Hoe maak je dat?
Recensie

Hoe maak je dat?

Hoe maak je dat? Herken je die vraag? Nou ik wel, want ik hoor het ontzettend vaak van Daan. Niet alleen hoe je iets maakt, maar ook hoe bepaalde dingen zitten, waarom dingen zijn zoals ze zijn, het lijkt soms wel een overhoring! In “Hoe maak je dat” heeft Daan kunnen lezen over tien verschillende fabrieken en heeft hij super veel kunnen leren! In dit artikel lees je meer over dit superleuke boek…

Dit boek neemt je mee in de processen in verschillende fabrieken, best bijzonder! Wij komen eigenlijk nooit in een fabriek, dus ging er een wereld voor Daan open. Het boek heeft een mooi groot formaat, dus hij kon zich er helemaal in verliezen. Met zijn vinger volgde hij alle processen in de fabriek en overal las hij wat er op dat punt in de fabriek gebeurde.

Hoe maak je dat?

In “Hoe maak je dat?” lees je dus over tien verschillende fabrieken. Iedere fabriek begint met een algemene inleiding over het onderwerp. Na de algemene inleiding wordt het daadwerkelijke proces van het maken in de fabriek omschreven, super leerzaam! Het zijn processen waar je misschien wel al een keer over nagedacht hebt, maar hoe zit het nu allemaal precies? Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met twee pagina’s vol weetjes.

Je leest dus over verschillende fabrieken in dit boek, je bent natuurlijk benieuwd over welke fabrieken je gaat lezen in dit boek. Dat kan ik je uiteraard vertellen!

  1. Tennisballen
  2. Cornflakes
  3. Chocolade
  4. Vuurwerk
  5. Zeep
  6. Munten
  7. Kerstballen
  8. Poppen
  9. Kauwgom
  10. Verf

Wat een werk!

Het maken van dit boek moet wel super veel werk zijn geweest, een gigantisch project voor Pieter Gaudesaboos. Gelukkig heeft hij dit project niet alleen hoeven doen, hij kreeg hulp van de wetenschapper Bart Rossel. Bart schreef met Pieter mee en zorgde voor de wetenschappelijke onderbouwingen in het boek.

Niet alleen de teksten zijn super interessant, ook de illustraties zijn prachtig! Alles wordt gedetailleerd weergegeven en je wordt helemaal mee de fabriek ingetrokken. Zoals ik aan het begin van dit artikel al schreef vind Daan het geweldig om de processen helemaal te volgen, hij wijst ons ook maar al te graag aan wat er allemaal gebeurd!

Wist je dat…?

Wist je dat het woord tennis afstamt van het Franse woord “Tenez!”, wat zoiets betekent als “pak aan, hier komt ie!”. Wist je dat in Ierland, Engeland en Australië de meeste ontbijtgranen worden gegeten? Wist je dat M&M’s populaire snoepjes zijn bij astronauten tijdens hun ruimte avonturen? Wist je dat de meeste verwondingen door vuurwerk voorkomen aan handen, benen, ogen en gezicht? Wist je dat tv-soaps bedoeld waren om het werk van de huisvrouw lichter te maken? Wist je dat het gemiddeld 30 jaar duurt voor een munt versleten en onbruikbaar is? Wist je dat er iedere kerstperiode ongevallen met kerstbomen en kerstballen gebeuren, meestal veroorzaakt door huisdieren? Wist je dat archeologen hebben aangetoond dat poppen veruit het oudste bekende speelgoed zijn? Wist je dat kauwgom 7 jaar in je maag blijft zitten? Wist je dat honing een ingrediënt van de traditionele waterverf recepten is?

Breng een bezoek aan tien bijzondere fabrieken. Laat je verwonderen door geniale machines en ontdek in acht stappen hoe alledaagse voorwerpen gemaakt worden. Kijk vanop de eerste rij hoe tennisballen en kerstballen van de band rollen. En hoe maak je zeep, verf of plastic poppen? Reis terug in de tijd en zie hoe bamboestokken in vuurwerk veranderden en hoe de oude Egyptenaren muntstukken persten. Waarom smelt chocolade in je mond? Word je van cornflakes echt slim? En waarom moet kauwgom altijd koud verpakt worden?Hoe maak je dat?

Onze mening

Wat een super leuk boek is dit! We hebben enorm veel geleerd over tien verschillende fabrieken. Alles wordt enorm gedetailleerd omschreven en de illustraties blijven daarbij niet achter. Soms worden er wel moeilijke woorden gebruikt, maar in de context waarin ze gebruikt worden, waren ze voor Daan prima te begrijpen. Daan is sowieso dol op slimme weetjes, dus dit boek is zeker aan hem besteed!

Maar hoe werd dit boek eigenlijk gemaakt? Nadat je erachter bent gekomen hoe het er in de verschillende fabrieken aan toe gaat, ben je misschien ook wel benieuwd hoe dit boek gemaakt is! Dit boek stelt je niet teleur, want achterin het boek lees je precies hoe dit boek gemaakt is, ook hier zie je nogmaals hoeveel werk het is geweest.

Wij vinden “Hoe maak je dat?” een super leuk boek, waarin je veel verschillende dingen leert en je helemaal meegenomen wordt in de verschillende fabrieken. Alles wordt duidelijk uitgelegd, de illustraties zijn een mooie aanvulling en de weetjes maken het nog interessanter. Wij zijn enthousiast en raden het boek zeker aan!

“Hoe maak je dat?”, een boek vol kennis en weetjes, met soms moeilijke woorden die in de context goed te begrijpen zijn!

Specificaties

Titel: Hoe maak je dat? | Auteur: Pieter Gaudesaboos & Bart Rossel | Illustraties: Pieter Gaudesaboos | Uitgeverij: Lannoo | Taal: Nederlandstalig | Aantal bladzijden: 78 | Uitgave: Hardcover | Verschijning: September 2024 | Leeftijd: vanaf 8 jaar

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.