Mindful communiceren
Recensie

Mindful communiceren

Mindful communiceren, een boek waarin je leest over het gebruiken van de kracht van geweldloze communicatie, voor meer verbinding en begrip. Ik vond het direct interessant, want ik weet dat mijn manier van communiceren niet altijd even mindful is. We zijn nooit te oud om te leren, dus dook ik lekker in dit boek. Of ik nu meer mindful communiceer weet ik niet, maar het was wel enorm interessant om te lezen! In dit artikel vertel ik je meer over mindful communiceren.

Ik ben iemand die best snel dingen eruit flapt en ik denk niet altijd na over de juiste tone of voice. Nu zijn de mensen om mij heen dat inmiddels wel gewend, maar ik was wel heel benieuwd of er in het boek mindful communiceren dingen stonden die ik mee kon nemen in mijn communicatie. Daarnaast ben ik ook goed in het snel wegcijferen van mijzelf en dat kan natuurlijk anders. Verder is het natuurlijk ook wel interessant om te kijken naar de manier van communiceren van andere mensen.

Mindful communiceren

Het boek bestaat uit drie verschillende hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk wordt gekeken naar de basis, wat hebben we nodig? Op welke manier hebben onze denkpatronen en mindfulness te maken met de conflicten die ons leven spelen? Daarbij wordt ervan uitgegaan dat alles wat mensen doen, ze doen met een positieve intentie voor zichzelf. Oei, die komt even hard binnen, klopt dat ook? Naast dat we allemaal verschillend zijn, zijn er natuurlijk ook dingen die we allemaal met elkaar gemeen hebben. We hebben allemaal gevoelens en behoeften, onze behoeften willen we allemaal vervullen. Onze behoeften zijn in principe altijd positieve behoeften, zo willen we allemaal graag begrepen en serieus genomen worden. We willen anderen wel helpen met het vervullen van hun behoefte, maar alleen als onze eigen behoefte reeds vervuld is, of als daar rekening mee gehouden wordt.

We hebben dus allemaal met elkaar gemeen dat we gevoelens en behoeften hebben, maar al onze gevoelens en behoeften verschillen wel van elkaar!

In het tweede hoofdstuk wordt onderzocht welke patronen in onze taal en welke denkpatronen ons doelgericht in de richting van conflicten sturen. Je leest over vier voorkomende oorzaken die een ingrediรซnt voor ruzie zijn. Denk daarbij aan het opzetten van de schuldbril, met oordelen en gedachten over gevoelens praten, praten over de manier waarop je denkt dat het opgelost moet worden in plaats van over de behoefte en met eisen en verwachtingen zeggen wat je wilt. Door het toepassen van vier stappen, waarnemingen – gevoelens – behoeften – verzoeken, kan je eerder genoemde valkuilen leren vermijden. Hoe je dat kunt doen, dat lees je in het boek.

Ten slotte wordt in het laatste hoofdstuk de focus gelegd op de mogelijkheden, tools en methoden die ervoor kunnen zorgen dat je beter om kan gaan met gevoelens , conflicten en onbevredigende situaties. In dit hoofdstuk worden een heleboel verschillende voorbeelden gegeven en er staan diverse experimenten in. Je ziet voorbeelden van hoe het beter niet kan, maar leest daarnaast ook over mogelijkheden die wellicht beter zijn. Je denkt er vaak niet bij na hoe je dingen zegt, maar uit de voorbeelden herkende ik zeker dingen die ik doe. Het is natuurlijk niet goed of fout, maar als je mee mindful wilt communiceren, dan is het handig om te weten waar je dingen kunt verbeteren.

Of het nu gaat om je partner, vrienden, familie of andere mensen in je omgeving, op een doeltreffende en empathische manier communiceren helpt je niet alleen om conflicten te verhinderen, maar komt je relaties en eigen geluk alleen maar ten goede. Gebaseerd op de principes vanย geweldloze communicatie vind je in dit boek waardevolle inzichten en praktische tips om je eigen emoties en behoeften beter te begrijpen en uit te drukken. Daarnaast ontdek je hoe je bewust en empathisch kan reageren op de emoties van anderen, zonder jezelf en je verlangens weg te cijferen. Kortom, omarm de kracht vanย mindful communiceren en creรซerย  diepere en meer begripvolle verbindingen, zowel met jezelf als met anderen.Mindful communiceren

Onze mening

Zoals ik aan het begin van dit artikel al schreef was ik heel nieuwsgierig naar dit boek. Tijdens het lezen ontdekte ik veel nieuwe methoden en leerde ik over mijn eigen manier van communiceren. De eerste twee hoofdstukken waren enorm interessant. In deze hoofdstukken wordt de basis gelegd die je bij alle methoden in het derde hoofdstuk nodig hebt.

Ik kan zeggen dat ik mijzelf niet altijd bewust ben van mijn manier van communiceren en ik denk dat dat voor veel van ons geldt. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar persoonlijk vind ik het wel interessant om hierover te lezen. In mindful communiceren heb ik veel dingen gelezen die ik niet wist en ik vond het boek dan ook enorm interessant.

Of mijn manier van communiceren verandert is? Dat durf ik niet direct te zeggen, maar ik ben mij wel bewuster geworden van de manier waarom ik soms dingen zeg. Natuurlijk blijf ik een flapuit en moet ik soms ook echt beter nadenken voordat ik iets zeg, maar dat is ook een beetje persoonlijkheid. Ik denk niet dat ik ooit 100% mindful kan communiceren, maar dat is het doel van dit boek natuurlijk ook niet. Je bewust worden van de manier waarop je communiceert, dat vond ik zelf heel prettig en daar heeft dit boek mij zeker bij geholpen!

“Mindful communiceren”, een boek waarin je kijkt naar je eigen manier van communiceren en hoe je door een aantal aanpassingen meer mindful kunt communiceren.

Specificaties

Titel: Mindful communiceren | Auteur: Stefan Bukacek | Uitgeverij: Deltas | Taal: Nederlandstalig | Aantal bladzijden: 112 | Uitgave: Paperback | Verschijning: September 2024

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks… โ™ฅ

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.