Oei ik Groei
Recensie

Oei ik groei!

Oei, ik groei!” een boek dat ik vaak gelezen heb toen Daan klein was! Samen met de app bood het boek mij in bepaalde periodes echt een houvast! Er is nu een geheel vernieuwde versie van Oei, ik groei! en ik moet zeggen ik ben heel verrast door dit vernieuwde exemplaar! Hij is weer lekker up-to-date en helemaal van deze tijd!

De tien sprongen in de mentale ontwikkeling van je baby.

Oei ik groei!

Oei, ik groei! is ontstaan uit het jarenlange onderzoek dat Dr. Frans X. Plooij en zijn vrouw Dr. Hetty van de Rijt hebben gedaan. De oorsprong ligt in Afrika, waar Frans onderzoek heeft gedaan naar baby chimpansees bij Jane Goodall. Xaviera Plas-Ploois, de dochter van Frans en Hetty, heeft Oei ik groei! ontwikkeld tot het wereldmerk dat het nu is. Het is één van de bekendste boeken voor ouders ter wereld geworden en is vertaald in meer dan 25 landen. Oei, ik groei! is voor dan twee miljoen vaders en moeders een grote steun (geweest) in de eerste 20 maanden van het ouderschap. Oei, ik groei! heeft ook een eigen app, ook uitgegroeid tot één van de best verkochte apps ter wereld.

Wat is Oei ik groei! ook alweer?

Dat een kindje lichamelijk groeit, dat is iets dat we allemaal waar kunnen nemen. Herken je dat? Je kindje lijkt in een nacht opeens heel erg gegroeid te zijn. Dat kan, want kinderen groeien in schokken. Dit groeien doen ze niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Dr. Frans X. Plooij en Dr. Hetty van Rijt hebben 35 jaar lang onderzoek gedaan naar de interactie tussen de ouders en de baby. Hierbij hebben waarschijnlijk één van de belangrijkste ontdekkingen gedaan op het gebied van de ontwikkeling van de baby. Ieder kind maakt tien mentale sprongen. Tijdens deze sprongen huilt je baby meer, is hij hangerig en humeurig, slaapt hij slechter (of bijna niet) en eet hij veel minder. Zodra hij de sprong genomen heeft merk je dat hij een heleboel nieuwe dingen geleerd heeft en weer lekker vrolijk is.

Wat is er vernieuwd?

Er is een hoop vernieuwd in de nieuwe Oei, ik groei! Zo is het boek helemaal herschreven met de nieuwste inzichten van deze tijd en op de toon van deze tijd. Er is een heel nieuw hoofdstuk geschreven over slaap, hét onderwerp waar bijna alle ouders mee worstelen. Daarnaast is de meest opvallende verandering de compleet vernieuwd vormgeving!

De schrijfstijl

Het boek is erg prettig en herkenbaar geschreven. Daarnaast is het makkelijk zoeken in het boek, dankzij een duidelijke inhoudsopgave. Daarin kan je opzoeken in welke sprong je kindje zit en er naartoe bladeren. Iedere sprong heeft een vaste indeling, waardoor je nooit teveel of te weinig leest.

Elke sprong is als volgt ingedeeld:

 • De moeilijke fase: het visitekaartje van de sprong. Hier kan je zelf bijhouden hoe je baby laat zien dat hij het moeilijk heeft. Het is erg handig om te doen, want je gaat er waarschijnlijk een patroon in ontdekken.
 • De wereld van… Hier wordt beschreven welke waarnemingswereld voor je kindje open is gegaan. Lees het goed en neem het in je op, dat is soms moeilijker dan je denkt, omdat je baby zijn wereld zo anders is dan die van jou. Om je te helpen staan er oefeningen in het boek om je hiermee te helpen.
 • De allemaal-nieuwe-dingenfase: de ontdekking van de nieuwe wereld. In dit onderdeel wordt beschreven welke nieuwe vaardigheden en dingen baby’s interessant vinden. Je krijgt inzicht in de wereld die je baby nu gaan ontdekken en hoe je hem hierin kunt begeleiden. Er zijn lijstjes die je in kunt vullen of kunt vinken, waardoor je voorkeuren van je baby kunt ontdekken en de ontwikkeling van zijn karakter waar kunt nemen.
 • De makkelijke periode: de sprong is genomen! De sprong is genomen en je baby is weer zelfstandiger en vrolijker, althans, dat is de theorie. In het boek zijn een heleboel quotes opgenomen van ouders, waardoor het geheel ontzettend herkenbaar wordt.

Oei ik groei

Voor wie?

Oei, ik groei! is een boek voor ouders van een kindje tot 20 maanden, of iedereen die met baby’s werkt of erin geïnteresseerd is. Het boek bied je steun in bange dagen en geeft je zelfvertrouwen. Je leert begrip te hebben voor je baby en je krijgt suggesties aangereikt over hoe je je baby kunt helpen bij het leren. Het boek geeft je een uniek inzicht in je baby.

Oei, ik groei! is een onmisbaar boek voor iedereen die voor een baby zorgt en is inmiddels al voor meer dan 2 miljoen ouders wereldwijd een steun geweest in de eerste 20 maanden van het ouderschap.

Mijn mening

Zoals je al hebt kunnen opmaken uit deze blog geloof ik echt in sprongen, want bij Daan kon ik bijna de klok er op gelijk zetten. Ik was ontzettend blij met de app en ook de oude editie van het boek heb ik meerdere keren doorgebladerd. Aan het boek heb ik een hele steun gehad, net zoals al die andere ouders overal ter wereld. Als ik je een tip mag geven, dan zou ik zeker zeggen schaf dit boek aan, je kunt er zoveel aan hebben!

Het heeft mij vaak erg gerust gesteld als Daan weer in een sprong zat. Ik wist dat ik niets verkeerds deed en heb veel tips uit het boek gehaald over hoe ik met Daan om kon gaan. Tijdens de sprongen maakt je baby een hele ontwikkeling door, waarin hij jou als ouder zijnde echt nodig heeft. Met behulp van dit boek is het mij goed gelukt om hem te begeleiden, als zeg ik het zelf 😉 .

Heb jij Oei, ik groei! ook geraadpleegd toen je een baby had tot 20 maanden?
Wat was jou mening over deze Oei, ik groei! editie?Specificaties

Oei ik Groei

TitelOei ik groei!
AuteurHetty van de Rijt
Frans X. Plooij
Xaviera Plas-Plooij
IllustratorJan Jutte
UitgeverijFontaine Uitgevers B.V.
TaalNederlandstalig
Aantal bladzijden512
UitgaveHardcover
Verschijning2018
ISBN9789059568488
Aanbevolen leeftijd

 

Andere boeken uit deze serie

Er zijn nog meer boeken in de serie Oei, ik groei! verkrijgbaar;


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Bol.com


 

9 Comments

 • MC Kleuver

  Lijkt mij super als je je zolang in een onderwerp kunt verdiepen. Dat verdient ook een applaus. Zeker als ze het hebben kunnen omzetten tot een boek. Tof dat je er zoveel houvast van had.

 • Lipstickencupcakes

  Dit lijkt me een interressant boek voor nieuwe mama’s. Ik zelf heb nog geen kinderen, dus ik kende het boek nog niet.

 • Juliette - Strongbody.nl

  Als ervaren mama van 3 kinderen die ondertussen richting volwassenheid gaan kan ik zeggen dat vaak jouw eigen intuïtie toch de beste guideline is. Ik heb bij mijn eerste kind ook het boek Oei ik groei gebruikt en het heeft me informatie gegeven over hoe het zou kunnen verlopen en dat was prettig. Mijn eigen dochter had haar eigen ontwikkeling en ik merkte dat ik onzeker werd als nieuwe moede toen zij toch een ander ontwikkeling had dan het boek. Ik heb daardoor het boek niet meer gebruikt en ben gaan vertrouwen op mijn eigen intuïtie. Ik ken echter genoeg vrouwen die hier wel baat bij hebben gehad hoor maar voor mij was het juist verwarrend. Maar leuk om te zien dat na 22 jaar het boek nog steeds wordt gelezen door nieuwe ouders!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.