De wereld in zijn flatje
Recensie

De wereld in zijn flatje

De wereld in zijn flatje, een boek dat gedichten en wereldoriëntatie bij elkaar brengt! Ik vind gedichten prachtig, dat komt denk ik ook door mijn basisschooltijd. Daar had ik een juf die ons helemaal enthousiast kreeg op het gebied van gedichten en daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor! Daan is nog niet zo enthousiast over gedichten, zou ik hem enthousiaster krijgen met deze mooie poëziebundel?

Waar Daan (nog) niet zo van het dichten is, vindt hij wereldoriëntatie wel super leuk! Toen dit boek voorbij kwam zag ik dus mijn kans. Het boek viel snel op de mat en hij was direct enthousiast! Zijn oog viel op de bijzondere omslag en de mooie illustraties. Wat hij ook direct zag, was dat de “hoofdstukken” maar één bladzijde waren. Ik vertelde hem dat het geen hoofdstukken waren, maar gedichten. Gedichten? Dat leek hem wel wat!

De wereld in zijn flatje

Met de poëziebundel “De wereld in zijn flatje” kan je lezen stimuleren en gun je kinderen alle plezier van (over) de wereld. In de basis vormt de poëziebundel een mooie aanvulling op de lessen wereldoriëntatie op de basisschool. Daarnaast is het natuurlijk erg leuk om deze gedichten thuis voor te lezen! Wat voor soort gedicht is het? Waar gaat het gedicht over en wat zou je nog meer over dit onderwerp willen weten? Allemaal vragen die je naar aanleiding van het lezen van de gedichten kunt stellen, zowel op school als thuis!

De gedichten zijn op een prachtige manier geschreven, ze gaan niet alleen over gevoelige onderwerpen, ze bevatten ook een gepaste dosis humor. Ik vind het heel erg knap hoe de schrijver dit voor elkaar heeft gekregen! Het zijn niet alleen prachtige gedichten, maar ze laten je ook nadenken over belangrijke dingen in de wereld om ons heen. Onderwerpen die bijvoorbeeld voorbij komen zijn: de eerste jager, groen op het schoolplein, over woede, onzekerheid, geloven en robots in de toekomst.

De prachtige gedichten worden ondersteund door even prachtige illustraties. Ze zijn super kleurrijk en sommige illustraties roepen direct vragen op, waardoor je het boek echt wilt gaan lezen.

De gedichten die in deze bundel te vinden zijn, zijn eerder verschenen in de wereldoriëntatie methode Code D. De gedichten zijn heel erg leuk om een onderwerp naar voren te brengen en het zo bij kinderen te laten leven en bespreekbaar te maken.

Bij alle thema’s van Code D, de methode voor Wereldoriëntatie, schreef Erik van Os een toepasselijk gedicht. Van de eerste jager tot de robots van de toekomst, van Wilhelmus van Nassouwe tot Anne Frank, van wereldreligies tot kinderrechten, overal gaf hij er een eigen, humoristische draai aan of belichtte hij gevoelige kanten van een thema op een hoogst originele manier.

Over Erik van Os

Erik van Os schreef samen met zijn vrouw Elle van Lieshout inmiddels zo’n tweehonderd kinderboeken én een dichtbundel voor volwassenen: Had ik maar leuke kinderen. Ze werken mee aan leesmethodes als Veilig Leren Lezen, maken liedjes en versjes voor o.a. Sesamstraat en de Boterhamshow. Hun prentenboeken worden wereldwijd uitgegeven en zijn met regelmaat te vinden in de Prentenboeken Top Tien van de Nationale Voorleesdagen. Eriks bundel Applaus voor mijn vingers werd bekroond met een Zilveren Griffel.

Onze mening

De vraag die nu misschien bij je opkomt is, heb je Daan enthousiast kunnen krijgen voor gedichten? Laat ik voorop stellen dat Daan een jongen is van weinig woorden, maar er gaat in zijn koppie een heleboel om! Zelf heb ik alle gedichten al gelezen, ik kan daar zo van genieten, echt prachtig! Met Daan heb ik een aantal gelezen, niet teveel onderwerpen tegelijk, dat geeft hem ook de tijd om erover na te denken. Hij moet nog leren om de gedichten echt te begrijpen, een gedicht lees je natuurlijk anders dan een boek, maar dat komt helemaal goed. We hebben het er samen over en soms zoeken we naar aanleiding van een gedicht allemaal informatie over dat onderwerp op. Ik merk dat hij ermee bezig blijft, want soms komt er na een aantal dagen opeens nog weer een vraag over een gedicht dat wij gelezen hebben. Ik kan dus niet anders zeggen dan dat ik helemaal enthousiast ben! Een prachtige poëziebundel, niet alleen voor op school, maar ook zeker voor thuis!

“De wereld in zijn flatje”, de poëziebundel die een brug slaat tussen taal en wereldoriëntatie, voor kinderen van 8 tot 12 jaar!

Titel: De wereld in zijn flatje | Auteur: Erik van Os | Illustraties: Wouter Pasman | Uitgeverij: uitgeverij Zwijsen | Taal: Nederlandstalig | Aantal bladzijden: 80 | Uitgave: Hardcover | Verschijning: Augustus 2024 | Leeftijd: vanaf 8 jaar

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.