moederschap
Persoonlijk,  Ouderschap

Twijfels over het moederschap?

Vandaag is het Moederdag. Een dag waarop alle mamaโ€™s (hopelijk) in de watten worden gelegd. Op Moederdag mogen alle mamaโ€™s wel eens extra verwend worden. Maar wat als je twijfels hebt over het moederschap? Daar schrijf ik vandaag over.

Het moederschap

Dat het moederschap niet voor iedereen vanzelfsprekend is, dat weten we allemaal wel denk ik. Helaas zijn we niet allemaal gezegend met het feit dat we moeder kunnen worden. Wij zijn uiteindelijk ouders geworden, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Nu zou je zeggen dat ik dolgelukkig ben, geen moment twijfel aan mijn capaciteiten als moeder of twijfel over het moederschap in het algemeen. Toch kan ik je vertellen dat ik ook zo mijn twijfels heb over het moederschap.

Als ik alles van tevoren had geweten…

Als ik alles van tevoren had geweten, had ik dan ook “gekozen” voor het moederschap? Dat is de vraag die ik mijzelf wel eens stel. Het antwoord daarop is volmondig JA! Ondanks alles zou ik Daan echt niet willen missen namelijk. Dat neemt niet weg dat ik soms toch enorm twijfel over alles. Hadden we dingen anders aan moeten pakken of hadden we andere beslissingen moeten nemen? Het verleden kan je niet veranderen, maar gelukkig kan je in de toekomst wel dingen anders doen.

Waarom twijfels?

Zoals ik hierboven al vertelde ging zwanger worden niet vanzelf. We hebben een traject doorlopen, waar we op dat moment vol voor gingen. Ziekenhuisbezoeken, hormoonbehandelingen en tijden van onzekerheid, op dat moment allemaal heel vanzelfsprekend. Toch is die periode ontzettend heftig geweest en de klap ervan heb ik pas later gekregen. Na de geboorte van Daan heb ik een postnatale depressie gekregen, waardoor ik alles anders heb beleefd. Het eerste jaar heb ik dan ook ontzettend veel twijfels gehad over het moederschap. Kon ik het wel aan? Deed ik alles wel goed? Hield ik wel genoeg van Daan? Allemaal twijfels.

Gegronde twijfels?

Achteraf denk ik dat alle moeders wel eens twijfelen over het moederschap. Of ze alles wel goed doen en of ze het allemaal wel aan kunnen?ย  Ik weet nu dat het geen gegronde twijfels zijn, heel veel moeders voelen deze emoties. De postnatale depressie heeft alle gevoelens echter wel versterkt. Op dat moment kon ik niet voor mijzelf in staan, maar gelukkig kreeg ik de juiste hulp en had ik de juiste mensen om mij heen. Als ik dat niet had gehad, dan had het wel eens anders af kunnen lopen.

Vanzelfsprekend?

Het moederschap is niet iets vanzelfsprekends, dat is wel duidelijk uit alle bovenstaande redenen. Moeder worden is niet vanzelfsprekend, evenals het leven als moeder. Het is prachtig om je kind te zien opgroeien, maar tegelijkertijd brengt het ook onzekerheden en twijfels met zich mee. Die twijfels zijn heel normaal, er heerst alleen een grote taboe op, die wat mij betreft wel een keer doorbroken mag worden. Ouders moeten elkaar steunen, in goede en in slechte tijden ๐Ÿ˜‰ .

Ik vond het lastig om mijn gedachten en gevoelen op papier te zetten. Het lijkt af en toe een wirwar van woorden, maar ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken wat ik wil zeggen. Ik wilde jullie vertellen dat ik wel eens twijfel aan het moederschap, maar ook hoe gelukkig is met Daan ben. Twee zaken die wat mij betreft prima naast elkaar kunnen bestaan. Herkennen jullie iets uit deze blog wat je wil delen? Voel je dan vrij om dat te doen.

[AdSense-A]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.