Dokter Microbe
Review,  Spelletjes & Speelgoed

Dokter Microbe, ben jij een echte onderzoeker?

Dokter Microbe, help jij Dr. Microbe met haar onderzoek? Kijk goed en denk goed naar voordat je de microben en de bacterie in het juiste vakje van het petrischaaltje legt! Ben jij de snelste?

“Dokter Microbe”

Ben jij precies en hou je van onderzoeken? Voeg je dan bij het onderzoeksteam van Dr. Microbe!

Uitleg

Het doel van het spel is om alle microben en de bacterie op de juiste plek te leggen. Hierbij moet je goed naar het voorbeeld kijken en je moet zelf goed nadenken wat er in het lege vakje moet komen. Als een echte onderzoeker ga je te werk met een pincet.

Spelverloop

Voorbereiding

 • Leg de grote petrischaal met alle microben erin in het midden van de tafel. Verwijder het paarse virus (behalve als je spelvariant één of drie speelt).
 • Schud de opdrachtkaarten goed door elkaar en leg ze op de kop naast de grote petrischaal.
 • Zorg dat iedere speler in het bezit is van een petrischaaltje (met vakjes) en een pincet. De kleine vakjes zijn voor de microben en in het grote vak komt de bacterie.

Het spel

 • Als iedereen klaar zit, dan draait iemand de bovenste opdrachtkaart om.
 • Probeer om zo snel mogelijk de goede microben één voor één met de pincet uit de grote petrischaal te halen en in je eigen petrischaaltje op de goede plek te leggen.
 • Kijk goed naar de opdrachtkaart, want de microben moeten op dezelfde manier als op de opdrachtkaart in je petrischaaltje liggen.
 • Zoek daarna de ontbrekende microben en leg deze ook in je petrischaaltje. Daarbij gelden de volgende regels;
  – De bacterie heeft altijd een andere vorm en kleur dan de de drie microben. De bacterie moet in het grote vak van je petrischaaltje komen te liggen.
  – De drie microben hebben altijd een andere vorm en een andere kleur dan de bacterie. Twee microben hebben altijd dezelfde kleur, maar wel een verschillende vorm (in een petrischaaltje mogen nooit dezelfde vormen liggen). 

Afloop

 • Als één van de spelers de onderzoeksopdracht heeft voltooid, dan roept hij “Eureka!”. Alle andere spelers moeten dan onmiddellijk stoppen en hun pincet op tafel leggen.
 • Controleer nu of deze speler de opdracht goed heeft uitgevoerd. Als iedereen het erover eens is dat het goed is, dan krijgt deze spelen één punt. Soms zijn er meerdere oplossingen mogelijk!
 • De speler die als eerste vijf punten heeft gescoord, heeft gewonnen.

Een aantal belangrijke regels tijdens het spelen:

 • Als je een microbe op tafel laat vallen, dan moet je die direct oppakken. Er mogen geen microben op tafel blijven liggen.
 • Een microbe mag nooit uit het petrischaaltje van een andere speler gepakt worden.
 • Je mag niet een microbe in het petrischaaltje van een andere speler leggen (behalve als je variant twee of drie speelt).
 • Je moet altijd je pincet gebruiken om een microbe, de bacterie of het paarse virus te pakken!

Wat vonden wij ervan?

Nadia: “Ik wist niet goed wat ik van Dr. Microbe moest verwachten, maar ik moet zeggen het is een erg leuk spel! Ik heb het samen met Menno gespeeld, wat leuk was, maar ik denk dat het met kinderen leuker is om te spelen. Het is absoluut geen moeilijk spel, dus dat is wel heel fijn. Kinderen kunnen zich een echte onderzoeker voelen, want ze moeten goed puzzelen welke microbe waar moet liggen en welke bacterie in het petrischaaltje hoort. Dit is een spel dat ik zeker met mijn neefjes ga spelen, die hebben er de perfecte leeftijd voor.”

Menno: “Een leuk spel, maar zoals Nadia zegt, voor volwassenen onderling zou ik het niet aanraden. Met kinderen echter wel, zeker als ze in onderzoeken en dergelijke geïnteresseerd zijn. Er zitten wel veel kleine onderdelen in, dus je moet altijd wel even goed checken of alles weer in de doos zit met het opruimen.”

“Dr. Microbe” kopen

Titel: Dokter Microbe | Aantal spelers: 2-4 spelers | Leeftijd: 8+ | Speeltijd: 15 min. | Taal: Nederlandstalig | Genre: Onderzoeksspel | Uitgever: White Goblin Games

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Mijn Interactieve Video Microscoop van VTech!
Mijn Interactieve Video Microscoop van VTech is Speelgoed van het Jaar in Nederland! Wederom super leuk en leerzaam speelgoed voor de wat oudere kinderen. Alle kleine en grote professoren; welkom in de wereld van virussen en cellen! Mijn Interactieve Video Microscoop valt zeker in de smaak bij alle wijsneuzen van 7 tot 99 jaar! Natuurlijk mag je er ook gewoon mee spelen als je 100 bent 😉 . Turen naar de grootste geheimen van het aardse leven is natuurlijk super indrukwekkend, wie wil dat nu niet? Gerelateerd
Verder Lezen
Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Winnaars Vakjury
De vakjury heeft de winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 bekend gemaakt! Tijdens de zomervakantie hebben ze 156 stuks speelgoed uitgebreid getest en beoordeeld. Hier zijn uiteinde drie winnaars in 15 categorieën uitgekomen! Vanaf nu mag het publiek, dus ook jij, stemmen op hun favoriet. Dit kan tot en met 28 oktober 2022 en je maakt daarbij ook nog eens kans op een mooie prijs als je stemt! Gerelateerd
Verder Lezen
Badmode 2022, zeker niet te missen in deze prachtige zomer!
Wat een prachtige zomer hebben we dit jaar hè! Ik kan daar zeker van genieten! Fijne badmode mag dan ook zeker niet ontbreken deze zomer, al voel ik mij soms wel onzeker in badmode. Gelukkig staat de Badmode 2022 bij veel verschillende lichamen, zo vind ik het bijvoorbeeld heel fijn om een jurkje of rokje over mijn badkleding te dragen. Ook dat kan natuurlijk gewoon, lekker dat dragen waar je je prettig in voelt. Gerelateerd
Verder Lezen
Langer zelfstandig blijven wonen, denk eens aan het plaatsen van een mantelzorgwoning
Het plaatsen van een mantelzorgwoning kan bijdragen aan de wens om langer zelfstandig te blijven wonen. Langer zelfstandig blijven wonen is een wens van steeds meer mensen die hulpbehoevend zijn. Ik begrijp dat wel, want wie wil er nu niet in zijn fijne vertrouwde omgeving blijven wonen? Een mantelzorgwoning is een woning voor mensen die mantelzorg behoeven, een fijne woonoplossing voor hen die graag in een vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Gerelateerd
Verder Lezen
De voordelen van Perzische tapijten(1)
Ben je van plan om binnenkort je interieur een nieuwe boost te geven? In dat geval is het zeker geen slecht idee om een Perzisch tapijt aan te kopen. Het is namelijk om meerdere redenen voordelig om deze aan te kopen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de verschillende voordelen. Gerelateerd
Verder Lezen

18 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.