Vroeger en Nu
Recensie

Vroeger en nu, een kijk- en zoekboek in 11 schilderijen

Vroeger en nu is niet zomaar een kijk- en zoekboek! In het boek staan tekeningen die geïnspireerd zijn op schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. Je ontdekt hoe de mensen leefden, wat ze aten, welke spelletjes de kinderen speelden en nog veel meer! De tekeningen gaan dus over vroeger, maar je zult zien dat er iets niet helemaal klopt! In de tekeningen zijn namelijk dingen verstopt die toen nog helemaal niet bestonden.

De meeste kinderen zijn dol op zoekplaatjes! Het leuke aan dit boek is dat het niet zomaar zoekplaatjes zijn, het zijn bijzondere zoekplaatjes. Elf dubbele pagina’s zijn gevuld met landschappen of taferelen die geïnspireerd zijn door bekende schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. Arnoud Wierstra tekende deze mooie, bijna-kopieën, maar smokkelde wel een beetje! In de afbeelding vind je namelijk dingen van nu, die in de 16e en 17e eeuw nog helemaal niet bestonden.

Vroeger en nu, een kijk- en zoekboek in 11 schilderijen

Vroeger en nu is niet alleen maar een kijk- en zoekboek. Je duikt de geschiedenis is en krijgt ook nog eens een inleiding in de historische kunst. De zoekplaten zijn niet zomaar zoekplaten. Het lijken afbeeldingen uit het verleden, maar als je goed kijkt, dan vind je verschillende voorwerpen in de zoekplaten die niet in de 16e en 17e eeuw thuishoren.

De hedendaagse voorwerpen die je bijvoorbeeld in de zoekplaten kunt vinden zijn een smartphone, een fiets, een zwemband van een flamingo, een skateboard, een voetbal, etc. Per zoekplaat is er een bepaald aantal voorwerpen dat je kunt vinden, maar ze passen bij het onderwerp van het schilderij.

Kijken en ontdekken

In oude schilderijen speuren naar voorwerpen van deze tijd. Wat heerlijk om te doen! En wat ook bijzonder om te zien wat kinderen zien. Die kijken naar hele andere dingen als volwassenen! Kinderen willen natuurlijk direct weten of ze goede voorwerpen hebben gevonden, maar als ze dit gaan controleren, dan zien ze ook de andere voorwerpen. Wij hadden bedacht dat ik de gevonden voorwerpen op zou schrijven, zodat we dit konden controleren als we alle voorwerpen gevonden hadden.

Zoeken per thema

Iedere zoekplaat heeft zijn eigen thema. Denk daarbij bijvoorbeeld aan spelen, kleding, reizen, feest, zee en strand, etc. Bij ieder thema vind je “Wist je dat weetjes”, waarin je leest over hoe het er vroeger aan toe ging. Daarnaast vind je ook een uitleg over het leven van nu, vol technische snufjes en comfort. Het is een hele tegenstelling!

“Vind je deze dingen?” Dit is een opsomming van de voorwerpen die je in de tekeningen kunt ontdekken. De hedendaagse voorwerpen die dus niet in de afbeelding van de 16e en 17e eeuw passen. De antwoorden vind je dus, zoals ik eerder al schreef, achterin het boek.

Onze mening

Wat een super leuk kijk- en zoekboek is dit! Daan is dol op zoekboeken en ik ben dol op de geschiedenis. Daan is vooral verwonderd over de geschiedenis, want hoe deden ze dat toch zonder schermpjes? Wij hebben samen heel erg veel plezier met dit kijk- en zoekboek. Samen zoeken naar de voorwerpen die niet in zoekplaten thuishoren. Daarnaast hebben we samen gelezen over hoe het vroeger ging, op een leuke manier zijn wij samen meer te weten gekomen over vroeger! En zoals ik al schreef, de verwondering bij Daan over hoe anders het tegenwoordig is.

Vroeger en nu, een kijk- en zoekboek in 11 schilderijen, duik samen op een leuke manier de geschiedenis in!

Titel: Vroeger en nu | Auteur: Arnoud Wierstra | Uitgeverij: Lannoo | Taal: Nederlandstalig | Aantal bladzijden: 42 | Uitgave: Hardcover | Verschijning: Oktober 2023 | Leeftijd: vanaf 6 jaar

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.