Dokter Microbe
Review,  Spelletjes & Speelgoed

Dokter Microbe, ben jij een echte onderzoeker?

Dokter Microbe, help jij Dr. Microbe met haar onderzoek? Kijk goed en denk goed naar voordat je de microben en de bacterie in het juiste vakje van het petrischaaltje legt! Ben jij de snelste?

“Dokter Microbe”

Ben jij precies en hou je van onderzoeken? Voeg je dan bij het onderzoeksteam van Dr. Microbe!

Uitleg

Het doel van het spel is om alle microben en de bacterie op de juiste plek te leggen. Hierbij moet je goed naar het voorbeeld kijken en je moet zelf goed nadenken wat er in het lege vakje moet komen. Als een echte onderzoeker ga je te werk met een pincet.

Spelverloop

Voorbereiding

 • Leg de grote petrischaal met alle microben erin in het midden van de tafel. Verwijder het paarse virus (behalve als je spelvariant één of drie speelt).
 • Schud de opdrachtkaarten goed door elkaar en leg ze op de kop naast de grote petrischaal.
 • Zorg dat iedere speler in het bezit is van een petrischaaltje (met vakjes) en een pincet. De kleine vakjes zijn voor de microben en in het grote vak komt de bacterie.

Het spel

 • Als iedereen klaar zit, dan draait iemand de bovenste opdrachtkaart om.
 • Probeer om zo snel mogelijk de goede microben één voor één met de pincet uit de grote petrischaal te halen en in je eigen petrischaaltje op de goede plek te leggen.
 • Kijk goed naar de opdrachtkaart, want de microben moeten op dezelfde manier als op de opdrachtkaart in je petrischaaltje liggen.
 • Zoek daarna de ontbrekende microben en leg deze ook in je petrischaaltje. Daarbij gelden de volgende regels;
  – De bacterie heeft altijd een andere vorm en kleur dan de de drie microben. De bacterie moet in het grote vak van je petrischaaltje komen te liggen.
  – De drie microben hebben altijd een andere vorm en een andere kleur dan de bacterie. Twee microben hebben altijd dezelfde kleur, maar wel een verschillende vorm (in een petrischaaltje mogen nooit dezelfde vormen liggen). 

Afloop

 • Als één van de spelers de onderzoeksopdracht heeft voltooid, dan roept hij “Eureka!”. Alle andere spelers moeten dan onmiddellijk stoppen en hun pincet op tafel leggen.
 • Controleer nu of deze speler de opdracht goed heeft uitgevoerd. Als iedereen het erover eens is dat het goed is, dan krijgt deze spelen één punt. Soms zijn er meerdere oplossingen mogelijk!
 • De speler die als eerste vijf punten heeft gescoord, heeft gewonnen.

Een aantal belangrijke regels tijdens het spelen:

 • Als je een microbe op tafel laat vallen, dan moet je die direct oppakken. Er mogen geen microben op tafel blijven liggen.
 • Een microbe mag nooit uit het petrischaaltje van een andere speler gepakt worden.
 • Je mag niet een microbe in het petrischaaltje van een andere speler leggen (behalve als je variant twee of drie speelt).
 • Je moet altijd je pincet gebruiken om een microbe, de bacterie of het paarse virus te pakken!

Wat vonden wij ervan?

Nadia: “Ik wist niet goed wat ik van Dr. Microbe moest verwachten, maar ik moet zeggen het is een erg leuk spel! Ik heb het samen met Menno gespeeld, wat leuk was, maar ik denk dat het met kinderen leuker is om te spelen. Het is absoluut geen moeilijk spel, dus dat is wel heel fijn. Kinderen kunnen zich een echte onderzoeker voelen, want ze moeten goed puzzelen welke microbe waar moet liggen en welke bacterie in het petrischaaltje hoort. Dit is een spel dat ik zeker met mijn neefjes ga spelen, die hebben er de perfecte leeftijd voor.”

Menno: “Een leuk spel, maar zoals Nadia zegt, voor volwassenen onderling zou ik het niet aanraden. Met kinderen echter wel, zeker als ze in onderzoeken en dergelijke geïnteresseerd zijn. Er zitten wel veel kleine onderdelen in, dus je moet altijd wel even goed checken of alles weer in de doos zit met het opruimen.”

“Dr. Microbe” kopen

Titel: Dokter Microbe | Aantal spelers: 2-4 spelers | Leeftijd: 8+ | Speeltijd: 15 min. | Taal: Nederlandstalig | Genre: Onderzoeksspel | Uitgever: White Goblin Games

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Kindersandalen kopen, waar let je op 7 tips!
Door snel groeiende kindervoeten moeten wij ieder jaar wel nieuwe kindersandalen kopen. Daan is een kind dat het heerlijk vindt om sandalen te dragen! Over het design van de sandalen zijn we het niet altijd met elkaar eens. Daan gaat vooral voor sandalen die lekker zitten en goed lopen, terwijl ik ook wel kijk naar hoe ze eruitzien. Ondertussen vinden we vaak een mooie tussenweg! We kopen kindersandalen die goed bij Daan zijn kleding passen, maar daarnaast ook heel lekker lopen! Gerelateerd
Verder Lezen
De pandaband, hoe de panda's ooit muziek als ontbijt hadden!
“Niet met je eten spelen!” De PandaBand heeft dat misschien nog niet gehoord, maar ik weet zeker dat veel kinderen het wel bekend voorkomt! Je kunt natuurlijk op heel veel manieren muziek maken, maar kan dat ook met je eten? De PandaBand doet daar een ontdekking over, maar over de muziekinstrumenten ook het einde van het lied halen… Dat is de vraag! Gerelateerd
Verder Lezen
Les Papattes, strategisch houten spel voor buiten!
Les Papattes is een strategisch houten spel voor buiten. Wij namen Les Papattes mee naar de camping en zijn helemaal enthousiast! Het is ideaal om gezellig samen te spelen als het mooi weer is! Daarbij is het spel niet alleen voor kinderen, maar ook de papa’s en mama’s kunnen het prima tegen elkaar spelen! In dit artikel ga ik meer vertellen over Les Papattes. Gerelateerd
Verder Lezen
Gebruik maken van een nanny service als oppas in huis.
Gebruik maken van een nanny service als oppas aan huis hoor je bij ons in de omgeving (Groningen) niet zoveel. Over het algemeen worden kinderen opgevangen via de kinderopvang of door opa’s en oma’s. Toch zijn er situaties waarin gebruik maken van een nanny service wel heel erg fijn is!  Daarover meer in dit artikel en ik geef je natuurlijk ook een tip omtrent de zoektocht naar een goede nanny. Gerelateerd
Verder Lezen
Spekkie en Sproet - Een speurder let altijd op!
Spekkie en Sproet – Een speurder let altijd op! is één van de boeken uit de nieuwe leesboeken serie van; Ik leer lezen met Zwijsen! Deze serie is geschreven door bekende schrijvers. Leren lezen wordt nog leuker met deze boeken voor beginnende lezers. Paul van Loon, Bette Westera, Manon Sikkel, Yorick Goldewijk en nog veel meer andere schrijvers werkten mee aan de nieuwe serie Ik leer lezen met Zwijsen. Wij lazen het boek “Spekkie en Sproet – Een speurder let altijd op!” en in dit artikel lees je meer over dit boek. Gerelateerd
Verder Lezen

18 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.