Dokter Microbe
Review,  Spelletjes & Speelgoed

Dokter Microbe, ben jij een echte onderzoeker?

Dokter Microbe, help jij Dr. Microbe met haar onderzoek? Kijk goed en denk goed naar voordat je de microben en de bacterie in het juiste vakje van het petrischaaltje legt! Ben jij de snelste?

“Dokter Microbe”

Ben jij precies en hou je van onderzoeken? Voeg je dan bij het onderzoeksteam van Dr. Microbe!

Uitleg

Het doel van het spel is om alle microben en de bacterie op de juiste plek te leggen. Hierbij moet je goed naar het voorbeeld kijken en je moet zelf goed nadenken wat er in het lege vakje moet komen. Als een echte onderzoeker ga je te werk met een pincet.

Spelverloop

Voorbereiding

 • Leg de grote petrischaal met alle microben erin in het midden van de tafel. Verwijder het paarse virus (behalve als je spelvariant één of drie speelt).
 • Schud de opdrachtkaarten goed door elkaar en leg ze op de kop naast de grote petrischaal.
 • Zorg dat iedere speler in het bezit is van een petrischaaltje (met vakjes) en een pincet. De kleine vakjes zijn voor de microben en in het grote vak komt de bacterie.

Het spel

 • Als iedereen klaar zit, dan draait iemand de bovenste opdrachtkaart om.
 • Probeer om zo snel mogelijk de goede microben één voor één met de pincet uit de grote petrischaal te halen en in je eigen petrischaaltje op de goede plek te leggen.
 • Kijk goed naar de opdrachtkaart, want de microben moeten op dezelfde manier als op de opdrachtkaart in je petrischaaltje liggen.
 • Zoek daarna de ontbrekende microben en leg deze ook in je petrischaaltje. Daarbij gelden de volgende regels;
  – De bacterie heeft altijd een andere vorm en kleur dan de de drie microben. De bacterie moet in het grote vak van je petrischaaltje komen te liggen.
  – De drie microben hebben altijd een andere vorm en een andere kleur dan de bacterie. Twee microben hebben altijd dezelfde kleur, maar wel een verschillende vorm (in een petrischaaltje mogen nooit dezelfde vormen liggen). 

Afloop

 • Als één van de spelers de onderzoeksopdracht heeft voltooid, dan roept hij “Eureka!”. Alle andere spelers moeten dan onmiddellijk stoppen en hun pincet op tafel leggen.
 • Controleer nu of deze speler de opdracht goed heeft uitgevoerd. Als iedereen het erover eens is dat het goed is, dan krijgt deze spelen één punt. Soms zijn er meerdere oplossingen mogelijk!
 • De speler die als eerste vijf punten heeft gescoord, heeft gewonnen.

Een aantal belangrijke regels tijdens het spelen:

 • Als je een microbe op tafel laat vallen, dan moet je die direct oppakken. Er mogen geen microben op tafel blijven liggen.
 • Een microbe mag nooit uit het petrischaaltje van een andere speler gepakt worden.
 • Je mag niet een microbe in het petrischaaltje van een andere speler leggen (behalve als je variant twee of drie speelt).
 • Je moet altijd je pincet gebruiken om een microbe, de bacterie of het paarse virus te pakken!

Wat vonden wij ervan?

Nadia: “Ik wist niet goed wat ik van Dr. Microbe moest verwachten, maar ik moet zeggen het is een erg leuk spel! Ik heb het samen met Menno gespeeld, wat leuk was, maar ik denk dat het met kinderen leuker is om te spelen. Het is absoluut geen moeilijk spel, dus dat is wel heel fijn. Kinderen kunnen zich een echte onderzoeker voelen, want ze moeten goed puzzelen welke microbe waar moet liggen en welke bacterie in het petrischaaltje hoort. Dit is een spel dat ik zeker met mijn neefjes ga spelen, die hebben er de perfecte leeftijd voor.”

Menno: “Een leuk spel, maar zoals Nadia zegt, voor volwassenen onderling zou ik het niet aanraden. Met kinderen echter wel, zeker als ze in onderzoeken en dergelijke geïnteresseerd zijn. Er zitten wel veel kleine onderdelen in, dus je moet altijd wel even goed checken of alles weer in de doos zit met het opruimen.”

“Dr. Microbe” kopen

Titel: Dokter Microbe | Aantal spelers: 2-4 spelers | Leeftijd: 8+ | Speeltijd: 15 min. | Taal: Nederlandstalig | Genre: Onderzoeksspel | Uitgever: White Goblin Games

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

De Smoezels in Ridderland
De Smoezels zijn terug met een heel nieuw boek! “De Smoezels in Ridderland”, een nieuw verhaal waarin je stinkende vriendjes een nieuw avontuur gaan beleven! Ze gaan samen met oma Smoezel terug in de tijd, naar de middeleeuwen, naar Ridderland! Dit keer geen prentenboek of een AVI-versie, maar echt een (voor)leesboek! Gerelateerd
Verder Lezen
Vreemde Vogels
Komt uitstelgedrag jou een beetje bekend voor? Mies, Mo en Cato uit het boek “Vreemde Vogels” hebben daar ook wel een beetje last van! De vakantie naar Afrika is geboekt en het is bijna tijd om te gaan! Buiten wordt het namelijk steeds kouder en Mies, Mo en Cato houden helemaal niet van koude voetjes. Gerelateerd
Verder Lezen
Veiligheid in en rondom je huis, voor een fijn gevoel zo belangrijk!
Je veilig voelen in je eigen huis vind ik echt één van de belangrijkste dingen die er is. Je huis is je veilige haven, de plek waar je je ten aller tijden fijn moet voelen. Helaas zijn er zaken waar je zelf weinig invloed op hebt, maar die wel maken dat je je niet zo veilig voelt in je huis. Gelukkig zijn er systemen die je een handjes helpen met de veiligheid in en rondom je huis. Gerelateerd
Verder Lezen
VTech babylijn voorjaar 2022; Je bent nooit te jong om te leren!
VTech speelgoed vinden wij helemaal leuk, zo verrast de VTech babylijn voorjaar 2022 mij ook weer! Waar ze laatst een lijn uitbrachten voor de wat grotere kinderen, waar onder andere de Kidi DJ Mix in zat, hebben ze dit voorjaar een leuke babylijn! Daarmee houden ze dus rekening met kinderen in alle leeftijden, wat ik alleen maar toe kan juichen. Je bent nooit te jong om te leren is het motto en dat zie je terug in de VTech babylijn voorjaar 2022. Gerelateerd
Verder Lezen
Top Trumps kaartspel Dinosaurussen
Ben jij een kleine geluksvogel? Wellicht is het Top Trumps kaartspel met als thema Dinosaurussen (of één van de andere edities) dan wel wat voor jou! Bij deze game moet je vertrouwen op je geluk, want je hebt niet heel veel opties om het spel echt te sturen! Dino’s zijn het op dit moment helemaal hier thuis, dankzij dit spelletje worden wij ook nog eens wijzer over de dino’s! Gerelateerd
Verder Lezen

18 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paasactie 2022

30% Korting !

Op alle betaalde downloads...

Met de code Pasen2022!

Deze code is niet geldig in combinatie met andere acties en geldt alleen voor downloads.
Deze code is geldig van vrijdag 15 april 2022 tot en met maandag 18 april 2022.