Nours Geheime Bibliotheek
Recensie

Nours Geheime Bibliotheek

Nours geheime bibliotheek is een boek over een wel heel bijzondere bibliotheek. Nours geheime bibliotheek is namelijk een bibliotheek in oorlogsgebied. Dit boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen en geeft je een kijkje in het dagelijks leven tijdens oorlog. Helaas actueel, want nog dagelijks hebben mensen en dus ook kinderen hiermee te maken. In dit artikel vertel ik je meer over dit boek!

Gelukkig is voor de meesten van ons in Nederland oorlog een soort ‘ver van je bed show’. Natuurlijk zien we de beelden uit Oekraïne nog met regelmaat, maar helaas is er op veel meer plekken oorlog. Dit boek is een laagdrempelig verhaal en geeft een inkijkje hoe het is in oorlogstijd. Nours geheime bibliotheek is dus geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, waarbij jonge mensen boeken verzamelden uit gebombardeerde huizen en hiermee een bibliotheek begonnen. Boeken zorgen voor afleiding en hoop en zijn een toevluchtsoord voor iedereen.

Nours Geheime Bibliotheek

Nours geheime bibliotheek gaat over Nour. Nour woont samen met haar ouders in Damascus, een prachtige stad in een Syrië. Helaas heeft de oorlog alles veranderd in Damascus. Alle scholen en winkel gaan dicht, er is steeds minder eten en de gebouwen worden gebombardeerd. Als de gevechten even gestaakt worden, gaan de kinderen eten halen. Amir, het neefje van Nour, raapt de boeken op die hij op staat vindt en dan hebben ze een idee!

Nour en Amir besluiten om een ondergrondse bibliotheek op te richten met de boeken die ze op straat en in gebouwen vinden. Boeken hebben een helende kracht, ze slepen je mee in verhalen en zijn een toevluchtsoord in de donkere dagen. Je leert Nour en de mensen om haar heen goed kennen. Daarnaast lees je over hoe ze tijdens een moeilijke tijd toch mooie dingen doen voor zichzelf en de mensen in de buurt.

Voor wie is Nours Geheime Bibliotheek?

Nours geheime bibliotheek is een boek welke geschikt is voor kinderen van 6 tot en met ongeveer 12 jaar. Het boek zit boordevol illustraties, waardoor je het op meerdere manieren kunt gebruiken. Het boek is niet alleen een voorleesverhaal, hij is ook heel geschikt om te gebruiken als je het onderwerp “oorlog” bespreekbaar wilt maken.

Achterin het boek vind je informatie over Syrië. Je leest achtergrondinformatie over de echte geheime bibliotheek is Daraya (Syrië) en er is een kleine woordenlijst om uitleg te geven over woorden die wij misschien niet herkennen.

Onze mening

Onze mening verschilde nogal van elkaar! Zelf vond ik het een mooi boek, dat je een inkijkje geeft in oorlogstijd. Het verhaal is zo geschreven dat kinderen het ook kunnen begrijpen. Daarnaast bevat het boek prachtige illustraties, die afwisselend grauw en vrolijk zijn. De kleuren geven de tegenstrijdigheid van oorlog en vrede heel goed weer. Het boek laat zien wat oorlog voor kinderen betekent en hoe je er toch iets moois uit kunt halen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor mensen om je heen.

Daan vond het boek niet zo leuk, dat komt denk ik meer door het onderwerp van het boek, dan door de schrijfstijl en de afbeeldingen. Hij vindt oorlog spannend en dat is natuurlijk niet zo gek als je alle beelden op de televisie voorbij ziet komen. Voor Daan is het niet een boek dat hij zomaar weer uit de kast zou pakken, maar zelf vind ik het dus wel een mooi boek!

Hoe je in oorlogstijd toch iets moois voor jezelf en de mensen om je heen kunt doen!

“Nours Geheime Bibliotheek” kopen bij BOL.com

Titel: Nours Geheime Bibliotheek | Auteur: Wafa’ Tarnowska | Illustraties: Vali Mintzi | Uitgeverij: de Vier Windstreken | Taal: Nederlandstalig | Aantal bladzijden: 36 | Uitgave: Hardcover| Verschijning: Mei 2023| Leeftijd: vanaf 6 jaar

Klik hier om meer recensies te lezen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.