Persoonlijk

Zzp’er, van hobby naar werk?

Ik ben nu iets meer dan een jaar aan het bloggen. Iets wat begon als een super leuke hobby, is ondertussen een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik steek er veel tijd in en iets wat ik voor onmogelijk hield gaat werkelijkheid geworden! Benieuwd wat dat is?

Van je hobby je werk maken…

Toen ik begon met bloggen, heb ik er nooit over nagedacht dat het mijn werk kon worden. Ik vind het heerlijk om te schrijven over allerlei onderwerpen. Mijn opa zei altijd al dat ik schrijfster moest worden ๐Ÿ˜‰ . Een jaar bloggen is voorbij gevlogen, een jaar waarin ik veel geleerd heb! Natuurlijk wist ik ook wel dat je online geld kon verdienen met bloggen, maar dat dit ook voor mij weggelegd zou zijn? Ja dus! Vanaf 1 januari ga ik mij inschrijven bij de KvK, spannend, maar ook heel leuk! Ik ben echt benieuwd wat het mij nog gaat brengen.

Inschrijven KvK

In de eerste week van januari staat er dus een afspraak bij de KvK op de planning. Op zich is dit niet zo spannend, maar het moet wel even gebeuren! Ik krijg dan direct mijn KvK en BTW nummer. Als ik dat eenmaal heb, kan ik ook de zakelijke bankrekening openen. Iets wat manlief vooral goed in de oren klinkt is een Makro pasje, dus die moeten we dan ook maar direct aan gaan vragen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zzp’er ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van je verzekeringen. ร‰รฉn van de verzekeringen waar je zeker over na moet denken is de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Als je als werknemer ziek wordt, dan betaalt je werkgever gewoon uit en na een bepaalde periode neemt de overheid dit over. Als zelfstandige heb je deze rechten niet en moet je het zelf regelen.

Als zzp’er kan je ervoor kiezen om je hier middels een AOV voor te verzekeren, of er zelf voor te sparen.

Zelf sparen –ย Is heel goed mogelijk als je maar een korte periode uitgeschakeld bent, maar als je langer uit de roulatie bent, dan heb je een flinke pot nodig.
Verzekeren –ย Als je een langere periode uit de roulatie bent, dan heb je minstens โ‚ฌ 25.000,- per jaar nodig. Dat is een best bedrag en heb je niet zomaar bij elkaar gespaard. Stel je voor dat je meerdere jaren ziek bent! Daarbij blijven eventuele revalidatiekosten of aanpassingen aan de woning nog buiten beschouwing.

Eenย AOV aanvragenย is gelukkig niet moeilijk en je kunt direct je premie berekenen. Ik heb me er goed op georiรซnteerd en voor nu is het met mijn inkomen nog niet echt relevant. Echter is het wel iets wat ik in mijn hoofd moet houden, mocht mijn blog nog verder groeien!

Aangiftes doen

Iets wat ook nieuw is, is straks het doen van de aangiftes. Dat is nog wel รฉรฉn van de meest spannende dingen, maar ik denk dat ik daar (met een beetje hulp) ook wel uit kom. Een boekhouder is op dit moment nog niet relevant, maar ook dit is iets wat ik eens in de zoveel tijd ga bekijken.

Ben jij ook zzp’er? Heb jij een aov, ik ben heel benieuwd waarom wel of niet. Hoe heb jij het eerste jaar met je bedrijf(je) ervaren? Viel het mee of tegen?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking, ontvangen product(en) of affiliate link(s).

UItgelichte afbeelding; Canva


25 Comments

 • Blog & Beauty

  Ik durf me er niet meer aan te wagen, ik heb ooit een webshop gehad en ben toen zakelijk gegaan. Maar heb een vinkje verkeerd gezet in een aangifte waardoor ik veel moest terugbetalen, dat heeft mij een beetje beangstigd waardoor ik mijn passie nu nog liever hobby matig hou.

 • lodi

  Er komt veel bij kijken als je een iepen bedrijf start. Ik had een paar jaar een eigen praktijk en daar kwam toch heel veel bij kijken. Veel waar je aan moet denken en de druk ban presteren.

 • Nicole Orriรซns

  Ja, ik ben ook zzpโ€™er, fulltime blogger om precies te zijn. Ik heb geen AOV. Mijn man had er ooit eentje toen hij zzpโ€™er was, maar toen puntje bij paaltje kwam had hij er niks aan. Ik ben dus niet zo erg gemotiveerd om er eentje te nemen.

 • Barbara

  Ik heb nu bijna 1,5 jaar mijn eigen bedrijf Moedmoeders en ik vind het een geweldige reis! Ik heb nog nooit zoveel geleerd als in de afgelopen anderhalf jaar. Niet alleen vakinhoudelijk, maar vooral ook qua persoonlijke groei. Ik heb geen AOV-verzekering, omdat mijn omzet gewoon nog niet zo heel hoog is, en ik niet de hoofdkostwinnaar ben. De belastingaangifte valt me erg mee. Vorig jaar heb ik een ochtendje bij een boekhouder in de buurt gezeten, die het me precies heeft uitgelegd. Dat kostte me een paar tientjes. De btw-aangiftes doe ik zelf, en het is eigenlijk zo gepiept. En dat Makropasje is inderdaad de bom haha, die heb ik op dag 1 van mijn kvk-inschrijving ook meteen aangevraagd;-)

 • Thomas Culinair Foodblog

  ik ben nu zo’n 6 jaar zzp’er (webdesign, nog niet als blogger) en vind de vrijheid heerlijk! De administratie is ook prima te doen, als je gewoon zorgt dat je aan het begin een goed bestand hebt waar alles in gezet gaat worden. Op termijn hoop ik de stap met mijn blog ook te maken, maar zover is het nog niet.

 • Verena

  Van hobby naar werk vind ik altijd een beetje lastig… Dan wordt het soort van โ€œverplichtโ€ en is het niet echt meer een hobby en wordt het denk ik minder leuk na verloop van tijd ๐Ÿ™ˆ

 • Mario

  Ondernemersplein.nl / kvk en noem maar op. Kijk eens op youtube en tik dan dit soort dingen in. Daar staan echt zoveel videoโ€™s met tips en ideeรซn. Je kunt het zo gek niet bedenken en ze hebben er informatie over. Super leuk voor je dat je van je hobby je werk kunt maken. Gefeliciteerd! en succes natuurlijk

 • Juliette - Strongbody.nl

  Gefeliciteerd! Wat leuk voor je en super spannend! Ik blog momenteel voor de lol en ben gewoon in loondienst maar wie weet dat het ooit ga gebeuren.

 • Rory

  Het eerste wat mij opvalt is het verkleinwoord ‘bedrijf(je)’. Iets waar ik altijd erg alert op ben. Gek genoeg zal een man dat namelijk nooit zeggen. Niet bedoeld als een aanval hoor! Gewoon iets wat mij opvalt en wat ik vaak lees en hoor bij vrouwen. Zo zonde. Natuurlijk is het zo dat je met je eigen bedrijf niet zo groot bent als een – pakweg – Shell, maar dan nog ben je een bedrijf ‘in ontwikkeling’ (ik verzin maar een term).
  Meer on topic. Ik heb sinds april dit jaar de stap gezet. Een AOV heb ik nog niet over nagedacht omdat ik nog in de opstartperiode ben. Zeker omdat mijn moeder de maand erna overleed is alles behoorlijk gestagneerd. Dat respecteer en accepteer ik dan ook maar. Hartstikke goed hoe serieus je hiermee aan de slag bent gegaan trouwens.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.