar even serieus… Als niemand weet wie je bent, waarom is het dan zo belangrijk om je mening overal maar neer te pleuren, net of vreemden daar iets mee doen! Niets iets zinnigs over het algemeen, maar vreemden voor jou kunnen er wel heel erg door gekwetst worden! Ach ja, jij zit toch lekker anoniem te zijn achter je toetsenbord, dus wat maakt het uit?

Kwetsend en aanstootgevend

Toetsenbordhelden zijn er op allerlei vlakken te vinden! En weet je, eigenlijk hebben ze overal verstand van! Want het maakt niet uit waar het over gaat, kinderbijslag, borstvoeding, het pensioen, de aow, het loon van de leraar, het klimaat, ze hebben altijd wel hun woordje klaar! Zelf zijn ze natuurlijk wel altijd perfect! Alles volgens het boekje, brave burgers die keihard werken (en 24 uur per dag online lijken te zijn), kinderbijslag doorstorten naar goede doelen (want die heb je toch niet nodig, je “neemt” zelf kinderen) en 100% groen leven (weet jij wat er met onze oude apparatuur gebeurd)? Stemmen op de politicus met de grootste bek, die misschien wel de grootste leugens verkondigt en vervolgens een betoog schrijft voor die partij die helemaal niet bij dat partij programma past… Ja, dan heb je er wel verstand bij. Het ergste vind ik nog het over รฉรฉn kam scheren van bevolkinsgroepen… Of de Islam slecht is? Nee, een Christenen zal het maar doen, vallen we dan ook met zijn allen over alle mensen die Christelijk zijn? Ik vind het walgelijk, ik ken genoeg Islamitische mensen die het allemaal net zo verschikkelijk vinden als wij. Ik schaam me er gewoon voor hoe in dit land regelmatig een bevolkingsgroep over รฉรฉn komt wordt geschoren, terwijl รฉรฉn individu een misdaad begaat.

Het zit me hoog…

Het zit me hoog, maar dat had je waarschijnlijk wel al door. Ik kan me er dood aan ergeren dat er bij ieder onderwerp weer een discussie aangezwengeld wordt die alles negatief maakt, maar toch niet voor verandering zorgt. En de media, die doen er vrolijk aan mee! Soms denk ik… Denk eens na over wat een bericht te weeg kan brengen. Dat heb ik ook gedaan voordat ik dit artikel online zet. En eerlijk? Waarschijnlijk staan alle toetsenbordhelden in de rij om hun ongezouten mening te geven en bij even tot de grond toe af te branden. Want wie ben ik wel niet om ze op deze manier neer te zetten… Mijn bewuste keuze, weet je ook eens hoe het voelt (en dan ben ik nog mild ook). Beetje kinderachtig misschien, weet ik, maar soms is er een bepaalde inslag nodig om iets duidelijk te maken. Al snap ik heus wel dat deze post daar geen verandering in gaat brengen ๐Ÿ˜‰ .

Kan het veranderen?

Nee joh, dat denk ik niet… Al vind ik de #doeslief campagne die momenteel loopt wel heel goed! Nadenken voor je iets zegt, roept of post, dat kan net het verschil maken. Is het echt nodig om je mening de wereld in te slingeren? Of kan het deze keer ook zonder jou mening? Kwets je iemand met je opmerking of is het misschien wel aanstootgevend? Is het altijd nodig om iets negatief te maken of heb je misschien een positieve opmerking? Wees jezelf bewust van wat je zegt, dan ben je al een heel eind. Je kunt en hoeft niet overal verstand van te hebben, je hoeft het niet beter te weten en soms mag je ook gewoon door scrollen zonder een reactie achter te laten ๐Ÿ˜‰ .

En nu dan…

Nu verder niets eigenlijk… Voor de toetsenbordhelden die dit lezen, wees je bewust van je reacties. Een reactie geven is leuk, maar je hoeft niet altijd met de “bek” vooraan te staan, zoals het gezegde zo mooi is. Persoonlijk reageer ik weinig, want wat kan mijn mening nou echt bijdragen? Een reactie om iemand te kwetsen plaats ik al helemaal niet, je weet nooit wat dit aan kan richten! Wat ik wel eens doe is juist de minderheid in een groep steunen! Die moeder steunen die onder vuur genomen wordt, terwijl ze om hulp schreeuwt! Aan oordelen heeft ze niet veel, aan hulp of een luisterend oor wel.

Dus! #Doeslief!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Canva


9 Comments

 • Saskia

  goed artikel! En ja, helaas heb je van die anonieme lafaards. Recht voor je neus zullen ze het waarschijnlijk niet durven zeggen.
  Eigenlijk zijn het dus gewoon zielige figuren.

 • Natalie

  Ik probeer het lezen van zulke reacties te vermijden, je komt ze echt regelmatig tegen tegenwoordig. Ik kende de term ‘toetsenbordhelden’ nog niet, maar ik vind de benaming te positief, zou het eerder toetsenbordtrollen noemen haha

 • Mieke | mieksmind

  Bij de titel dacht ik huh: toetsenbordhelden? Wat is dat nu weer. Maar inderdaad, altijd makkelijk om veilig vanaf je telefoon een reactie te plaatsen. Vaak ook nog lekker onzinnig

 • lodi

  Ik reageer weinig op berichten, maar kante wel ergeren aan die ‘mensen’ die discussies opgooien om niks. Ik denk altijd maar, ze hebben keer niets beters te doen.

 • Marina

  Geweldig dat je dit zo verwoord. Een reden dat dit soort accounts in mijn groepen worden geweigerd. Dan lukt het alsnog niet om ze buiten de deur houden. Ik waak over reacties van leden. Ik ga ook geen discussie met deze omhoog gevallen randdebielen aan. Ik blokkeer ze dan voor de groepen. Voor mij en mijn leden hoort een groep niet alleen informatief te zijn, maar ook leuk en gezellig blijven. Eeven een moment van ontspanning. Helaas zijn niet alle beheerders van groepen zo. Meis ik sta vierkant achter je.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.