Dokter Microbe
Review,  Spelletjes & Speelgoed

Dokter Microbe, ben jij een echte onderzoeker?

Dokter Microbe, help jij Dr. Microbe met haar onderzoek? Kijk goed en denk goed naar voordat je de microben en de bacterie in het juiste vakje van het petrischaaltje legt! Ben jij de snelste?

“Dokter Microbe”

Ben jij precies en hou je van onderzoeken? Voeg je dan bij het onderzoeksteam van Dr. Microbe!

Uitleg

Het doel van het spel is om alle microben en de bacterie op de juiste plek te leggen. Hierbij moet je goed naar het voorbeeld kijken en je moet zelf goed nadenken wat er in het lege vakje moet komen. Als een echte onderzoeker ga je te werk met een pincet.

Spelverloop

Voorbereiding

 • Leg de grote petrischaal met alle microben erin in het midden van de tafel. Verwijder het paarse virus (behalve als je spelvariant één of drie speelt).
 • Schud de opdrachtkaarten goed door elkaar en leg ze op de kop naast de grote petrischaal.
 • Zorg dat iedere speler in het bezit is van een petrischaaltje (met vakjes) en een pincet. De kleine vakjes zijn voor de microben en in het grote vak komt de bacterie.

Het spel

 • Als iedereen klaar zit, dan draait iemand de bovenste opdrachtkaart om.
 • Probeer om zo snel mogelijk de goede microben één voor één met de pincet uit de grote petrischaal te halen en in je eigen petrischaaltje op de goede plek te leggen.
 • Kijk goed naar de opdrachtkaart, want de microben moeten op dezelfde manier als op de opdrachtkaart in je petrischaaltje liggen.
 • Zoek daarna de ontbrekende microben en leg deze ook in je petrischaaltje. Daarbij gelden de volgende regels;
  – De bacterie heeft altijd een andere vorm en kleur dan de de drie microben. De bacterie moet in het grote vak van je petrischaaltje komen te liggen.
  – De drie microben hebben altijd een andere vorm en een andere kleur dan de bacterie. Twee microben hebben altijd dezelfde kleur, maar wel een verschillende vorm (in een petrischaaltje mogen nooit dezelfde vormen liggen). 

Afloop

 • Als één van de spelers de onderzoeksopdracht heeft voltooid, dan roept hij “Eureka!”. Alle andere spelers moeten dan onmiddellijk stoppen en hun pincet op tafel leggen.
 • Controleer nu of deze speler de opdracht goed heeft uitgevoerd. Als iedereen het erover eens is dat het goed is, dan krijgt deze spelen één punt. Soms zijn er meerdere oplossingen mogelijk!
 • De speler die als eerste vijf punten heeft gescoord, heeft gewonnen.

Een aantal belangrijke regels tijdens het spelen:

 • Als je een microbe op tafel laat vallen, dan moet je die direct oppakken. Er mogen geen microben op tafel blijven liggen.
 • Een microbe mag nooit uit het petrischaaltje van een andere speler gepakt worden.
 • Je mag niet een microbe in het petrischaaltje van een andere speler leggen (behalve als je variant twee of drie speelt).
 • Je moet altijd je pincet gebruiken om een microbe, de bacterie of het paarse virus te pakken!

Wat vonden wij ervan?

Nadia: “Ik wist niet goed wat ik van Dr. Microbe moest verwachten, maar ik moet zeggen het is een erg leuk spel! Ik heb het samen met Menno gespeeld, wat leuk was, maar ik denk dat het met kinderen leuker is om te spelen. Het is absoluut geen moeilijk spel, dus dat is wel heel fijn. Kinderen kunnen zich een echte onderzoeker voelen, want ze moeten goed puzzelen welke microbe waar moet liggen en welke bacterie in het petrischaaltje hoort. Dit is een spel dat ik zeker met mijn neefjes ga spelen, die hebben er de perfecte leeftijd voor.”

Menno: “Een leuk spel, maar zoals Nadia zegt, voor volwassenen onderling zou ik het niet aanraden. Met kinderen echter wel, zeker als ze in onderzoeken en dergelijke geïnteresseerd zijn. Er zitten wel veel kleine onderdelen in, dus je moet altijd wel even goed checken of alles weer in de doos zit met het opruimen.”

“Dr. Microbe” kopen

Titel: Dokter Microbe | Aantal spelers: 2-4 spelers | Leeftijd: 8+ | Speeltijd: 15 min. | Taal: Nederlandstalig | Genre: Onderzoeksspel | Uitgever: White Goblin Games

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Speelgoed met liefde voor kleintjes én de wereld
VTech wil spelend leren mogelijk maken voor de huidige generaties en generaties die volgen. Dat vraagt om meer eco-vriendelijk speelgoed. VTech is al enkele jaren bezig om verpakkingen en producten steeds duurzamer te maken en introduceerde vorig jaar de Play Green lijn. Gerelateerd
Verder Lezen
Toy^2 Track Connectors Slopes
Duurzamer spelen kan door klassiek speelgoed met elkaar te combineren. Eerder schreef ik al over de Toy^2 Track Connectors, waarmee je je houten spoor met Duplo kan combineren! Beide soorten speelgoed waren hier in een doos op zolder beland, maar de track connectors maakten dat Daan er weer graag mee speelde. Een nieuw onderdeel van het Toy^2 speelgoed zijn de Slopes, waar wij een setje van kregen. Wederom werd het “oude” speelgoed weer aantrekkelijk om mee te spelen. Gerelateerd
Verder Lezen
Dodo bordspel
Wij spelen graag samen spelletjes! Het Dodo bordspel is dan ook een super leuke aanvulling op onze bestaande collectie spellen. In dit artikel ga ik je meer vertellen over dit leuke bordspel. Het is niet zomaar een bordspelletje, het is een coöperatief spel en dat betekent dat je goed samen moet werken om het ei van de Dodo te redden! Gerelateerd
Verder Lezen
Een boekhoudprogramma gebruiken of niet
Soms twijfel ik ontzettend! Waarover? Over de administratie van mijn bedrijf… Moet ik een boekhoudprogramma gebruiken, of lukt het weer om alles zelf te doen? Het is misschien een vraag waar veel kleine ondernemers mee zitten. De hulp van een boekhouder of boekhoudprogramma kan heel fijn zijn, maar daar zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden. In dit artikel neem ik je mee in mijn twijfels en overwegingen. Gerelateerd
Verder Lezen
De VTech Marble Rush Super Action Set!
Trends in speelgoed komen en gaan. Maar sommige trends zijn gewoon te goed om af te schrijven. Het beste voorbeeld dat ik kan bedenken? Dat zijn absoluut de knikkers! Waar opa’s en oma’s in hun jonge jaren eindeloos met knikkers speelden, doen (klein)kinderen dat vandaag nog steeds. Wel in een 2.0-versie. Een kuiltje in ‘t zand is leuke nostalgie, knikkerbanen van Marble Rush zijn de hit van nu! Gerelateerd
Verder Lezen

18 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.