Sinterklaas voor grote kinderen
Recensie

Sinterklaas voor grote kinderen, verboden voor kinderen jonger dan 7 jaar!

Sinterklaas voor grote kinderen is een heel fijn boek dat je kunt gebruiken om het grote geheim van de Sint te vertellen, zonder dat er veel verdriet ontstaat. Of nou ja, dat is natuurlijk voor ieder kind anders! Het verhaal zorgt voor een zachte landing en helpt je kind tegelijkertijd ook bij het niet verklappen van het verhaal aan andere kinderen. Aan de hand van dit boek hebben wij het grote geheim aan Daan verteld en ik deze blog vertel ik je er graag meer over!

Daan was altijd enorm gespannen in de periode rondom Sinterklaas. Nu hoort een beetje spanning er natuurlijk bij, maar dit was niet meer normaal. We hebben met verschillende tips de spanning rondom het feest proberen te verminderen, maar niets had echt het gewenste resultaat. Vorig jaar besloten we tussen Sinterklaas en kerst te vertellen over het grote geheim. De cadeautjes waren immers binnen, de spanning was gezakt en dus vonden wij dit het perfecte moment.

Sinterklaas voor grote kinderen

Om te vertellen over het grote geheim van de Sint kocht ik het boek “Sinterklaas voor grote kinderen”. Ik las er veel goede berichten over en het was voor ons een mooi hulpmiddel om te vertellen over het echte verhaal van Sinterklaas. Op de cover van het boek zie je een mooie gouden sticker dat het boek verboden is voor kinderen onder de 7 jaar. Daan voelde zich direct heel bijzonder dat hij het boek al mocht lezen (hij was toen net 7 jaar geworden). (Is je kind jonger en wil je het geheim vertellen, dan kan je natuurlijk gerust het boek gebruiken!)

Sinterklaas voor grote kinderen is een boek dat de waarheid over Sinterklaas op speelse wijze onthult.

De eerste bladzijden

Een mooi gedicht voor de lezer van het boek, dat is waar het boek mee begint. In het gedicht leest je kind dat hij of zij groot genoeg is voor HET grote geheim! Sommige woorden in het boek zijn met een rode pen doorgestreept en zijn door Piet vervangen door andere woorden.

Een contract

Voordat er ook maar iets onthuld wordt in het boek, moet er eerst een contract getekend worden. Niet alleen door het kind, maar ook door diegene die het verhaal voorleest. Wat een fijn moment samen, het voelt allemaal heel plechtig. In het contract ondertekent je kind dat hij of zij ‘het grote geheim van Sinterklaas’  niet doorverteld. Heel belangrijk dus!

HET grote geheim

Dan is het tijd voor HET grote geheim! Sinterklaas zal vanaf nu anders zijn dan andere jaren! Aan de hand van voorbeelden krijgt je kind inzicht in hoe het sinterklaasfeest eigenlijk echt werkt. Het stukje geschiedenis over waarom we Sinterklaas vieren komt natuurlijk ook aan bod. Wie was Sint Nicolaas, welke wonderen de bisschop gedaan zou hebben worden besproken en er is natuurlijk een uitleg hoe Nicolaas aan de naam Sint is gekomen.

Je kind komt erachter dat het sinterklaasfeest niet meer dan een heel groot toneelstuk is. Een toneelstuk waar iedereen aan mee doet die het grote geheim kent, een toneelstuk waar je kind vanaf nu ook aan mee mag doen! En het meedoen aan het toneelstuk is een grote eer, want ondanks dat je kind nu HET geheim weet, gaat hij sinterklaas op een hele andere mooie manier beleven!

Een serieus onderwerp, waarvan op een creatieve en kindvriendelijke manier het geheim onthuld wordt.

Slot

Het boek sluit af met de tekst;

Trouwens, het is best gek, dat ik dit verhaal vertel. Ik, Sinterklaas, die net verteld heeft dat ik niet besta. Besta ik nou wel? Of besta ik nou niet? Wil je er nog even over praten? Vraag maar aan papa. Of mama Of iemand ander die Groot is! Groeten, van ‘een’ Sinterklaas.

Dit vind ik een hele mooie afsluiting, het geeft je kind namelijk de gelegenheid om een open gesprek te starten waarin hij alle vragen kan stellen die hij heeft! Het ene kind had misschien al zijn vermoedens, terwijl het voor een ander kind een hele onthulling is. Ieder kind beleefd dit moment op zijn eigen manier. Natuurlijk heeft Piet ook nog een andere belangrijke boodschap!

Hoe ging het bij ons?

De spanning rondom Sinterklaas was zo groot, dat het op een gegeven moment echt niet meer leuk was. We besloten het geheim met Daan te delen, maar toen werd hij ziek. Hij werd hierdoor even uit de Sinterklaas drukte gehaald, waardoor het weer te doen was. We hebben nog even gewacht tot na het sinterklaasfeest en besloten het toen te vertellen.

Het feest was voorbij en de cadeautjes waren binnen. We wisten niet goed wat dan een goed moment zou zijn, nu begon hij zelf nog af en toe over Sinterklaas. Samen lazen we het boek en Daan reageerde heel rustig. Het boek heeft hier zeker aan bijgedragen! Veel vragen had hij op dat moment niet, ik merk dat die nu allemaal beginnen te komen. Het is fijn om het boek er dan nog eens bij te pakken.

We zijn nu een jaar verder, middenin de sinterklaasperiode. Wat een ander kind heb ik! Hij beleefd nog steeds de magie, maar nu op een andere manier en met veel minder spanningen. Hij geniet er op zijn eigen manier nog steeds enorm van, wat ben ik blij dat wij deze beslissing afgelopen jaar gemaakt hebben!

 

Titel: Sinterklaas voor grote kinderen | Auteur: Chariva | Uitgeverij: Kluitman | Taal: Nederlandstalig | Aantal bladzijden: 48 | Uitgave: Hardcover | Verschijning: Oktober 2015 | Leeftijd: vanaf 7 jaar

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); …

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.