Dodo bordspel
Review,  Spelletjes & Speelgoed

Dodo bordspel, red het ei van de Dodo!

Wij spelen graag samen spelletjes! Het Dodo bordspel is dan ook een super leuke aanvulling op onze bestaande collectie spellen. In dit artikel ga ik je meer vertellen over dit leuke bordspel. Het is niet zomaar een bordspelletje, het is een coöperatief spel en dat betekent dat je goed samen moet werken om het ei van de Dodo te redden!

Red het ei van de dodo! Bovenop een berg heeft de dodo een ei uitgebroed, dat langzaam maar zeker van de berg afrolt. Alleen door bruggen te bouwen kun je het ei in goede banen leiden. Zoek de juiste onderdelen bij elkaar en zorg ervoor dat het ei in de boot aan de voet van de berg belandt.

Dodo bordspel

Inhoud

 • 1 eilandberg (1 grondtegel, 3 bergwanden, 1 bergtop met dodohouder,3 grondtegelhouders, 14 samengestelde rotsuitstulpingen)
 • 1 dodo met nest
 • 1 wiebelend ei
 • 1 rotswand
 • 6 bruggen
 • 1 boot
 • 58 bouwfiches (8 van elk, 10 Hagulaminapitopasi-jokers)
 • 1 dobbelsteen met stickers de spelregels

Dodo bordspel

Spelverloop Dodo bordspel

De heilige dodo van de Hagulaminapitopasi-stam legt ieder jaar op de top van een berg een ei. Dit ei rolt tergend langzaam richting de afgrond. Samen met je medespelers zet je alles op alles om het ei te redden. Dit doe je door bruggen te bouwen, die ervoor zorgen dat het ei veilig en wel naar een boot aan de voet van de berg rolt. Maar als jullie te langzaam zijn, valt het ei te pletter!

Voorbereiding

Je hoeft gelukkig niet veel voorbereidingen te treffen voordat je dit spel kan spelen. Wat je wel moet doen? Bouw de eilandberg en zet deze in het midden van de tafel, zodat alle spelers er goed bij kunnen. De dodo zet je bovenop de berg en het wiebelende ei leg je achter zijn staart (zodat hij nog niet kan rollen).

De boot leg je naast de ligplaats onderaan het eiland. De bruggen leg je met de achterzijde naar boven, in een oplopende volgorde op elkaar (nummer 6 ligt onderaan). Alle fiches schud je en deze leg je op de kop rondom het eiland. Als laatste leg je de dobbelsteen klaar.

Dodo bordspel

Spelverloop

Zoals bijna altijd mag de jongste spelen beginnen… Hij of zij heeft de dobbelsteen in het bezit en duwt voorzichtig de dodo naar voren. De dodo kijkt dan naar beneden en het ei begint langzaam te rollen. Doordat het heel langzaam gaat hebben jullie goed de tijd om meerdere beurten uit te voeren.

In een beurt werp je met de dobbelsteen en draai je een gedekt bouwfiche om.

 • Staat er op het fiche hetzelfde symbool als op de dobbelsteen? Dan leg je het fiche op een aflegveld van de bovenste brug. Hebben jullie alle bruggen gebouwd?  Dan leg je het fiche op een aflegveld bij de ligplaats van de boot.
 • Laten het fiche en de dobbelsteen allebei een ander symbool zien? Draai het fiche dan weer om, er gebeurt verder niets en de volgende speler is aan de beurt.

Het kan ook nog zijn dat je fiche een Hagulaminapitopasi symbool laat zien, dit fiche mag je direct op een aflegveld leggen.

Als je klaar bent me je beurt, dan geef je de dobbelsteen snel door aan de volgende speler. Een beetje snelheid is wel handig, want het ei rolt immers langzaam verder.

Als alle aflegvelden van een brug gevuld zijn, dan gooi je de fiches die op de brug liggen in de gleuf bovenop de berg. De brug plaats je vervolgens op de rotsuitstulpingen (die doe je van boven naar beneden, van brug 1 naar brug 6). De bruggen vormen samen een pad waar het ei veilig langs naar beneden kan rollen.

Is het gelukg om alle bruggen te bouwen en zijn alle aflegvelden van de ligplaats van de boot gevuld? Doe dan alle fiches die op de aflegvelden lagen ook in de gleuf op de berg en plaats de boot onder de laatste brug. Het ei kan nu op de boot vallen.

Dodo is een coöperatief spel! Dat betekent dat je elkaar overal bij mag helpen! Samen moeten jullie ervoor zorgen dat het ei uiteindelijk in de boot terecht komt.

Dodo bordspel

Einde

Ook aan alle leuke spelletjes komt helaas een einde! Zo ook bij het Dodo bordspel. Het spel kan op twee manieren eindigen;

 1. Als alle bruggen gebouwd zijn en het ei vanaf de zesde brug de boot in rolt.
 2. Als het ei van de berg valt.

Maar wanneer heb je dan gewonnen? Dat is natuurlijk als het jullie lukt om het ei niet te laten vallen, maar om hem rustig de boot in te laten rollen. Als het ei wel van de berg valt, dan hebben jullie helaas wel verloren.

Wat vinden wij van het Dodo bordspel?

Ik kan er een lang verhaal van maken, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Wij vinden Dodo een super spelletjes! Het spel duurt niet te lang en het is leuk dat je samen verschillende eigenschappen moet gebruiken om het spel tot een goed einde te brengen. Zo moet je je geheugen goed gebruiken, moet je behendig zijn en moet je ook nog eens samen kunnen werken! Doordat je elkaar mag helpen, gebeuren er soms veel dingen tegelijk, dat vonden Daan en ik wel lastig, aangezien we best van de structuren zijn. Misschien is dit ook wel een mooi leerpunt van ons!

“Dodo bordspel” kopen

Titel: Dodo | Aantal spelers: 2-4 spelers | Leeftijd: 6+ | Speeltijd: 10 min. | Taal: Nederlandstalig | Genre: Coöperatief spel | Uitgever: 999 Games

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.