Fietsen door een leeg huis
Recensie

Fietsen door een leeg huis

Ik mocht het boek Fietsen door een leeg huis lezen. Via het internet had ik het boek al een aantal keren voorbij zien komen. Het stukje tekst op de achterflap sprak me eigenlijk gelijk aan en zo was ik dan ook erg nieuwsgierig naar het verhaal. Ben er eens goed voor gaan zitten en heb het boek in 1 keer uitgelezen.

Deze recensie is niet door mijzelf geschreven, maar door Marjolein, die ook dol op lezen is! Marjolein heeft het boek Fietsen door een leeg huis gelezen en dit is haar eerste recensie voor Happinessfromme. Ik denk zeker niet de laatste, want wat heeft ze het super leuk geschreven! Ben je nieuwsgierig geworden? Hieronder lees je meer over dit mooie boek!

Fietsen door een leeg huis

De schrijver, Robert van Dijk, kende ik nog niet, maar ben aangenaam verrast door zijn makkelijk te lezen schrijfstijl. Hij weet je mee te nemen in het leven van de hoofdpersoon. Je leeft, beleeft het verhaal echt mee. Dit is zijn tweede kinderboek. Voor zijn eerste kinderboek, Vrijdag kom ik weer thuis,  kreeg hij de Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

Waar gaat het boek over?

Het boek vertelt het verhaal van Teus. Teus woont met zijn ouders en zus nog maar kort in een andere wijk en gaat naar een andere school. Dat betekent afscheid nemen van je huis, je vrienden en je school. Hier heeft Teus het erg moeilijk mee. Hij mist zijn vriend met wie hij normaal na schooltijd speelde. Op een dag fietst hij naar zijn oude wijk, naar zijn oude huis. Daar ontmoet hij Rayan, een jongen uit Afghanistan die in de flat gaat wonen waar Teus eerst woonde.  Er ontstaat een vriendschap tussen de twee jongens. Helaas is de vader van Teus het hier niet mee eens. Als de gezondheid van Rayan een probleem wordt, blijken de nieuwe buren van Teus toch wel mee te vallen. Hoe mooi zou het zijn, als de vader van Teus anders gaat kijken naar deze vriendschap.

Teus is verhuisd naar een andere buurt. Op een dag vergist hij zich en fietst hij na schooltijd naar het verkeerde huis. Zo raakt hij bevriend met Rayan, die met zijn familie uit Afghanistan is gevlucht en nu in het oude huis van Teus woont. Als zijn ouders hem opeens verbieden om met Rayan om te gaan, sluipt Teus in de nacht naar buiten…

Aan het begin van elke hoofdstuk staat een illustratie. Een realistische tekening in grijstinten van een voorwerp dat past bij het hoofdstuk. De omslag is wel in kleur en in een wat andere stijl. De illustrator is de uit Syrië afkomstige Khattar Shaheen.

Mijn mening

Ondanks dat het boek in mijn ogen een niet zo aantrekkelijke voorkant heeft, weet het verhaal me echt te raken. De schrijver weet je mee te nemen in het gevoel, in het leven van Teus. Het verhaal is een realistische afspiegeling van onze samenleving. Er wordt verschillend gedacht over vluchtelingen. Iedereen gaat hier anders mee om. In dit geval zien de kinderen in het verhaal elkaar als medemens, als gelijke en is achtergrond niet belangrijk. In onze multiculturele samenleving een mooi uitgangspunt. Het is een boek over heimwee, vriendschap, verhuizen,

Tijdens het lezen bleef de titel van het boek maar door mijn hoofd spoken. Waarom heeft de schrijver hiervoor gekozen? Hoe fijn is het, dat je na het lezen van het hele verhaal, je het boek dicht kunt doen en met een glimlach op je gezicht kunt denken: “Ah, daarom heeft de schrijver voor deze titel gekozen.”

Het boek is geschikt volgens de uitgever voor kinderen vanaf 9 jaar, maar daar zou ik graag van maken: geschikt voor 9 tot 99. Dit boek is ook een aanrader voor volwassenen.

“Fietsen door een leeg huis”, een boek dat jong en oud boeit. Een verhaal over vriendschap, afkomst en familie.”

Titel: Fietsen door een leeg huis | Auteur: Robert van Dijk Illustraties: Khattar Shaheen | Uitgeverij: Leopold | Taal: Nederlandstalig | Aantal bladzijden: 128 | Uitgave: Hardcover | Verschijning: Mei 2024 | Leeftijd: vanaf 9 jaar

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.